USB Type-C Dijelaskan: Apa itu USB-C dan Mengapa Anda Menginginkannya

USB-C adalah standard yang muncul untuk mengecas dan memindahkan data. Sekarang, ia disertakan dalam peranti seperti komputer riba, telefon, dan tablet terbaru dan — diberi masa - ia akan merebak ke hampir semua yang pada masa ini menggunakan penyambung USB yang lebih lama dan lebih besar.

USB-C mempunyai bentuk penyambung baru yang lebih kecil yang boleh diterbalikkan sehingga lebih mudah dipasang. Kabel USB-C dapat membawa lebih banyak tenaga, sehingga dapat digunakan untuk mengecas peranti yang lebih besar seperti komputer riba. Mereka juga menawarkan dua kali ganda kecepatan pemindahan USB 3 pada 10 Gbps. Walaupun penyambung tidak serasi ke belakang, standardnya, jadi penyesuai dapat digunakan dengan peranti yang lebih lama.  

Walaupun spesifikasi untuk USB-C pertama kali diterbitkan pada tahun 2014, sebenarnya hanya pada tahun terakhir teknologi ini berjaya digunakan. Ia kini menjadi pengganti sebenar bukan sahaja standard USB yang lebih tua, tetapi juga standard lain seperti Thunderbolt dan DisplayPort. Pengujian bahkan dilakukan untuk memberikan standard audio USB baru menggunakan USB-C sebagai pengganti berpotensi untuk bicu audio 3.5mm. USB-C saling berkaitan dengan standard baru yang lain, seperti USB 3.1 untuk kelajuan lebih cepat dan Penghantaran Daya USB untuk penyampaian kuasa yang lebih baik melalui sambungan USB.

Type-C Mempunyai Bentuk Penyambung Baru

USB Type-C mempunyai penyambung fizikal kecil yang baru — kira-kira seukuran penyambung USB mikro. Penyambung USB-C itu sendiri dapat menyokong pelbagai standard USB baru yang menarik seperti penyampaian kuasa USB 3.1 dan USB (USB PD).

Penyambung USB standard yang paling anda kenali ialah USB Type-A. Walaupun kita beralih dari USB 1 ke USB 2 dan seterusnya ke peranti USB 3 moden, penyambungnya tetap sama. Ini sangat besar seperti biasa, dan hanya terpasang dalam satu cara (yang jelas tidak pernah seperti yang anda cuba pasangkannya pada kali pertama). Tetapi apabila peranti menjadi lebih kecil dan nipis, port USB besar itu tidak sesuai. Ini menimbulkan banyak bentuk penyambung USB lain seperti penyambung "mikro" dan "mini".

Koleksi canggih penyambung berbentuk berbeza ini untuk peranti bersaiz berbeza akhirnya akan berakhir. USB Type-C menawarkan standard penyambung baru yang sangat kecil. Ini kira-kira sepertiga dari ukuran plug USB Type-A lama. Ini adalah standard penyambung tunggal yang mesti digunakan oleh setiap peranti. Anda hanya memerlukan satu kabel, sama ada anda menyambungkan cakera keras luaran ke komputer riba atau mengecas telefon pintar anda dari pengecas USB. Satu penyambung kecil itu cukup kecil untuk dimasukkan ke dalam peranti mudah alih yang sangat nipis, tetapi juga cukup kuat untuk menghubungkan semua periferal yang anda mahukan ke komputer riba anda. Kabel itu sendiri mempunyai penyambung USB Type-C di kedua hujungnya - semuanya adalah satu penyambung.

USB-C menyediakan banyak suka. Ia boleh diterbalikkan, jadi anda tidak perlu lagi memutar penyambung sekurang-kurangnya tiga kali untuk mencari arah yang betul. Ini adalah bentuk penyambung USB tunggal yang harus digunakan oleh semua peranti, jadi anda tidak perlu menyimpan banyak kabel USB yang berbeza dengan bentuk penyambung yang berbeza untuk pelbagai peranti anda. Dan anda tidak akan mempunyai port yang lebih besar yang memerlukan banyak ruang pada peranti yang semakin nipis.

Port USB Type-C juga dapat mendukung berbagai protokol yang berlainan menggunakan "mod alternatif," yang memungkinkan Anda memiliki adaptor yang dapat mengeluarkan HDMI, VGA, DisplayPort, atau jenis sambungan lain dari port USB tunggal itu. Adaptor Multiport Digital USB-C Apple adalah contoh yang baik, menawarkan penyesuai yang membolehkan anda menyambungkan HDMI, VGA, penyambung USB Type-A yang lebih besar, dan penyambung USB Type-C yang lebih kecil melalui satu port. Kekacauan port USB, HDMI, DisplayPort, VGA, dan kuasa pada komputer riba biasa dapat diselaraskan menjadi satu jenis port.

USB-C, USB PD, dan Penghantaran Kuasa

Spesifikasi USB PD juga berkaitan erat dengan USB Type-C. Pada masa ini, sambungan USB 2.0 menyediakan kuasa sehingga 2.5 watt - cukup untuk mengecas telefon atau tablet anda, tetapi itu sahaja. Spesifikasi PD USB yang disokong oleh USB-C meningkatkan penghantaran kuasa ini menjadi 100 watt. Ia dua arah, jadi peranti boleh menghantar atau menerima kuasa. Dan kuasa ini dapat dipindahkan pada masa yang sama peranti menghantar data melalui sambungan. Penyampaian kuasa seperti ini bahkan membolehkan anda mengecas komputer riba, yang biasanya memerlukan sekitar 60 watt.

MacBook baru Apple dan Chromebook Pixel baru Google menggunakan port USB-C mereka sebagai port pengecasan mereka. USB-C dapat mengakhiri semua kabel pengecasan komputer riba yang eksklusif, dengan semua yang dicas melalui sambungan USB standard. Anda juga boleh mengecas komputer riba anda dari salah satu pek bateri mudah alih yang anda caj telefon pintar dan peranti mudah alih anda yang lain mulai hari ini. Anda boleh memasang komputer riba ke paparan luaran yang disambungkan ke kabel kuasa, dan paparan luaran itu akan mengecas komputer riba semasa anda menggunakannya sebagai paparan luaran - semuanya melalui satu sambungan USB Type-C yang sedikit.

BERKAITAN: Bolehkah Anda Menggunakan Pengecas Dengan Peranti Mana-mana?

Namun, ada satu tangkapan — paling tidak pada masa ini. Hanya kerana peranti atau kabel menyokong USB-C semestinya juga menyokong USB PD. Oleh itu, anda perlu memastikan bahawa peranti dan kabel yang anda beli menyokong USB-C dan USB PD.

USB-C, USB 3.1, dan Kadar Pindahan

BERKAITAN: USB 2.0 berbanding USB 3.0: Sekiranya Anda Meningkatkan Pemacu Flash anda?

USB 3.1 adalah standard USB baru. Lebar jalur teori USB 3 adalah 5 Gbps, sementara USB 3.1 adalah 10 Gbps. Itu dua kali ganda lebar jalur — secepat penyambung Thunderbolt generasi pertama.

USB Type-C tidak sama dengan USB 3.1. USB Type-C hanyalah bentuk penyambung, dan teknologi yang mendasari hanya USB 2 atau USB 3.0. Sebenarnya, tablet N1 Android Nokia menggunakan penyambung USB Type-C, tetapi di bawahnya semuanya USB 2.0 — bahkan USB 3.0. Walau bagaimanapun, teknologi ini berkait rapat. Semasa membeli peranti, anda hanya perlu memerhatikan perincian dan memastikan anda membeli peranti (dan kabel) yang menyokong USB 3.1.

Keserasian ke belakang

Penyambung USB-C fizikal tidak serasi ke belakang, tetapi standard USB yang mendasari adalah. Anda tidak boleh memasang peranti USB lama ke port USB-C kecil yang moden, dan juga tidak boleh menyambungkan penyambung USB-C ke port USB yang lebih lama dan lebih besar. Tetapi itu tidak bermakna anda harus membuang semua periferal lama anda. USB 3.1 masih serasi dengan versi USB yang lebih lama, jadi anda hanya memerlukan penyesuai fizikal dengan penyambung USB-C di satu hujung dan port USB gaya yang lebih besar dan lebih tua di hujung yang lain. Anda kemudian boleh memasang peranti lama anda terus ke port USB Type-C.

Secara realistik, banyak komputer akan mempunyai port USB Type-C dan port USB Type-A yang lebih besar untuk masa yang akan datang — seperti Chromebook Pixel Google. Anda dapat perlahan-lahan beralih dari peranti lama anda, mendapatkan periferal baru dengan penyambung USB Type-C. Walaupun anda mendapat komputer dengan hanya port USB Type-C, seperti MacBook baru Apple, penyesuai dan hub akan mengisi jurang.

USB Type-C adalah peningkatan yang layak. Ini membuat gelombang pada MacBook yang lebih baru dan beberapa peranti mudah alih, tetapi bukan teknologi Apple atau mudah alih sahaja. Seiring berjalannya waktu, USB-C akan muncul di semakin banyak peranti dari semua jenis. USB-C bahkan boleh menggantikan penyambung Lightning pada iPhone dan iPad Apple suatu hari nanti. Lightning tidak mempunyai banyak kelebihan berbanding USB Type-C selain menjadi standard proprietari Apple boleh mengenakan yuran pelesenan. Bayangkan suatu hari ketika rakan-rakan anda yang menggunakan Android memerlukan biaya dan anda tidak perlu memberikan baris "Maaf, saya baru mendapat pengecas iPhone" yang sedih!

Kredit Gambar: Apple, Wikipedia, Intel Free Press di Flickr, Google