Cara Merakam Permainan PC Anda dengan NVIDIA ShadowPlay

ShadowPlay NVIDIA, sekarang dikenali sebagai NVIDIA Share, menawarkan rakaman permainan mudah, streaming langsung, dan bahkan overlay kaunter FPS. Ia dapat merakam permainan secara automatik di latar belakang - hanya di PlayStation 4 dan Xbox One - atau hanya merakam permainan apabila anda memintanya.

Sekiranya anda mempunyai PC dengan perkakasan grafik NVIDIA moden, ada kemungkinan anda mempunyai akses ke ciri ini. Ia serupa dengan Game DVR Windows 10, tetapi mempunyai lebih banyak ciri - dan ia juga berfungsi pada Windows 7.

Ya, ShadowPlay Impacts Game Performance

Namun, sebelum kita mulai, kita harus perhatikan: Rakaman dengan ShadowPlay akan sedikit mengurangkan prestasi permainan anda. NVIDIA menyatakan bahawa penalti prestasi 5% adalah tipikal, sementara itu mungkin 10% dalam permainan yang lebih menuntut.

Sekiranya anda mempunyai PC yang cukup pantas, ini tidak semestinya penting. Semua penyelesaian rakaman permainan menggunakan sumber sistem, termasuk ciri Game DVR Windows 10. Tetapi anda mungkin mahu mematikan ShadowPlay apabila anda tidak menggunakannya.

Kemas kini: Cara Merakam GamePlay Dengan NVIDIA Share

NVIDIA telah menjenamakan semula "ShadowPlay" sebagai "NVIDIA Share" dan mengubah bagaimana antara muka kelihatan. Anda boleh mengawal NVIDIA Share (ShadowPlay) dari overlay NVIDIA GeForce Experience. Untuk membuka tindanan, tekan Alt + Z.

Sekiranya anda tidak melihat apa-apa, buka aplikasi "Pengalaman GeForce" dari menu Mula anda. Klik butang hijau "Bagikan" di sebelah kiri butang tetapan pada bar alat untuk membuka hamparan.

Sekiranya aplikasi ini belum dipasang, muat turun dan pasang aplikasi GeForce Experience dari NVIDIA. Selain ShadowPlay, aplikasi ini juga menawarkan kemas kini pemacu grafik NVIDIA, pengoptimuman tetapan permainan satu klik, dan streaming permainan dari PC anda - semua ciri yang agak berguna.

Untuk mengaktifkan mod Putar Semula, di mana ShadowPlay akan merekam semua permainan Anda secara automatik di latar belakang, klik ikon "Putar Semula Instan" dan klik "Hidupkan."

Dengan mod Main Ulang Segera diaktifkan, anda dapat menekan Alt + F10 untuk menyimpan lima minit permainan terakhir ke fail. Sekiranya anda tidak menyimpan secara manual, NVIDIA Share akan membuang permainan yang dirakam secara automatik.

Untuk memulakan rakaman sekarang, klik butang "Rakam" dan klik "Mula" atau tekan Alt + F9. NVIDIA ShadowPlay akan merakam sehingga anda berhenti.

Untuk menghentikan rakaman, tekan Alt + F9 sekali lagi atau buka hamparan, klik butang "Rakam", dan klik "Berhenti dan Simpan."

Untuk memilih sama ada video dari kamera web atau audio dari mikrofon anda disertakan dalam rakaman, klik butang mikrofon dan kamera di sebelah kanan tindanan.

Untuk menyesuaikan tetapan ShadowPlay Anda, klik butang "Putar Semula Instan" atau "Rekam" di hamparan dan pilih "Tetapan." Anda boleh memilih pilihan kualiti, panjang, FPS, kadar bit, dan resolusi.

Untuk menukar pintasan papan kekunci yang digunakan overlay - dari pintasan Alt + Z yang membukanya ke pintasan Alt + F9 dan Alt + F10 untuk rakaman - klik ikon "Tetapan" di sebelah kanan hamparan dan pilih "Pintasan Papan Kekunci. "

Tetapan lain juga tersedia di menu tetapan. Sebagai contoh, anda boleh mengklik Tetapan> Tata Letak HUD untuk memilih di mana (atau sama ada) kamera web atau kaunter FPS anda dipaparkan di skrin.

Rakaman anda akan muncul dalam folder khusus permainan di dalam folder Video akaun pengguna anda secara lalai. Contohnya, jika anda merakam desktop anda, anda akan mendapat rakaman di C: \ Users \ NAME \ Videos \ Desktop.

Untuk memilih folder lain, klik Tetapan> Rakaman dalam hamparan dan ubah direktori "Video".

Periksa sama ada PC Anda Menyokong ShadowPlay

Kemas kini : Kami telah mengemas kini artikel ini dengan maklumat baru mengenai bagaimana ShadowPlay (sekarang dikenali sebagai NVIDIA Share) berfungsi pada tahun 2020. Rujuk arahan di atas untuk mengetahui cara kerjanya pada versi terbaru perisian NVIDIA. Kami meninggalkan arahan asal untuk versi ShadowPlay yang lebih lama di sini untuk rujukan sejarah.

BERKAITAN: Cara Menetapkan Tetapan Grafik Permainan PC Anda Tanpa Usaha

Anda boleh menyemak laman web NVIDIA untuk melihat senarai perkakasan grafik NVIDIA yang menyokong ShadowPlay. Tetapi, jika anda mempunyai perkakasan NVIDIA, anda juga boleh memeriksa PC anda.

Untuk melakukannya, buka aplikasi "Pengalaman GeForce" dari menu Mula anda. Sekiranya belum dipasang, muat turun dan pasang aplikasi GeForce Experience dari NVIDIA. Selain ShadowPlay, aplikasi ini juga menawarkan kemas kini pemacu grafik NVIDIA, pengoptimuman tetapan permainan satu klik, dan streaming permainan dari PC anda - semua ciri yang agak berguna.

Di bawah tab "My Rig" dalam aplikasi, klik tab "ShadowPlay" dan periksa apakah PC anda memenuhi syarat sistem. Jika demikian, ShadowPlay akan menjadi "Siap." Sekiranya tidak, aplikasi akan memberitahu anda mengapa.

Cara Merakam atau Streaming Permainan Dengan ShadowPlay

Secara lalai, ShadowPlay dimatikan dan tidak melakukan apa-apa di latar belakang. Untuk mengaktifkannya, anda perlu melancarkan aplikasi NVIDIA GeForce Experience dan klik butang "ShadowPlay" di sudut kanan atas tetingkap.

Klik suis di sebelah kiri tetingkap ShadowPlay untuk menghidupkannya. Lampu hijau akan muncul, menunjukkan NVIDIA ShadowPlay diaktifkan.

Secara lalai, ShadowPlay menggunakan mod "Shadow & Manual". Shadow Mode secara automatik akan merakam permainan anda dan menyimpan lima minit terakhir. Apabila anda menekan pintasan papan kekunci Alt + F10, ShadowPlay akan menyimpan klip permainan lima minit terakhir ke folder Video anda.

Dengan mod Manual, anda boleh menekan pintasan papan kekunci Alt + F9 untuk mula merakam klip secara manual, kemudian tekan Alt + F9 untuk menghentikan klip setelah selesai merakam. ShadowPlay juga memungkinkan anda menekan Alt + F12 untuk melihat kaunter FPS langsung dalam permainan apa pun, walaupun anda tidak merakam.

Anda boleh mengubah tetapan ini setelah mengaktifkan ShadowPlay (seperti yang dijelaskan kemudian dalam panduan ini), tetapi jika mereka kelihatan baik, anda boleh mula merakam sekarang. Cukup lancarkan permainan dan gunakan hotkey di atas untuk merakam permainan dan menunjukkan kaunter FPS.

Rakaman akan muncul dalam subfolder khusus permainan folder Video anda secara lalai.

Cara Merakam Permainan OpenGL (dan Seluruh Desktop Windows Anda)

Tidak setiap permainan akan berfungsi dengan NVIDIA ShadowPlay secara lalai. ShadowPlay hanya menyokong secara langsung dengan permainan yang menggunakan Direct3D, dan bukan OpenGL. Walaupun kebanyakan permainan menggunakan Direct3D, ada beberapa yang menggunakan OpenGL sebagai gantinya. Sebagai contoh, DOOM, yang kami gunakan sebagai contoh di atas, menggunakan OpenGL, seperti halnya Minecraft.

Untuk merakam permainan OpenGL yang tidak berfungsi dengan ShadowPlay, buka NVIDIA GeForce Experience> Preferences> ShadowPlay dan aktifkan pilihan "Allow Desktop Capture". ShadowPlay sekarang akan dapat merekam desktop Windows anda, termasuk permainan OpenGL yang berjalan di jendela di desktop anda.

Rakaman "Bayangan" latar belakang automatik dan penghitung FPS tidak berfungsi dalam mod ini. Walau bagaimanapun, anda masih boleh memulakan dan menghentikan rakaman manual menggunakan hotkeys.

Cara Mengkonfigurasi NVIDIA ShadowPlay

Untuk mengubah tetapan ShadowPlay, cukup klik ikon di bahagian bawah tetingkap ShadowPlay. Anda dapat memilih mod "Bayangan" untuk hanya menggunakan metode lima menit terakhir untuk rakaman atau "Manual" untuk hanya merekam permainan secara manual. Anda juga boleh memilih pilihan "Twitch" di sini untuk menggunakan NVIDIA ShadowPlay untuk menyiarkan langsung permainan anda ke Twitch daripada menyimpannya ke cakera keras anda.

Pilihan "Shadow time" membolehkan anda memilih berapa banyak permainan yang disimpan ShadowPlay dalam buffernya. Anda boleh memilih masa antara 1 hingga 20 minit. Perlu diingat bahawa masa yang lebih lama memerlukan lebih banyak ruang cakera keras. Berapa banyak ruang cakera bergantung pada tahap kualiti yang anda pilih.

Pilihan "Kualiti" membolehkan anda mengkonfigurasi kualiti rakaman anda. Secara lalai, ia ditetapkan ke Tinggi, dan akan merakam video pada resolusi dalam permainan, 60 bingkai sesaat, kualiti 50 Mbps, dan sebagai video H.264. Anda boleh memilih profil Rendah atau Sederhana, atau memilih Kustom dan mengubah tetapan individu secara manual.

Pilihan "Audio" membolehkan anda memilih trek audio mana yang disertakan dengan video yang anda rakam. Secara lalai, rakaman akan merangkumi semua audio dalam permainan. Anda juga dapat memilih "Dalam permainan dan mikrofon", memungkinkan Anda berbicara dengan mikrofon dan memasukkannya ke dalam rakaman, atau memilih "Mati" untuk menonaktifkan semua rakaman audio.

Di bawah suis di sebelah kiri, dua butang membuka folder rakaman anda (folder "Video" akaun pengguna anda secara lalai) dan tetingkap pilihan ShadowPlay. Tetingkap ini juga dapat diakses dari Preferences> ShadowPlay dalam aplikasi GeForce Experience.

Skrin pilihan membolehkan anda memilih hamparan - anda boleh melapisi kamera web, penunjuk status, atau kaunter FPS dan memilih tempat munculnya. Anda juga dapat memilih antara "Selalu Aktif" dan "Push-to-talk" untuk mikrofon, jika memilih untuk memasukkan

Kekunci panas untuk merakam, menyiarkan, menukar kamera anda, dan mengaktifkan push-to-talk pada mikrofon anda boleh dikonfigurasi dari sini. Anda juga boleh memilih lokasi simpan yang berbeza untuk rakaman video anda, jika anda tidak mahu lokasi tersebut dibuang di folder Video biasa anda.

AMD tidak mempunyai ciri seperti ShadowPlay sendiri, jadi anda memerlukan aplikasi rakaman permainan pihak ketiga untuk melakukan ini dengan perkakasan grafik AMD.