Cara Mengubah Direktori di Prompt Perintah pada Windows 10

Salah satu perkara pertama yang perlu anda pelajari kerana anda semakin terbiasa dengan Prompt Perintah pada Windows 10 adalah cara menukar direktori dalam sistem fail sistem operasi. Terdapat beberapa cara yang boleh anda lakukan, jadi kami akan membimbing anda melaluinya.

Pertama, ketik "cmd" di bar Carian Windows untuk membuka Command Prompt, dan kemudian pilih "Command Prompt" dari hasil carian.

Dengan Prompt Perintah dibuka, anda sudah bersedia untuk menukar direktori.

Tukar Direktori Dengan Kaedah Drag-and-Drop

Sekiranya folder yang ingin anda buka di Command Prompt ada di desktop anda atau sudah terbuka di File Explorer, anda boleh menukar ke direktori dengan cepat. Ketik  cddiikuti dengan spasi, seret dan lepaskan folder ke dalam tetingkap, dan kemudian tekan Enter.

Direktori yang anda beralih akan ditunjukkan dalam baris perintah.

Tukar Direktori Dalam Prompt Perintah

Tidak semestinya senang membuka File Explorer dan drag and drop. Oleh kerana itu, anda juga boleh menaip perintah untuk menukar direktori tepat di Command Prompt.

BERKAITAN: 10 Perintah Windows Berguna yang Perlu Anda Ketahui

Katakan, misalnya, anda berada di folder pengguna anda, dan ada direktori "Dokumen" di jalur fail seterusnya. Anda boleh mengetik perintah berikut di Command Prompt untuk beralih ke direktori itu:

cd Documents

Perhatikan bahawa ini hanya berfungsi jika anda berada dalam struktur fail segera. Dalam kes kami, itu adalah (folder pengguna)> Dokumen. Dalam direktori kami sekarang, kami tidak dapat menggunakan kaedah ini untuk melompat ke direktori yang bersarang dua tingkat ke bawah.

Oleh itu, katakan kita sedang berada di folder pengguna dan ingin pergi ke folder "How-To Geek", yang terletak di "Dokumen". Sekiranya kita cuba melompat langsung ke "How-To Geek" tanpa pergi ke "Documents", kita akan mendapat ralat yang ditunjukkan dalam gambar di bawah.

Mari kita buat satu direktori pada satu masa, buat masa ini. Seperti yang kami nyatakan sebelumnya, kami kini berada di folder pengguna kami. Kami menaip  cd Documents Command Prompt untuk mengunjungi "Documents".

Kami sekarang berada di folder "Dokumen". Untuk turun ke tahap yang lain, kami mengetik  cd pada baris perintah diikuti dengan nama direktori itu.

Sekarang, katakan kita kembali ke folder pengguna kita dan ingin melangkau langkah tambahan itu dan melonjak dua direktori ke bawah. Dalam kes kami, ini adalah folder "How-To Geek" kami. Kami menaip arahan berikut:

cd Dokumen \ Cara Geek

Ini membolehkan kita memindahkan dua peringkat direktori dengan satu perintah.

Sekiranya anda pernah pergi ke direktori yang salah dan ingin berpatah balik, ketik arahan berikut:

cd. . 

Ini membolehkan anda naik ke tahap.

Petua Navigasi

Sekiranya anda ingin menjadi lebih cekap dengan perubahan direktori anda, ketik  cd pada baris arahan, diikuti dengan beberapa huruf pertama dari direktori yang anda mahukan. Kemudian, tekan Tab untuk melengkapkan nama direktori secara automatik.

Sebagai alternatif, anda boleh mengetik cd, diikuti dengan huruf pertama direktori, dan kemudian tekan Tab berkali-kali sehingga direktori yang betul muncul.

Lihat Kandungan Direktori

Sekiranya anda pernah tersesat dan tidak pasti ke mana harus pergi seterusnya, anda boleh melihat kandungan direktori semasa anda dengan menaip dir pada baris arahan.

Ini akan memberi anda petunjuk ke mana direktori yang akan dilayari ke sebelah.