Cara Membuka Panel Kawalan pada Windows 10

Windows 10 masih mengandungi Panel Kawalan. Beberapa tetapan hanya muncul di Panel Kawalan, beberapa di aplikasi Tetapan, dan beberapa di kedua-duanya. Inilah cara untuk mencari Panel Kawalan, yang sedikit lebih tersembunyi daripada yang terdapat pada Windows 7.

Pada Windows 7, anda boleh mengklik butang Mula dan klik "Panel Kawalan." Pada Windows 8 dan 8.1, anda dapat mengklik kanan butang Start atau tekan Windows + X dan klik "Control Panel." Kaedah ini tidak berfungsi pada Windows versi terkini.

Namun, melancarkan Control Panel pada Windows 10 sangat mudah: klik butang Start atau tekan kekunci Windows, ketik "Control Panel" ke dalam kotak carian di menu Start, dan tekan Enter. Windows akan mencari dan membuka aplikasi Panel Kawalan.

Sekiranya anda sering menggunakan Panel Kawalan, klik kanan ikon bar tugas Panel Kawalan setelah melancarkannya dan pilih "Pin ke Taskbar." Anda kemudian boleh melancarkannya dengan mudah dari bar tugas anda.

Anda juga boleh membuat jalan pintas desktop ke Panel Kawalan. Buka menu Mula, tatal ke bawah ke bawah senarai Aplikasi di panel kiri, dan klik folder "Sistem Windows". Seret dan lepaskan pintasan "Panel Kawalan" ke desktop anda.

Anda juga mempunyai cara lain untuk menjalankan Panel Kawalan. Sebagai contoh, anda boleh menekan Windows + R untuk membuka dialog Run dan kemudian ketik sama ada "control" atau "panel kawalan" dan tekan Enter.

Perintah ini juga dapat dijalankan dari tetingkap Command Prompt atau PowerShell.

Anda sering tidak perlu mengakses Panel Kawalan secara langsung - itulah yang diandalkan oleh Microsoft. Walaupun anda menggunakan aplikasi Tetapan, banyak halaman tetapan memaut ke applet Panel Kawalan individu yang menawarkan tetapan tambahan.

Bahkan panel Tambah atau Buang Program yang baru dalam tetapan menghubungkan ke alat Program dan Ciri klasik, juga dikenal sebagai panel "Nyahpasang atau ubah program".