Semua yang Anda Perlu Tahu Mengenai Skrin Kematian Biru

Skrin kematian biru - atau BSOD - selalu menjadi pemandangan yang tidak diingini. BSOD muncul apabila Microsoft Windows menghadapi ralat kritikal yang tidak dapat dipulihkan, biasanya hasil daripada perisian peringkat rendah (atau pemacu) yang rosak atau perkakasan yang rosak.

Apa yang Menyebabkan Skrin Kematian Biru

Skrin biru umumnya disebabkan oleh masalah dengan perkakasan komputer anda atau masalah dengan perisian pemacu perkakasannya. Kadang-kadang, ia boleh disebabkan oleh masalah dengan perisian peringkat rendah yang berjalan di kernel Windows. Aplikasi biasa biasanya tidak akan menyebabkan skrin biru. Sekiranya aplikasi mogok, aplikasi akan melakukannya tanpa mengeluarkan sistem operasi dengannya.

Skrin biru berlaku ketika Windows menghadapi "Ralat HENTI." Kegagalan kritikal ini menyebabkan Windows hancur dan berhenti berfungsi. Satu-satunya perkara yang boleh dilakukan Windows pada ketika itu ialah memulakan semula PC. Ini boleh menyebabkan kehilangan data, kerana program tidak berpeluang menyimpan data terbuka mereka.

Apabila skrin biru muncul, Windows secara automatik membuat fail "minidump" yang mengandungi maklumat mengenai kerusakan dan menyimpannya ke cakera anda. Anda dapat melihat maklumat mengenai penumpukan minidump ini untuk membantu mengenal pasti punca layar biru.

Skrin biru juga kelihatan sedikit berbeza, bergantung pada versi Windows yang anda jalankan. Pada Windows 7 dan versi sebelumnya, layar biru kelihatan seperti layar terminal, yang menampilkan semua jenis maklumat.

Pada Windows 8 dan 10, skrin biru jauh lebih mudah.

Itu sebenarnya bukan masalah yang besar. Walaupun pada versi sebelumnya, layar biru cenderung cukup cepat sehingga membaca maklumat itu sukar. Dan ada cara yang lebih mudah untuk mendapatkan semua butiran yang anda perlukan untuk menyelesaikan masalah.

Tentukan Sama ada Windows Memulakan Semula Apabila BSOD Muncul

Secara lalai, Windows menghidupkan semula komputer secara automatik setiap kali menghadapi skrin mati yang berwarna biru.

BERKAITAN: Bantu Selesaikan Masalah Skrin Kematian Biru dengan Mencegah Reboot Automatik

Sekiranya anda mahukan lebih banyak masa untuk melihat butiran skrin biru (atau pastikan bahawa ia adalah skrin biru yang berlaku), anda boleh melumpuhkan restart automatik pada BSOD dari Panel Kawalan Windows.

Melihat Maklumat BSOD

BERKAITAN: Apakah Perisian Acara Windows, dan Bagaimana Saya Boleh Menggunakannya?

Aplikasi BlueScreenView NirSoft percuma menawarkan cara mudah untuk melihat maklumat skrin biru yang mungkin anda terlepas. Ia berfungsi dengan memaparkan maklumat yang terdapat dalam fail minidump yang dibuat semasa BSOD.

BERKAITAN: Apakah Perisian Acara Windows, dan Bagaimana Saya Boleh Menggunakannya?

Maklumat ini juga tersedia di Windows Event Viewer, di mana mesej skrin biru tersebar di antara kerosakan aplikasi dan mesej log sistem lain.

Menyelesaikan masalah BSOD

Di Windows 7, 8, dan 10, anda boleh menyelesaikan masalah maklumat skrin biru menggunakan Pusat Tindakan. Di Windows 7, pergi ke Panel Kawalan> Sistem dan Keselamatan. Pada Windows 8 dan 10, pergi ke Panel Kawalan> Keselamatan dan Penyelenggaraan. Di bahagian "Penyelenggaraan", anda dapat memeriksa jalan keluar untuk masalah yang ada.

Windows 8 dan 10 benar-benar melakukan langkah penyelesaian masalah ini secara automatik apabila PC anda dimulakan semula selepas BSOD. Walau bagaimanapun, mungkin masih perlu dilakukan lawatan ke Pusat Tindakan untuk melihat apakah terdapat lebih banyak butiran atau langkah penyelesaian masalah tambahan.

Sekiranya Windows tidak dapat menyelesaikan masalahnya sendiri, pertaruhan terbaik anda untuk menyelesaikan masalah adalah dengan mencari di web untuk mencari penyelesaiannya. Imbas skrin biru atau fail minidump untuk ralat tertentu.

Anda mungkin melihat nombor "Ralat Berhenti" yang kelihatan seperti "0x00000024". Atau, anda mungkin melihat ralat seperti "Driver_IRQL_not_less_or_equal." Walau bagaimanapun, carian pantas untuk ralat yang tepat kemungkinan akan menghasilkan hasil yang baik. Sebenarnya, Windows 8 dan 10 sering mengesyorkan pada skrin biru agar anda melakukan ralat.

Sekiranya anda menghadapi masalah mencari nasihat yang baik untuk menyelesaikan masalah anda, jangan risau. BSOD boleh mempunyai pelbagai punca. Kami mempunyai beberapa petua tambahan yang mungkin dapat membantu anda menangani banyak skrin biru:

  • Gunakan Pemulihan Sistem : Jika sistem anda baru-baru ini memulakan penyaringan biru, gunakan Pemulihan Sistem untuk mengembalikan perisian sistemnya ke keadaan sebelumnya. Sekiranya ini berjaya, anda akan tahu bahawa kemungkinan masalah perisian.
  • Imbas Perisian Malware : Perisian hasad yang masuk ke dalam Windows dan menghubungkannya ke kernel Windows pada tahap rendah boleh menyebabkan ketidakstabilan sistem. Imbas komputer anda untuk perisian hasad untuk memastikan perisian jahat kereta tidak menyebabkannya rosak.
  • Pasang Pemacu yang Dikemas kini : Pemacu yang dipasang dengan betul atau kereta boleh menyebabkan kerosakan. Muat turun pemacu terkini untuk perkakasan komputer anda dari laman web pengeluar komputer anda dan pasang - ini boleh memperbaiki BSOD yang disebabkan oleh masalah pemacu.
  • Boot Ke Safe Mode : Jika komputer anda disaring biru setiap kali anda menghidupkannya, cubalah boot ke safe mode. Dalam mod selamat, Windows hanya memuatkan pemacu penting. Sekiranya pemacu yang anda pasang menyebabkan Windows menjadi skrin biru, ia tidak boleh dilakukan dalam mod selamat. Anda boleh berusaha menyelesaikan masalah dari mod selamat.
  • Periksa Masalah Perkakasan : Skrin biru boleh disebabkan oleh kerosakan perkakasan di komputer anda. Cuba uji memori komputer anda untuk kesilapan dan periksa suhu untuk memastikan bahawa ia tidak terlalu panas. Sekiranya gagal, anda mungkin perlu menguji komponen perkakasan lain — atau menyewa profesional untuk melakukannya untuk anda.
  • Pasang semula Windows : Menetapkan semula Windows — atau melakukan pemasangan bersih — adalah pilihan nuklear. Ini akan melenyapkan perisian sistem anda yang ada, menggantikannya dengan sistem Windows yang baru. Sekiranya komputer anda terus ke skrin biru selepas ini, anda mungkin menghadapi masalah perkakasan.

Komputer dalam keadaan berfungsi tidak semestinya layar biru sama sekali, tetapi tidak ada perisian atau perkakasan yang sempurna. Walaupun komputer yang berfungsi dengan baik mungkin skrin biru pada kesempatan yang jarang berlaku tanpa sebab yang jelas — mungkin disebabkan oleh masalah pepijat atau perkakasan yang jarang berlaku. Sekiranya komputer anda disaring secara berkala, anda menghadapi masalah. Sekiranya anda menemui skrin biru setiap dua tahun sekali, jangan risau.