Cara Memasang Gedung Google Play pada Amazon Fire Tablet atau Fire HD 8

Tablet Fire Amazon biasanya membataskan anda ke Amazon Appstore. Tetapi Fire Tablet menjalankan Fire OS, yang berdasarkan Android. Anda dapat memasang Play Store Google dan mendapatkan akses ke setiap aplikasi Android, termasuk Gmail, Chrome, Google Maps, Hangouts, dan lebih dari satu juta aplikasi di Google Play.

BERKAITAN: Cara Membuat Tablet Api Amazon $ 50 Lebih Seperti Stok Android (Tanpa Rooting)

Ini tidak memerlukan rooting Tablet Fire anda. Setelah anda menjalankan skrip di bawah ini - proses ini akan memakan waktu kurang dari setengah jam — anda akan dapat menggunakan Play Store sama seperti yang anda dapat pada perangkat Android biasa yang lain. Anda bahkan boleh memasang pelancar Android biasa dan mengubah Api anda menjadi tablet Android yang lebih tradisional.

Terdapat dua kaedah untuk melakukan ini: satu yang melibatkan pemasangan beberapa fail APK pada tablet anda, dan satu yang melibatkan menjalankan skrip dari PC Windows. Yang pertama lebih mudah, tetapi kerana sifat kaedah ini, kami memasukkan kedua-duanya di sini. Sekiranya anda menghadapi masalah, lihat apakah yang lain berfungsi lebih baik.

Kemas kini:  Kami mempunyai sebilangan pembaca yang menyebut bahawa Opsyen One tidak berfungsi untuk mereka, walaupun masih berfungsi untuk kami — dan pembaca lain sejak itu melaporkan bahawa ia juga berfungsi untuk mereka. Sekiranya anda menghadapi masalah, anda seharusnya dapat menggunakannya dengan kaedah ADB di Pilihan Dua yang lebih rendah yang menggunakan PC Windows untuk memasang Play Store.

Pilihan Satu: Pasang Play Store Dari Tablet Api Anda

Pada asalnya kami menguji kaedah pertama ini pada Fire HD 8 yang menjalankan Fire OS 5.3.1.1, tetapi pembaca telah melaporkannya juga berfungsi pada versi 5.3.2, begitu juga pada Tablet 7 ″ Fire. Ia juga masih berfungsi pada Fire HD 8 yang menjalankan Fire OS 6.3.0.1, yang merupakan perisian terbaru pada Oktober 2018.

Anda boleh memeriksa versi yang anda miliki dengan masuk ke Tetapan> Pilihan Peranti> Kemas kini Sistem dan melihat nombor versi di bahagian atas layar, tetapi buat masa ini, versi tidak penting.

Langkah Pertama: Muat turun Fail APK Google Play Store

BERKAITAN: Cara Sideload Aplikasi ke Kindle Fire Anda

Sebelum memulakan, masuk ke Tetapan> Keselamatan dan aktifkan "Aplikasi dari Sumber Tidak Dikenal" Ini akan membolehkan anda memasang fail APK yang diperlukan yang akan memberi anda Google Play Store.

Seterusnya, terdapat empat fail .APK yang perlu anda muat turun, menggunakan penyemak imbas Sutera terbina dalam tablet anda. Cara termudah untuk melakukannya adalah dengan membuka tutorial ini di penyemak imbas Sutera dan klik pada pautan di bawah, yang akan membawa anda ke halaman muat turun. Ini berasal dari APK Mirror, sumber yang mantap dan boleh dipercayai untuk APK Android.

APK Pengurus Akaun Google

APK Rangka Kerja Perkhidmatan Google

APK Perkhidmatan Google Play (gunakan versi ini sebagai gantinya jika anda mempunyai 2017 Fire HD 8)

APK Google Play Store

Untuk memuat turun setiap fail APK, klik pada pautan, tatal ke bawah, dan ketuk "Muat turun APK".

Muat turun akan dimulakan sebentar lagi. Ketika itu terjadi, pop-up akan muncul mengatakan bahawa fail jenis ini dapat membahayakan peranti anda (jangan khawatir — tidak akan). Ketuk "OK" apabila pop timbul muncul.

Selepas setiap fail dimuat turun, lakukan perkara yang sama untuk fail APK seterusnya sehingga keempat fail tersebut dimuat turun.

Langkah Kedua: Pasang Fail APK Google Play Store

Tutup penyemak imbas Sutera dan buka aplikasi pengurus fail terbina dalam meja Fire anda yang disebut "Dokumen".

Ketik "Penyimpanan Tempatan".

Pilih folder "Muat turun".

Fail APK anda akan muncul di folder ini. Cukup ketuk satu untuk mula memasangnya. Pastikan memasang fail APK mengikut urutan yang anda muat turun dari senarai di atas.

Dengan kata lain, pasang APK Pengurus Akaun Google (com.google.android.gsf.login) terlebih dahulu, kemudian APK Kerangka Perkhidmatan Google (com.google.android.gsf), diikuti oleh Perkhidmatan Google Play (com.google. android.gms) APK, dan kemudian APK Google Play Store (com.android.vending) untuk menyelesaikannya.

Pada layar berikutnya, sahkan pemasangan dengan mengetuk "Pasang" di bahagian bawah. Di sudut kiri atas, akan tertera APK mana yang anda pasang, sekali lagi, pastikan anda memasangnya mengikut urutan yang betul.

CATATAN: Jika butang "Pasang" Anda berwarna abu-abu, cubalah matikan layar, hidupkan kembali, dan buka kunci tablet Fire anda. Butang Pasang harus berubah dari kelabu ke oren, yang membolehkan anda meneruskan pemasangan.

Ulangi proses ini untuk setiap fail APK sehingga keempat-empat dipasang.

Sekiranya anda menghadapi masalah memasang APK ini atau Play Store tidak berfungsi selepas itu, pastikan tablet Fire anda tidak disiapkan untuk memasang aplikasi ke kad SD. Anda boleh menyemaknya dari Tetapan> Penyimpanan> Kad SD.

Langkah Ketiga: Gunakan Google Play Store

Setelah selesai, aplikasi Google Play Store akan muncul di skrin utama tablet Fire anda. Sekiranya anda mengetuknya, anda dapat log masuk dengan akaun Google anda.

Mungkin tidak berfungsi seperti biasa setelah anda log masuk, tetapi berikan sedikit masa. Gedung Google Play dan Perkhidmatan Google Play secara automatik akan mengemas kini diri mereka di latar belakang. Ini mungkin memakan masa sehingga sepuluh minit.

Jika tidak, mulailah mencari dan memuat turun aplikasi apa sahaja yang anda mahukan — seperti Chrome, Gmail, atau apa sahaja. Beberapa aplikasi mungkin memerlukan anda mengemas kini Perkhidmatan Google Play. Sekiranya mereka melakukannya, mereka akan memberitahu anda dan membawa anda ke halaman Perkhidmatan Google Play di Google Play, di mana anda boleh mengemas kini Perkhidmatan Google Play dengan satu ketukan.

Terima kasih kepada Gilly10 di forum XDA-Developers kerana menyediakan kaedah ini. Sekiranya anda memerlukan bantuan penyelesaian masalah, pergi ke rangkaian forum XDA-Developers untuk maklumat lebih lanjut.

Pilihan Kedua: Pasang Play Store dari PC Windows

Sekiranya arahan di atas tidak berfungsi untuk anda dengan sebab apa pun, cubalah petunjuk yang sedikit lebih rumit, tetapi masih boleh digunakan. Kami menguji skrip ini pada Tablet 7 ″ Fire dan ia berfungsi dengan sempurna.

Langkah Pertama: Sediakan Tablet Kebakaran Anda

Anda memerlukan PC dan kabel USB untuk melakukan ini. Kabel yang disertakan dengan Tablet Api anda akan berfungsi dengan baik.

Pada Tablet Kebakaran anda, buka aplikasi Tetapan dan ketuk "Pilihan Peranti" di bawah Peranti.

Cari medan "Nombor Siri" di halaman ini dan ketuk berulang kali. Ketuk tujuh atau lebih kali dan anda akan melihat pilihan "Pilihan Pembangun" muncul di bawahnya. Ketik "Pilihan Pembangun."

Cari pilihan "Aktifkan ADB" halaman ini dan ketuk untuk mengaktifkannya. Ciri ini biasanya hanya untuk pembangun, jadi anda harus bersetuju dengan amaran untuk meneruskan.

Setelah mengaktifkan akses ADB, sambungkan Fire Tablet anda ke komputer anda dengan kabel USB yang disertakan. Windows harus mengesannya dengan betul dan memuat turun pemacu yang diperlukan. Teruskan ke langkah seterusnya — jika anda mempunyai masalah, anda boleh mencuba memasang pemacu USB Google secara manual seperti yang dijelaskan dalam langkah ketiga panduan ini. Tetapi pada mesin saya, semuanya berfungsi secara automatik.

CATATAN: Skrip yang kami cadangkan di bawah ini memberitahu anda untuk memasang pemacu dengan cara yang berbeza, tetapi kami tidak menyukai kaedahnya. Ini mendorong anda untuk memasang pemacu tanpa tanda yang disertakan dengan pakej. Ini bukan hanya risiko keselamatan - sebenarnya mustahil untuk dilakukan pada versi 64-bit moden Windows 8.1 dan Windows 10 tanpa reboot dan mematikan pengesahan tandatangan pemandu. Sekali lagi, semuanya mesti berlaku secara automatik, jadi anda boleh mempertimbangkan arahan skrip yang sudah lapuk.

Langkah Kedua: Muat turun dan Jalankan Skrip

Sebaiknya hanya memuat turun beberapa aplikasi dalam bentuk APK dan memasangnya. Namun, jika anda melakukan ini, anda masih perlu menggunakan perintah adb untuk menetapkan kebenaran pada sekurang-kurangnya salah satu aplikasi. Oleh itu, daripada melakukan ini jauh, kita akan menggunakan skrip yang memasang aplikasi dan menetapkan kebenaran untuk anda.

Di PC anda, lawati laman web Root Junky dan muat turun fail "Amazon-Fire-5th-Gen-Install-Play-Store.zip". Ekstrak atau unzip kandungan fail .zip ke folder di komputer anda. Klik dua kali fail "1-Install-Play-Store.bat" untuk memulakan.

Buka kunci tablet Fire anda dan setuju dengan permintaan "Benarkan debugging USB". Sekiranya anda tidak melihat pilihan ini, tutup tetingkap Prompt Perintah dan lancarkan fail .bat di atas sekali lagi.

Ketika anda mencapai layar pertama, ketik "2" dan tekan Enter untuk meminta alat memasang Google Play Store.

Anda pasti memerlukan pemacu yang sesuai untuk ini. Tetapi, jika anda melihat arahan "Benarkan USB Debugging" pada tablet Fire anda dan menyetujuinya, anda akan mengetahui bahawa pemandu sudah berfungsi.

Skrip akan memasang pakej yang diperlukan pada Fire Tablet yang disambungkan, termasuk Perkhidmatan Google Play dan aplikasi Google Play Store.

Nyalakan semula Tablet Kebakaran anda apabila anda diminta untuk melakukannya. Tekan lama butang kuasa, ketuk "OK" apabila anda ditanya sama ada anda mahu mematikannya, dan kemudian hidupkan semula.

Anda juga boleh mencabut Tablet Fire dari komputer anda sekarang. Anda mungkin juga ingin mematikan pilihan "Aktifkan ADB" yang anda aktifkan sebelumnya.

Langkah Ketiga: Gunakan Google Play Store

Selepas anda memulakan semula, anda akan menemui jalan pintas Play Store dan Tetapan Google di skrin utama anda. Ketik "Play Store" dan anda akan dapat log masuk dengan akaun Google yang ada atau membuat akaun Google baru.

Mungkin tidak berfungsi seperti biasa setelah anda log masuk, tetapi berikan sedikit masa. Gedung Google Play dan Perkhidmatan Google Play secara automatik akan mengemas kini diri mereka di latar belakang. Ini mungkin memakan masa sehingga sepuluh minit.

Anda kini boleh mencari di kedai dan memasang aplikasi Google seperti Gmail dan Chrome yang tidak tersedia di Amazon App Store. Sebarang aplikasi Android dari Google Play Store harus berfungsi — sekurang-kurangnya secara teori.

Beberapa aplikasi mungkin memerlukan anda mengemas kini Perkhidmatan Google Play. Sekiranya mereka melakukannya, mereka akan memberitahu anda dan membawa anda ke halaman Perkhidmatan Google Play di Google Play, di mana anda boleh mengemas kini Perkhidmatan Google Play dengan satu ketukan butang.

Terima kasih kepada sd_shadow di forum XDA-Developers kerana menulis beberapa kaedah ini, dan Root Junky untuk skripnya. Sekiranya anda memerlukan bantuan penyelesaian masalah atau anda ingin melakukannya secara manual tanpa skrip, pergi ke rangkaian forum XDA-Developers untuk maklumat lebih lanjut.