Cara Memindahkan Steam Game ke Drive Lain, Cara Mudah

Steam menawarkan banyak folder perpustakaan, dan anda boleh memilih tempat anda mahu memasang permainan semasa anda memuat turunnya. Dan, terima kasih kepada kemas kini baru-baru ini, anda dapat memindahkan permainan dengan mudah setelah anda memuat turunnya tanpa memuat turun semula keseluruhannya.

Proses ini dapat menyelamatkan anda dari memuat turun puluhan atau bahkan ratusan gigabait data permainan lagi, hanya kerana anda mendapat SSD baru dan ingin memindahkan beberapa permainan. Ia berbeza dengan memindahkan seluruh folder perpustakaan Steam, yang memindahkan setiap permainan di dalamnya - proses berikut akan membolehkan anda memindahkan beberapa permainan sahaja daripada keseluruhan perpustakaan.

Proses ini jauh lebih kompleks beberapa tahun yang lalu, tetapi kini disatukan ke dalam Steam. Kami mengesahkan ini masih berfungsi dengan cara yang sama pada bulan Jun 2020. Steam kelihatan sedikit berbeza dari pada tangkapan skrin kami, tetapi semua pilihan ada di tempat yang sama.

Langkah Pertama: Buat Folder Steam Kedua

BERKAITAN: Cara Mengalihkan Perpustakaan Steam Anda ke Folder atau Hard Drive Lain

Pertama, anda perlu membuat folder perpustakaan Steam pada pemacu kedua jika anda belum melakukannya. Untuk melakukan ini di Steam, klik Steam> Tetapan. Pilih kategori "Muat turun" dan klik butang "Folder Perpustakaan Steam".

Klik "Tambah Folder Perpustakaan", pilih pemacu yang anda mahu buat folder pustaka, dan klik "Folder Baru". Berikan apa sahaja nama yang anda suka, klik "OK", dan kemudian klik "Pilih" untuk memilih folder yang baru anda buat.

Folder yang anda pilih akan muncul dalam senarai folder Steam Library. Anda kini boleh menutup tetingkap ini.

Langkah Kedua: Pindahkan Fail Permainan ke Perpustakaan Kedua

Untuk memindahkan permainan yang dipasang setelah anda menambahkan perpustakaan kedua, klik kanan di perpustakaan Steam anda dan pilih "Properties".

Klik tab "Fail Tempatan" dan klik butang "Pindahkan Pasang Folder". Pilih perpustakaan Steam yang ingin anda pindahkan permainannya dan klik butang "Pindahkan Folder".

Anda sudah selesai. Steam akan memindahkan fail permainan ke lokasi perpustakaan yang lain. Untuk memindahkan permainan lain, ulangi proses ini.

Semasa memasang permainan di masa depan, Steam akan menanyakan perpustakaan mana yang ingin anda pasang, tetapi anda seharusnya dapat memindahkan permainan anda kapan saja.