Kategori: Komputer

Cara Mengambil Tangkapan Skrin di Windows 10

Tangkapan skrin adalah gambar yang diambil dari apa sahaja yang ada di skrin anda. Hari ini kami akan menunjukkan cara mengambil tangkapan skrin di Windows.Anda boleh mengambil tangkapan skrin di hampir semua platform, dan mengambil tangkapan skrin di Windows tidak berbeza. Ia mempunyai pilihan bawaan yang berfungsi dengan baik untuk tugas-tugas asas, tetapi banyak program pihak ketiga menawarkan kemudahan dan penggunaan yang lebih mudah.

Read More

Apa itu VPN, dan Mengapa Saya Memerlukannya?

VPN, atau Rangkaian Peribadi Maya, membolehkan anda membuat sambungan selamat ke rangkaian lain melalui Internet. VPN dapat digunakan untuk mengakses laman web yang dibatasi wilayah, melindungi aktiviti penyemakan imbas anda dari mengintai Wi-Fi awam, dan banyak lagi. VPN hari ini sangat popular, tetapi bukan kerana alasannya asalnya dibuat.

Read More

Apakah Versi Windows 10 Terkini?

Versi terbaru Windows 10 adalah Kemas kini Oktober 2020, versi "20H2," yang dilancarkan pada 20 Oktober 2020. Microsoft melepaskan kemas kini utama baru setiap enam bulan.Kemas kini utama ini memerlukan sedikit masa untuk menjangkau PC anda kerana pengeluar Microsoft dan PC melakukan ujian menyeluruh sebelum melancarkannya sepenuhnya.

Read More

Cara Membuka Fail HEIC di Windows (atau Menukarkannya ke JPEG)

IPhone dan iPad Apple kini mengambil foto dalam format gambar HEIF, dan foto-foto ini mempunyai sambungan fail .HEIC. Windows tidak menyokong fail HEIC, tetapi ada cara untuk melihatnya - atau menukarnya menjadi JPEG standard.Windows 10 (Kemas kini April 2018)Kemas kini Windows 10 April 2018 memudahkan pemasangan sokongan untuk fail HEIC.

Read More

Mengapa Internet Saya Lambat?

Terdapat banyak sebab mengapa sambungan Internet anda kelihatan lambat. Ini mungkin menjadi masalah dengan modem atau penghala anda, isyarat Wi-Fi, kekuatan isyarat pada saluran kabel anda, peranti di rangkaian anda yang memenuhi lebar jalur anda, atau bahkan pelayan DNS yang lambat. Langkah penyelesaian masalah ini akan membantu anda mengetahui penyebabnya.

Read More

Cara Meningkatkan ke Windows 10 Dari Windows 7 secara Percuma

Windows 7 sudah mati, tetapi anda tidak perlu membayar untuk menaik taraf ke Windows 10. Microsoft secara diam-diam meneruskan tawaran peningkatan percuma selama beberapa tahun terakhir. Anda masih boleh menaik taraf PC mana pun dengan lesen Windows 7 atau Windows 8 yang asli ke Windows 10.Bagaimana Upgrade Percuma BerfungsiDengan andaian anda menggunakan PC Windows dengan kunci Windows 7 (atau Windows 8) yang asli dan diaktifkan, anda boleh menaik taraf ke Windows 10 hanya dengan beberapa klik.

Read More

Cara Memuat turun Video YouTube Anda Sendiri

YouTube memudahkan memuat naik video. Memuat turunnya adalah kisah lain sama sekali. Inilah cara anda boleh memuat turun video yang pernah anda muat naik ke YouTube.Cara Memuat turun Video YouTube Tunggal Dari laman utama YouTube, klik gambar profil anda di sudut kanan atas skrin. Sekiranya anda tidak melihat gambar profil Google anda, anda perlu log masuk.

Read More

Cara Periksa Versi BIOS Anda dan Kemas kini

Anda mungkin tidak harus mengemas kini BIOS anda, tetapi kadang-kadang anda perlu. Inilah cara untuk memeriksa versi BIOS yang digunakan komputer anda dan memancarkan versi BIOS baru itu ke papan induk anda secepat dan secepat mungkin.BERKAITAN: Adakah Anda Perlu Mengemas kini BIOS Komputer Anda?Berhati-hati semasa mengemas kini BIOS anda!

Read More

Cara Dapatkan Microsoft Office secara percuma

Microsoft Office biasanya bermula dari $ 70 per tahun, tetapi ada beberapa cara untuk mendapatkannya secara percuma. Kami akan menunjukkan kepada anda semua cara untuk mendapatkan aplikasi Word, Excel, PowerPoint, dan Office lain tanpa membayar satu sen pun.Gunakan Office Online dalam Penyemak Imbas; Ianya percumaSama ada anda menggunakan Windows 10 PC, Mac, atau Chromebook, anda boleh menggunakan Microsoft Office secara percuma dalam penyemak imbas web.

Read More

4 Cara Pantas untuk Melihat FPS Permainan PC (Bingkai Per Detik)

FPS bukan hanya untuk hak membual. Sekiranya terlalu rendah, permainan anda akan menderita. Sekiranya tinggi secara konsisten, anda mungkin dapat meningkatkan tetapan anda untuk pengalaman yang lebih menyenangkan secara visual. Berikut adalah beberapa cara untuk memeriksa FPS permainan PC anda.Lebih mudah daripada sebelumnya untuk memaparkan FPS permainan PC.

Read More

Apakah Perbezaan Antara GPT dan MBR Semasa Mempartisi Pemacu?

Sediakan cakera baru pada Windows 10 atau 8.1 dan anda akan ditanya sama ada anda ingin menggunakan MBR (Master Boot Record) atau GPT (GUID Partition Table). Hari ini kami menerangkan perbezaan antara GPT dan MBR dan membantu anda memilih yang tepat untuk PC atau Mac anda.GPT membawa banyak kelebihan, tetapi MBR masih paling serasi dan masih diperlukan dalam beberapa kes.

Read More

Cara Memasukkan gambar ISO pada Windows 7, 8, dan 10

Pada Windows 8 dan 10, Windows akhirnya menawarkan cara terpasang untuk memasang fail imej cakera ISO. Sekiranya anda menggunakan Windows 7, anda memerlukan alat pihak ketiga.Memasang Imej ISO pada Windows 8, 8.1 atau 10Pada Windows 8 dan 10, Windows mempunyai kemampuan terpasang untuk memasangkan fail imej cakera ISO dan fail cakera keras maya VHD.

Read More

Cara Mengekstrak Fail .RAR secara percuma di Windows dan Mac

Adakah anda pernah memuat turun fail hanya untuk mengetahui bahawa ia mempunyai pelanjutan fail .rar yang pelik? RAR adalah format fail yang dimampatkan — seperti fail ZIP — dan dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara membuka fail RAR di Windows atau macOS X.Buka Fail RAR di WindowsBERKAITAN: Trik Geek Bodoh: Menggunakan 7-Zip sebagai Penyemak Imbas Fail CepatTerdapat pelbagai aplikasi di Windows yang dapat membuka fail RAR. Pil

Read More

Di mana untuk memuat turun Windows 10, 8.1, dan 7 ISO secara sah

Anda boleh memasang semula Windows dari awal menggunakan kunci produk yang disertakan dengan PC anda, tetapi anda harus mencari sendiri media pemasangan. Microsoft menawarkan fail ISO percuma untuk dimuat turun; anda hanya perlu tahu di mana mencarinya. Terdapat beberapa cara untuk melakukannya, tetapi semuanya lurus dan sempit - anda tidak perlu mengunjungi laman BitTorrent yang teduh untuk memuat turun ISO yang mungkin diisi dengan perisian hasad.

Read More

Apakah Versi Android Terkini?

Android boleh membingungkan. Terdapat banyak versi yang berbeza, dan banyak di antaranya masih berjalan pada peranti hari ini. Mengikuti versi terkini boleh menjadi cabaran, tetapi jangan khawatir - kami telah membuat anda dilindungi.BERKAITAN: Fragmentasi Bukan Kesalahan Android, Ini PengilangnyaVersi Android utama umumnya dilancarkan sekali setahun (walaupun tidak selalu seperti ini), dengan kemas kini keselamatan bulanan dikeluarkan di antara mereka.

Read More

Cara Menghapus Halaman di Microsoft Word

Sekiranya anda ingin menghapus halaman yang mengandungi teks, grafik, atau kandungan lain dalam dokumen Microsoft Word, atau jika anda ingin menyingkirkan halaman putih kosong itu di akhir laporan anda yang tidak akan muncul pergi, inilah caranya.Memadamkan Halaman di WordCara paling cepat untuk menyingkirkan halaman kandungan di Word adalah memilih kandungan di halaman itu dan tekan kekunci Backspace (Padam di Mac).

Read More

Cara Memindahkan Foto Dari iPhone ke PC

Anda tidak memerlukan perisian khas untuk memindahkan foto dan video dari iPhone ke PC Windows. Anda bahkan tidak memerlukan iTunes. Yang anda perlukan hanyalah kabel Lightning-to-USB yang anda gunakan untuk mengecas.Sebenarnya, perisian iTunes Apple bahkan tidak mempunyai cara bawaan untuk menyalin foto dari iPhone ke PC anda.

Read More

Cara melakukan Pemasangan Bersih Windows 10 dengan Cara Mudah

Proses peningkatan Windows 10 menyeret fail lama, tetapan, dan program dari sistem Windows sebelumnya ke yang baru. Microsoft membolehkan anda mendapatkan sistem yang sepenuhnya segar dengan melakukan pemasangan yang bersih.Ini sangat berguna sekiranya anda telah membeli PC Windows 10 baru dan ia termasuk bloatware yang dipasang oleh pengeluar yang tidak anda mahukan.

Read More

10 Cara Membuka Prompt Perintah di Windows 10

Prompt Perintah telah ada selama-lamanya, dan masih merupakan sumber yang baik untuk anda gunakan. Hari ini kami menunjukkan kepada anda pelbagai cara untuk membuka Prompt Perintah. Kami bertaruh anda tidak tahu semuanya.Command Prompt adalah alat yang cukup berguna. Ini membolehkan anda melakukan beberapa perkara lebih cepat daripada yang anda dapat lakukan di antara muka grafik dan menawarkan beberapa alat yang sama sekali tidak dapat anda temui di antara muka grafik.

Read More

Cara Memeriksa Apa Kad Grafik (GPU) di PC Anda

Semua komputer mempunyai perkakasan grafik yang menangani segalanya dari melukis desktop dan menyahkod video hingga membuat permainan PC yang menuntut. Sebilangan besar PC moden mempunyai unit pemprosesan grafik (GPU) yang dibuat oleh Intel, NVIDIA, atau AMD.Walaupun CPU dan RAM komputer anda juga penting, GPU biasanya merupakan komponen yang paling kritikal ketika bermain permainan PC.

Read More

Cara Menyesuaikan Kecerahan Skrin PC Anda, Secara Manual dan Automatik

Anda mungkin perlu menukar kecerahan skrin anda secara berkala. Apabila ia terang di luar, anda mahu menaikkannya sehingga anda dapat melihatnya. Semasa anda berada di dalam bilik yang gelap, anda pasti mahu bilik itu redup sehingga tidak menyakitkan mata anda. Mengurangkan kecerahan skrin anda juga akan membantu menjimatkan tenaga anda dan meningkatkan jangka hayat bateri komputer riba anda.

Read More

Cara Menggunakan Spoiler Tags untuk Menyembunyikan Mesej dan Gambar pada Discord

Perselisihan sangat baik untuk berkomunikasi dengan rakan dalam pelayan komuniti yang berpikiran sama, tetapi itu tidak bermaksud setiap mesej yang anda kirim sesuai untuk semua orang. Nasib baik, anda boleh menggunakan spoiler tag untuk menyembunyikan mesej pada mulanya.Tanda spoiler berlaku pemformatan pada pesan Discord anda di penyemak imbas anda, aplikasi Discord untuk Windows atau Mac, atau aplikasi Discord mudah alih untuk Android, iPhone, atau iPad.

Read More

Cara Melumpuhkan Cortana di Windows 10

Microsoft tidak mahu anda melumpuhkan Cortana. Anda dulu dapat mematikan Cortana di Windows 10, tetapi Microsoft membuang suis beralih mudah dalam Kemas kini Ulang Tahun. Tetapi anda masih boleh mematikan Cortana melalui penggodaman pendaftaran atau penetapan dasar kumpulan. Ini mengubah kotak Cortana menjadi alat "Cari Windows" untuk aplikasi tempatan dan carian fail.

Read More

Cara Melumpuhkan Program Permulaan di Windows

Semakin banyak perisian yang anda pasang di komputer, semakin lama diperlukan untuk memulakan Windows. Banyak program menambahkan diri mereka ke dalam senarai program yang dimulakan semasa anda boot komputer anda, dan senarai itu boleh menjadi panjang.Catatan Editor: Sudah tentu pembaca kami yang lebih geeky sudah tahu bagaimana melakukan ini, tetapi artikel ini bertujuan untuk orang lain.

Read More

USB Type-C Dijelaskan: Apa itu USB-C dan Mengapa Anda Menginginkannya

USB-C adalah standard yang muncul untuk mengecas dan memindahkan data. Sekarang, ia disertakan dalam peranti seperti komputer riba, telefon, dan tablet terbaru dan — diberi masa - ia akan merebak ke hampir semua yang pada masa ini menggunakan penyambung USB yang lebih lama dan lebih besar.USB-C mempunyai bentuk penyambung baru yang lebih kecil yang boleh diterbalikkan sehingga lebih mudah dipasang. K

Read More

Cara Memasang Windows 10 di PC Anda

Terdapat beberapa cara untuk memasang Windows 10 di PC anda, sama ada anda menaik taraf dari Windows 7 atau 8, memasang sistem operasi baru dari awal, atau memasang semula Windows 10. versi baru. Masih ada cara untuk mendapatkan Windows 10 percuma naik taraf lesen juga.Cara Mendapatkan Lesen Windows 10BERKAITAN: Semua Cara Anda Masih Boleh Meningkatkan ke Windows 10 secara PercumaTerdapat pelbagai cara untuk mendapatkan lesen Windows 10 untuk PC anda, dan banyak di antaranya masih percuma.

Read More

Cara Merakam Permainan PC Anda dengan NVIDIA ShadowPlay

ShadowPlay NVIDIA, sekarang dikenali sebagai NVIDIA Share, menawarkan rakaman permainan mudah, streaming langsung, dan bahkan overlay kaunter FPS. Ia dapat merakam permainan secara automatik di latar belakang - hanya di PlayStation 4 dan Xbox One - atau hanya merakam permainan apabila anda memintanya.

Read More

Cara Memperbaiki Kemas Kini Windows Apabila Terjebak atau Beku

Sebahagian besarnya, Windows Update berfungsi secara senyap di latar belakang. Ia memuat turun kemas kini secara automatik, memasang yang boleh, dan menyimpan yang lain untuk dipasang semasa anda memulakan semula Windows. Tetapi kadang-kadang ia berhenti dan berhenti berfungsi. Inilah cara membetulkan Kemas Kini Windows apabila tersekat atau dibekukan.

Read More

Apakah Fail DAT (dan Bagaimana Saya Membukanya)?

Fail dengan sambungan fail .dat adalah fail data generik yang menyimpan maklumat khusus yang berkaitan dengan program yang membuat fail tersebut. Beberapa aplikasi yang menggunakannya ialah CCleaner, Porteus, dan Minecraft. Mereka mungkin muncul dalam e-mel anda sebagai lampiran dari Microsoft Exchange Server.

Read More

Cara Memindahkan Steam Game ke Drive Lain, Cara Mudah

Steam menawarkan banyak folder perpustakaan, dan anda boleh memilih tempat anda mahu memasang permainan semasa anda memuat turunnya. Dan, terima kasih kepada kemas kini baru-baru ini, anda dapat memindahkan permainan dengan mudah setelah anda memuat turunnya tanpa memuat turun semula keseluruhannya.Proses ini dapat menyelamatkan anda dari memuat turun puluhan atau bahkan ratusan gigabait data permainan lagi, hanya kerana anda mendapat SSD baru dan ingin memindahkan beberapa permainan.

Read More

Cara Memperbaiki Bar Tugas Windows Apabila Tidak Menyembunyikan Auto Secara Betul

Menyembunyikan secara automatik bar tugas boleh menjadi kaedah yang baik untuk menambahkan sedikit ruang tambahan ke desktop anda. Tetapi kadang-kadang, ia dengan keras kepala enggan bersembunyi ketika seharusnya. Berikut adalah beberapa petua yang mungkin disembunyikan lagi oleh Taskbar.BERKAITAN: Cara Menyembunyikan Bar Tugas Windows secara automatikCATATAN: Kami menggunakan Windows 10 di seluruh artikel ini sebagai contoh kami, tetapi teknik yang sama ini boleh digunakan untuk Windows 8, 7, atau bahkan Vista.

Read More

Apa itu hiberfil.sys dan Bagaimana Saya Memadamkannya?

Anda mungkin membaca ini kerana anda melihat fail hiberfil.sys raksasa yang terdapat di pemacu sistem anda dan anda tertanya-tanya sama ada anda dapat menyingkirkannya untuk mengosongkan ruang. Inilah fail itu dan bagaimana anda boleh menghapusnya jika anda mahu. Apakah Fail hiberfil.sys? Bergantung pada versi Windows yang anda gunakan, anda mempunyai beberapa pilihan untuk menjimatkan kuasa semasa anda tidak menggunakan PC anda.

Read More

Cara Boot Ke Safe Mode pada Windows 10 atau 8 (Cara Mudah)

Salah satu langkah yang paling umum ketika menyelesaikan masalah PC adalah melakukan boot ke Safe Mode. Untuk sekian lama ini dapat dicapai dengan menekan kekunci F8, ini semua berubah dengan Windows 10 dan mod Pembaikan Automatiknya. Tetapi bagaimana jika kita mahu Safe Mode?Sekiranya anda memasukkan kunci F8 pada waktu yang tepat (atau bernasib baik menghantar kunci semasa boot), Windows mungkin masih membawa anda ke skrin yang membolehkan anda memasuki persekitaran pemulihan.

Read More

Cara Menukar Dokumen Microsoft Word ke PDF

PDF berguna untuk mengedarkan dokumen sehingga dapat dilihat dengan cara yang sama oleh semua pihak. Biasanya, anda akan membuat dokumen menggunakan aplikasi lain, dan kemudian menukarnya ke PDF. Inilah cara melakukannya untuk dokumen Microsoft Word.Tukarkan Dokumen ke PDF Menggunakan WordSekiranya anda mempunyai Microsoft Word versi desktop, cara termudah untuk menukar dokumen anda ke PDF adalah dengan betul di Word itu sendiri.

Read More

Cara Mencari Kata Laluan Wi-Fi Anda

Apa kata laluan ke rangkaian Wi-Fi anda? Sama ada anda menukar kata laluan lalai atau tidak, mudah untuk mencari kata laluan Wi-Fi anda. Anda juga dapat mencari kata laluan rangkaian Wi-Fi jika anda pernah menyambung ke rangkaian itu dari PC Windows atau Mac.Ini penting untuk menghubungkan peranti baru ke rangkaian.

Read More

Apakah Perbezaan Antara FAT32, exFAT, dan NTFS?

Sama ada anda memformat pemacu dalaman, pemacu luaran, pemacu denyar USB, atau kad SD, Windows memberi anda pilihan untuk menggunakan tiga sistem fail yang berbeza: NTFS, FAT32, dan exFAT. Dialog Format di Windows tidak menjelaskan perbezaannya, jadi kami akan melakukannya.BERKAITAN: Apa itu Sistem Fail, dan Mengapa Terdapat Banyak Itu?

Read More

Cara Menggunakan Penyunting Video Tersembunyi Windows 10

Windows 10 mempunyai penyunting video tersembunyi yang berfungsi sedikit seperti Windows Movie Maker atau Apple iMovie. Anda boleh menggunakannya untuk memotong video atau membuat filem dan tayangan slaid rumah anda sendiri. Anda bahkan boleh membuatnya membuat video secara automatik.Ciri ini adalah sebahagian daripada aplikasi Foto.

Read More

Cara Streaming Dari VLC ke Chromecast Anda

Pembangun VLC telah mengusahakan sokongan Chromecast untuk beberapa lama, dan akhirnya tersedia dalam versi 3.0. Ini bermakna sekarang, anda boleh menstrim fail video dan audio dari pemain media VLC di PC anda ke Chromecast anda yang disambungkan ke TV anda.Catatan: walaupun ciri ini terdapat dalam versi VLC yang stabil, namun ciri ini boleh berubah-ubah.

Read More

Cara Menguji RAM Komputer Anda untuk Masalah

Adakah komputer anda tidak stabil? Mungkin ada masalah dengan RAMnya. Untuk memeriksa, anda boleh menggunakan alat sistem tersembunyi yang disertakan dengan Windows atau memuat turun dan boot alat yang lebih maju.BERKAITAN: 10+ Alat Sistem Berguna Tersembunyi di WindowsKedua-dua alat di bawah berfungsi dengan menulis data ke setiap sektor RAM komputer anda dan kemudian membacanya secara bergiliran.

Read More

Cara Mengaktifkan dan Menyesuaikan Overlay Dalam Permainan Discord

Perpecahan adalah yang aplikasi sembang suara untuk PC permainan, sebahagian besarnya disebabkan oleh antara muka bersih dan overlay dalam permainan user-friendly. Aktifkan dan sesuaikan hamparan permainan anda sendiri untuk mengurangkan gangguan dan terus fokus pada permainan.Cara Mengaktifkan Hamparan Dalam Permainan DiscordUntuk mengaktifkan overlay permainan Discord, buka menu Tetapan dengan mengklik ikon roda gigi di sebelah nama dan avatar anda di sudut kiri bawah tetingkap.

Read More

Cara Menghilangkan Kata Laluan Dari Fail PDF

Beberapa PDF dienkripsi dengan kata laluan, yang mesti anda masukkan setiap kali anda mahu melihat dokumen tersebut. Anda boleh membuang kata laluan untuk menyelamatkan diri dari beberapa kesulitan jika anda menyimpan PDF di lokasi yang selamat.Kami akan membahas dua cara untuk melakukannya di sini: Trik mudah yang berfungsi di semua sistem operasi dengan aplikasi yang sudah anda miliki, dan kaedah rasmi yang memerlukan Adobe Acrobat.

Read More

Cara Membuka Fail EPUB pada Windows 10 (Tanpa Microsoft Edge)

Penyemak imbas Edge berasaskan Microsoft yang baru dari Chromium memberikan sokongan untuk fail EBook EPUB. Anda memerlukan aplikasi pembaca EPUB pihak ketiga untuk melihat fail EPUB pada Windows 10, dan kami mempunyai beberapa pilihan percuma yang baik untuk dipilih.Apa yang Berlaku dengan Buku EPUB di Microsoft Edge?

Read More

Cara Mencari Nombor Telefon Seseorang Dalam Talian

Mencari nombor telefon seseorang dalam talian adalah sukar. Nombor telefon bimbit adalah peribadi — tidak ada direktori umum nombor telefon bimbit untuk menggantikan buku telefon kertas lama itu. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa cara untuk mendapatkan nombor telefon seseorang (dan nombor telefon perniagaan masih mudah dicari).

Read More

Semua Pintasan Papan Kekunci Microsoft Excel Terbaik

Walaupun anda sudah biasa dengan Microsoft Excel, anda mungkin akan terkejut dengan bilangan dan pelbagai pintasan papan kekunci yang boleh anda gunakan untuk mempercepat kerja anda dan secara amnya membuat perkara menjadi lebih senang.Sekarang, adakah yang mengharapkan anda untuk menghafal semua kombinasi papan kekunci ini?

Read More

Cara Menambah Nada Dering Khusus ke iPhone Anda

IPhone sudah lama wujud, namun masih belum ada cara mudah untuk menambahkan nada dering tersuai anda sendiri - tetapi mungkin. Sekiranya anda tidak mahu membeli nada dering atau menggunakan nada dering yang disertakan dengan iPhone, anda boleh membuatnya sendiri dengan iTunes.Proses ini sedikit berubah dengan iTunes 12.

Read More

Cara Mengaktifkan Mod Gelap untuk YouTube

Mod gelap YouTube memberikan pengalaman menonton yang lebih mudah. Ia sangat bagus ketika menonton video dalam gelap. Tema gelap YouTube tersedia di laman web YouTube dan di aplikasi mudah alih YouTube untuk iPhone, iPad, dan Android.Dayakan Mod Gelap Di WebDi laman web desktop YouTube, klik ikon profil anda di sudut kanan atas halaman.

Read More

Cara Membuat dan Menguruskan Daftar Isi di Microsoft Word

Menggunakan senarai kandungan dalam dokumen anda memudahkan pembaca menavigasi. Anda boleh membuat senarai isi dalam Word dari tajuk yang digunakan dalam dokumen anda. Inilah caranya untuk melakukannya.Tambah Jadual KandunganTerlepas dari ukuran dokumen anda, menggunakan daftar isi dapat mengarahkan pembaca ke tempat yang tepat.

Read More

Seberapa Bimbang Anda Perlu Mengenai Risiko Kesihatan 5G?

5G, teknologi selular generasi akan datang untuk telefon pintar generasi akan datang, sudah dekat. Oleh itu, terdapat kebimbangan mengenai risiko kesihatan rangkaian baru yang lebih hebat ini. Seberapa bimbang anda akan mengenai keadaan kesihatan 5G yang akan datang?Sekarang, anda mungkin telah melihat artikel di Facebook atau laman web kesihatan alternatif.

Read More

Cara Mengaktifkan Mod Gelap untuk Google Chrome

Google Chrome tidak mempunyai tema gelap bawaan seperti Mozilla Firefox dan Microsoft Edge, tetapi anda boleh mendapatkan penyemak imbas Chrome gelap dalam beberapa klik. Anda bahkan boleh menerapkan tema gelap ke setiap laman web yang anda lawati.Kemas kini : Chrome kini menawarkan mod gelap terpasang pada Windows 10 dan macOS.

Read More

Cara Merobek DVD dengan VLC

Terdapat banyak cara untuk merobek DVD ke komputer anda, tetapi jika anda mencari pilihan yang paling mudah, VLC mudah dan percuma. Selain itu, anda mungkin sudah mempunyai VLC di komputer anda (dan jika tidak, anda seharusnya). Di sini, kami akan menunjukkan kepada anda cara cepat dan mudah untuk merobek DVD ke komputer anda menggunakan VLC.

Read More

Betulkan: Mikrofon Saya Tidak Berfungsi pada Windows 10

Windows 10 mungkin tidak mendengar audio mikrofon anda kerana beberapa sebab. Semua langkah penyelesaian masalah mikrofon PC biasa masih penting, tetapi Windows 10 mengandungi pilihan seluruh sistem baru yang sepenuhnya mematikan input mikrofon dalam semua aplikasi.Periksa Pilihan Mikrofon Windows 10Aplikasi Tetapan Windows 10 mempunyai beberapa pilihan yang mematikan sistem mikrofon anda di semua aplikasi.

Read More

Cara Mencari Kunci Produk Windows 10 Anda Menggunakan Prompt Perintah

Sekiranya anda mencari kunci produk Windows 10, anda boleh mencarinya dengan memasukkan arahan cepat di Prompt Perintah. Begini caranya — ditambah dengan tipu muslihat yang kemas untuk mencari kunci produk menggunakan kaedah Windows Registry.Cari Kunci Produk Windows 10 Anda Menggunakan Prompt PerintahUntuk mencari kunci produk Windows 10 menggunakan Prompt Perintah, anda perlu membuka aplikasi baris perintah dengan hak pentadbiran. U

Read More

Cara Menukar PDF ke Dokumen Microsoft Word

PDF sering digunakan semasa mengedarkan dokumen sehingga dapat dilihat dengan cara yang sama oleh semua pihak. Kerana mereka dirancang dengan cara ini, mereka agak sukar untuk diedit. Anda mungkin mahu menukar PDF anda ke dokumen Word sehingga anda dapat membuat perubahan pada teks anda dengan lebih mudah.

Read More

Cara Memperbaiki Masalah Pemacu Keras dengan Chkdsk di Windows 7, 8 dan 10

Bila-bila masa anda mempunyai kesilapan pemacu keras - atau tingkah laku pelik yang mungkin pada awalnya tidak dapat anda kaitkan dengan cakera keras - Cek Cakera boleh menjadi penyelamat. Berikut adalah panduan lengkap untuk menggunakan alat Cek Disk yang disertakan dengan setiap versi Windows. Apa yang Chkdsk Lakukan (dan Kapan Menggunakannya) Utiliti Check Disk, juga dikenali sebagai chkdsk (kerana itulah arahan yang anda gunakan untuk menjalankannya) mengimbas seluruh cakera keras anda untuk mencari dan menyelesaikan masalah.

Read More

Cara Mengubah Direktori di Prompt Perintah pada Windows 10

Salah satu perkara pertama yang perlu anda pelajari kerana anda semakin terbiasa dengan Prompt Perintah pada Windows 10 adalah cara menukar direktori dalam sistem fail sistem operasi. Terdapat beberapa cara yang boleh anda lakukan, jadi kami akan membimbing anda melaluinya. Pertama, ketik "cmd" di bar Carian Windows untuk membuka Command Prompt, dan kemudian pilih "Command Prompt" dari hasil carian.

Read More

Cara Mencari Spotify Anda Dibungkus 2019

Sama ada anda peminat muzik yang gemar atau tidak, anda mungkin menghabiskan berjam-jam mendengar artis dan lagu kegemaran anda. Untuk membantu menggambarkan perkara ini, Spotify Wrapped 2019 menunjukkan dengan tepat apa yang paling anda dengarkan sepanjang tahun lalu.Kemas kini: Spotify Wrapped 2020 kini disiarkan!

Read More

Cara Mengedit Fail Host anda di Windows, Mac, atau Linux

Kadang-kadang anda perlu mengedit fail host pada mesin anda. Kadang-kadang kerana serangan atau gurauan, dan lain-lain sehingga anda dapat dengan mudah dan bebas mengawal akses ke laman web dan lalu lintas rangkaian.fail host telah digunakan sejak ARPANET. Mereka digunakan untuk menyelesaikan nama host sebelum DNS.

Read More

Semua yang Anda Perlu Tahu Mengenai Skrin Kematian Biru

Skrin kematian biru - atau BSOD - selalu menjadi pemandangan yang tidak diingini. BSOD muncul apabila Microsoft Windows menghadapi ralat kritikal yang tidak dapat dipulihkan, biasanya hasil daripada perisian peringkat rendah (atau pemacu) yang rosak atau perkakasan yang rosak.Apa yang Menyebabkan Skrin Kematian BiruSkrin biru umumnya disebabkan oleh masalah dengan perkakasan komputer anda atau masalah dengan perisian pemacu perkakasannya.

Read More

Apakah Folder Windows.old dan Bagaimana Anda Memadamkannya?

Dinaik taraf dari versi Windows lama? Anda mempunyai folder Windows.old di komputer anda, dan ia menggunakan banyak ruang. Anda boleh menghapusnya, tetapi berbeza dengan menghapus folder biasa.Folder Windows.old bukanlah sesuatu yang baru dengan Windows 10. Tetapi, sebelum Windows 10, anda hanya akan melihatnya jika anda membeli Windows versi baru, dan kemudian menggunakannya untuk menaik taraf PC yang disertakan dengan versi lama .

Read More

Cara Mencari Kunci Produk Windows atau Office Anda yang Hilang

Sekiranya anda merancang untuk memasang semula Windows tetapi tidak dapat menemui kunci produk anda, anda bernasib baik kerana disimpan di Windows Registry. Ia tidak mudah dicari, dan mustahil untuk dibaca tanpa pertolongan. Nasib baik, kami sedia membantu. Seperti yang anda lihat dalam tangkapan skrin di atas, ID produk disimpan dalam pendaftaran tetapi dalam format binari yang tidak dapat dibaca oleh manusia melainkan anda adalah jenis Cylon.

Read More

Cara Mengaktifkan Adobe Flash di Google Chrome 76+

Adobe Flash akan hilang. Google memasukkan kuku lain ke dalam keranda dengan Chrome 76, yang secara tidak langsung menyekat semua kandungan Flash di laman web. Sekiranya anda masih menggunakan Flash, anda boleh mengaktifkannya semula buat masa ini — tetapi Chrome menjadikannya menjengkelkan.Flash Akan Berjauhan Pada Akhir 2020Flash belum habis sepenuhnya - belum. S

Read More

Apakah Fail CSV, dan Bagaimana Saya Membukanya?

Fail Comma Separated Values ​​(CSV) adalah fail teks biasa yang mengandungi senarai data. Fail-fail ini sering digunakan untuk pertukaran data antara aplikasi yang berbeza. Sebagai contoh, pangkalan data dan pengurus kenalan sering menyokong fail CSV.Fail-fail ini kadang-kadang boleh dipanggil Nilai Dipisahkan Karakter atau fail Terhadap Koma. Mer

Read More

Cara Melihat Siapa yang Terhubung ke Rangkaian Wi-Fi Anda

Adakah anda tahu siapa yang tersambung ke rangkaian Wi-Fi penghala anda? Lihatlah senarai peranti yang disambungkan ke rangkaian Wi-Fi anda dari penghala atau komputer anda untuk mengetahui.Ingatlah bahawa banyak peranti menyambung ke Wi-Fi anda hari ini. Senarai itu akan mengandungi komputer riba, telefon pintar, tablet, TV pintar, set-top box, konsol permainan, pencetak Wi-Fi, dan banyak lagi.

Read More

Cara Menetapkan Semula Kata Laluan Lupa Anda di Windows 10

Kita semua pernah melakukannya sebelum ini. Anda duduk untuk log masuk ke mesin Windows anda, taipkan kata laluan yang anda fikirkan, dan anda pasti sedar bahawa anda lupa apa itu kata laluan! Anda berebut untuk mencuba pelbagai kombinasi huruf dan angka untuk melihat apa yang sesuai, tetapi tidak ada yang berjaya.

Read More

Cara Menggunakan Perintah Ping untuk Menguji Rangkaian Anda

Perintah ping mengirimkan paket data ke alamat IP tertentu di rangkaian, dan kemudian memberi tahu Anda berapa lama waktu yang diperlukan untuk mengirimkan data tersebut dan mendapatkan respons. Ini adalah alat yang berguna yang boleh anda gunakan untuk menguji pelbagai titik rangkaian anda dengan cepat.

Read More

Cara Melihat Halaman Facebook Anda sebagai Orang Lain

Halaman Facebook dapat mendedahkan banyak perkara tentang anda kepada sesiapa sahaja yang berkunjung. Sekiranya catatan anda adalah Umum, semua orang dapat melihat apa sahaja yang anda kongsi. Ada cara untuk mengunci akaun Facebook anda, seperti menyukarkan orang untuk mencari atau mengubah privasi di semua catatan lama anda.

Read More

Cara Memadamkan Akaun Amazon Anda

Memadamkan akaun Amazon anda adalah satu-satunya cara untuk menghapus sejarah pembelian anda sepenuhnya. Sekiranya anda ingin memadam akaun anda dengan baik, berikut adalah cara untuk memberi diri anda petak bersih.Yang Perlu Anda KetahuiAkaun Amazon anda dikongsi di seluruh laman web Amazon, jadi jika anda menghapusnya, anda akan kehilangan akses ke Amazon.

Read More

Apakah Proses Runtime Server Client (csrss.exe), dan Mengapa Ia Berjalan Di PC Saya?

Sekiranya anda mempunyai PC Windows, buka Pengurus Tugas anda dan anda pasti akan melihat satu atau lebih proses Proses Pelayan Pelanggan (csrss.exe) berjalan di PC anda. Proses ini adalah bahagian penting Windows.BERKAITAN: Apakah Proses Ini dan Mengapa Ia Berjalan di PC Saya?Artikel ini adalah sebahagian daripada siri berterusan kami yang menerangkan pelbagai proses yang terdapat di Task Manager, seperti svchost.

Read More

Apakah Fail MKV dan Bagaimana Anda Memainnya?

Sama ada anda memuat turun video dari Internet atau mendapatkannya dari orang lain, ada kemungkinan besar anda akan menemui fail MKV. Mari kita bincangkan tentang apa itu dan bagaimana anda boleh menggunakannya di komputer anda.Dari Permulaan yang RendahSebelum kita membincangkan apa itu fail MKV, mari kita lihat sedikit sejarah.

Read More

Cara Menukar Video MKV ke MP4

Format video boleh membingungkan, dan mungkin ada yang tidak sesuai dengan pilihan pemain video anda, terutamanya format yang lebih jelas seperti MKV. Selalunya lebih mudah atau perlu untuk menukarnya menjadi sesuatu yang lebih berguna, seperti MP4. Nasib baik, penukaran itu mudah dilakukan.Catatan: Kami menggunakan macOS untuk contoh dan tangkapan skrin kami dalam artikel ini, tetapi semua aplikasi yang kami gunakan di sini berfungsi hampir sama pada Windows.

Read More

Apa itu UEFI, dan Bagaimana Ia Berbeza dari BIOS?

BIOS tidak lama lagi akan mati: Intel telah mengumumkan rancangan untuk menggantinya sepenuhnya dengan UEFI pada semua chipset mereka pada tahun 2020. Tetapi apa itu UEFI, dan bagaimana ia berbeza dengan BIOS yang kita semua kenal?Kedua-dua UEFI dan BIOS adalah perisian peringkat rendah yang dimulakan semasa anda boot PC anda sebelum boot sistem operasi anda, tetapi UEFI adalah penyelesaian yang lebih moden, menyokong pemacu keras yang lebih besar, masa boot yang lebih cepat, lebih banyak ciri keselamatan, dan - dengan mudah - grafik dan tetikus kursor.

Read More

Cara Mendaftar Dokumen PDF Secara Elektronik Tanpa Mencetak dan Mengimbasnya

Anda telah melalui e-mel dokumen dan anda mesti menandatanganinya dan menghantarnya kembali. Anda boleh mencetak dokumen, menandatanganinya, dan kemudian mengimbas kembali dan menghantar e-mel kepada mereka. Tetapi ada cara yang lebih baik dan lebih pantas.Kami akan menunjukkan kepada anda cara menambahkan tandatangan anda dengan cepat ke mana-mana dokumen PDF, menyimpannya sebagai fail PDF standard yang boleh dibaca di mana sahaja.

Read More

Cara Membuka Panel Kawalan pada Windows 10

Windows 10 masih mengandungi Panel Kawalan. Beberapa tetapan hanya muncul di Panel Kawalan, beberapa di aplikasi Tetapan, dan beberapa di kedua-duanya. Inilah cara untuk mencari Panel Kawalan, yang sedikit lebih tersembunyi daripada yang terdapat pada Windows 7.Pada Windows 7, anda boleh mengklik butang Mula dan klik "Panel Kawalan.

Read More

Cara Memajukan Pelabuhan di Penghala Anda

Walaupun penghala moden mengendalikan kebanyakan fungsi secara automatik, beberapa aplikasi memerlukan anda meneruskan port ke aplikasi atau peranti tersebut secara manual. Nasib baik, sangat mudah dilakukan jika anda tahu di mana mencarinya.Apakah Penghantaran Pelabuhan?Terdapat banyak projek yang telah kami laksanakan yang menggunakan komputer anda sebagai pelayan untuk peranti lain.

Read More

Pemula Geek: Cara Membuat dan Menggunakan Mesin Maya

Mesin maya membolehkan anda menjalankan sistem operasi di tetingkap aplikasi di desktop anda yang berkelakuan seperti komputer penuh dan berasingan. Anda boleh menggunakannya bermain-main dengan sistem operasi yang berbeza, menjalankan perisian yang tidak dapat dilakukan oleh sistem operasi utama anda, dan mencuba aplikasi dalam persekitaran kotak pasir yang selamat.

Read More

Cara Memasang dan Menggunakan ADB, Utiliti Jambatan Debug Android

ADB, Android Debug Bridge, adalah utiliti baris perintah yang disertakan dengan SDK Android Google. ADB dapat mengawal peranti anda melalui USB dari komputer, menyalin fail berulang-ulang, memasang dan menyahpasang aplikasi, menjalankan perintah shell, dan banyak lagi. Kami telah membahas beberapa muslihat lain yang memerlukan ADB pada masa lalu, termasuk membuat sandaran dan memulihkan telefon pintar atau tablet anda dan memasang aplikasi Android ke kad SD anda secara lalai.

Read More

Apa itu HTTPS, dan Mengapa Saya Perlu Peduli?

HTTPS, ikon kunci di bar alamat, sambungan laman web yang disulitkan — dikenali sebagai banyak perkara. Walaupun pernah ditujukan terutamanya untuk kata laluan dan data sensitif lain, seluruh web secara beransur-ansur meninggalkan HTTP dan beralih ke HTTPS."S" dalam HTTPS adalah singkatan dari "Selamat". I

Read More

Apakah RNG dalam Permainan Video, dan Mengapa Orang Mengkritiknya?

Pemain suka mengkritik "RNG" dalam permainan. Sebagai contoh, gambarkan permainan dadu di mana anda dan lawan anda berdua menggulung dadu, dan gulungan tertinggi menang. Itu "RNG tulen."Penjana Nombor RawakPenjana nombor rawak (RNG) adalah algoritma yang menghasilkan nombor rawak. Dalam permainan video, nombor rawak ini digunakan untuk menentukan peristiwa rawak, seperti peluang anda untuk mendapatkan hit kritikal atau mengambil item yang jarang berlaku.

Read More

Cara Mencari Alamat IP Penghala Anda di Mana-mana Komputer, Telefon Pintar, atau Tablet

Sekiranya anda perlu mengakses halaman penyediaan penghala anda untuk membuat beberapa perubahan konfigurasi, anda tahu anda memerlukan alamat IP penghala anda untuk mendapatkan akses. Sekiranya anda lupa apa alamat IP itu, inilah cara mencarinya di hampir semua platform.Di dunia rangkaian, gateway lalai adalah alamat IP yang lalu lintas dihantar ketika menuju ke destinasi di luar rangkaian semasa.

Read More

Cara Menambah Bluetooth ke Komputer Anda

Walaupun sebahagian besar komputer riba — dan bahkan desktop — kini dilengkapi dengan sokongan Bluetooth, sebilangan daripada kita masih memerlukan peningkatan Bluetooth. Sekiranya anda menggegarkan peranti tanpa sokongan Bluetooth, jangan risau. Baca terus kerana kami menunjukkan kepada anda cara menambahkan sokongan Bluetooth dengan mudah dan murah ke komputer mana pun.Meng

Read More

Cara Memutar Video 90 Derajat pada Windows

Sekiranya anda pernah merakam video di telefon pintar anda, hanya untuk mencarinya di sisi atau terbalik, maka anda tahu betapa kecewa menontonnya nanti. Sekiranya anda menggunakan Windows, ada beberapa cara terbaik untuk menyelesaikan masalah ini.Kami mempunyai dua cara untuk menunjukkan cara memutar video di Windows.

Read More

Cara Mengeluarkan Kunci Pengaktifan pada iPhone

Kunci Pengaktifan menjadikan iPhone kurang menarik bagi pencuri. Semasa anda menyediakan iPhone, ia dikaitkan dengan ID iCloud anda. Walaupun seseorang mencurinya, mereka tidak dapat memasangnya dan menggunakannya kecuali jika anda mengeluarkan Kunci Pengaktifan. Malangnya, penjenayah bukan satu-satunya orang yang kecewa dengan Activation Lock.

Read More

Cara Membuka Prompt Perintah sebagai Pentadbir di Windows 8 atau 10

Sebilangan besar masa, membuka Command Prompt sebagai pengguna biasa adalah semua yang anda perlukan. Kadang kala, anda perlu membuka Command Prompt sebagai pentadbir sehingga anda dapat menjalankan perintah yang memerlukan hak istimewa pentadbiran.Windows menawarkan banyak cara untuk membuka Command Prompt, dan dengan banyak kaedah tersebut anda juga dapat membuka Command Prompt dengan hak istimewa admin.

Read More

Apa itu rundll32.exe dan Mengapa Ia Berjalan?

Anda pasti membaca artikel ini kerana anda telah melihat pengurus tugas dan bertanya-tanya apa yang ada di semua proses rundll32.exe ini, dan mengapa mereka berjalan ... Jadi apa itu?BERKAITAN: Apakah Proses Ini dan Mengapa Ia Berjalan di PC Saya?Artikel ini adalah sebahagian daripada siri berterusan kami yang menerangkan pelbagai proses yang terdapat di Task Manager, seperti svchost.

Read More

Cara Merakam Suara Dari PC Anda (Walaupun Tanpa Stereo Campuran)

Anda tidak perlu mengangkat mikrofon ke pembesar suara komputer anda untuk merakam audio. Walaupun anda tidak mempunyai pilihan Stereo Mix di PC anda, anda dapat merakam suara dengan mudah dari mana-mana PC Windows.Anda boleh merakam suara yang datang dari PC anda dengan pelbagai cara, dan kami akan menunjukkan tiga yang terbaik yang kami dapati.

Read More

Windows Task Manager: Panduan Lengkap

Windows Task Manager adalah alat hebat yang dilengkapi dengan maklumat berguna, dari penggunaan sumber keseluruhan sistem anda hingga statistik terperinci mengenai setiap proses. Panduan ini menerangkan setiap ciri dan istilah teknikal dalam Pengurus Tugas.Artikel ini memfokuskan pada Pengurus Tugas Windows 10, walaupun sebahagian besar ini juga berlaku untuk Windows 7.

Read More