Cara Menggunakan Perintah Ping untuk Menguji Rangkaian Anda

Perintah ping mengirimkan paket data ke alamat IP tertentu di rangkaian, dan kemudian memberi tahu Anda berapa lama waktu yang diperlukan untuk mengirimkan data tersebut dan mendapatkan respons. Ini adalah alat yang berguna yang boleh anda gunakan untuk menguji pelbagai titik rangkaian anda dengan cepat. Inilah cara menggunakannya.

Bagaimana Ping Berfungsi?

Ping berasal dari istilah yang digunakan dalam teknologi sonar yang mengirimkan denyut suara, dan kemudian mendengar gema kembali. Pada rangkaian komputer, alat ping dimasukkan ke dalam kebanyakan sistem operasi yang berfungsi dengan cara yang hampir sama. Anda mengeluarkan arahan ping bersama dengan URL atau alamat IP tertentu. Komputer anda menghantar beberapa paket maklumat ke peranti itu, dan kemudian menunggu tindak balas. Apabila mendapat sambutan, alat ping menunjukkan kepada anda berapa lama setiap paket diperlukan untuk melakukan perjalanan pergi balik — atau memberitahu anda bahawa tidak ada balasan.

Kedengarannya sederhana, dan memang begitu. Tetapi anda boleh menggunakannya untuk kesan yang baik. Anda boleh menguji sama ada komputer anda dapat menjangkau perangkat lain — seperti penghala anda — di rangkaian tempatan anda, atau adakah komputer dapat menjangkau perangkat di Internet. Ini dapat membantu anda menentukan apakah masalah rangkaian ada di rangkaian tempatan anda, atau di tempat lain. Masa yang diperlukan untuk mengembalikan paket kepada anda dapat membantu anda mengenal pasti sambungan yang perlahan, atau jika anda mengalami kehilangan paket.

Dan tidak kira sistem operasi yang anda gunakan. Tarik tetingkap terminal atau Prompt Perintah, dan anda boleh menggunakan ping pada macOS, Linux, atau versi Windows apa pun.

BERKAITAN: 10 Perintah Windows Berguna yang Perlu Anda Ketahui

Cara Menggunakan Ping

Kami akan menggunakan Windows Command Prompt dalam contoh kami di sini. Tetapi anda juga dapat menggunakan perintah ping di Windows PowerShell, atau di aplikasi Terminal di macOS atau distro Linux mana pun. Sebaik sahaja anda menggunakan perintah sebenar, ia berfungsi sama di mana sahaja.

Di Windows, tekan Windows + R. Di tetingkap Jalankan, ketik "cmd" ke dalam kotak carian, dan kemudian tekan Enter.

Pada arahan, ketik "ping" bersama dengan URL atau alamat IP yang ingin anda ping, dan kemudian tekan Enter. Dalam gambar di bawah, kami melakukan ping www.howtogeek.com dan mendapat sambutan yang normal.

Respons itu menunjukkan URL yang anda pingkan, alamat IP yang dikaitkan dengan URL tersebut, dan ukuran paket yang dihantar pada baris pertama. Empat baris berikutnya menunjukkan balasan dari setiap paket individu, termasuk masa (dalam milisaat) yang diperlukan untuk tindak balas dan masa untuk hidup (TTL) paket, yang merupakan jumlah masa yang harus dilalui sebelum paket dibuang.

Di bahagian bawah, anda akan melihat ringkasan yang menunjukkan berapa banyak paket yang dihantar dan diterima, serta masa respons minimum, maksimum, dan purata.

Dan pada gambar seterusnya, kami melakukan ping penghala di rangkaian tempatan kami menggunakan alamat IP-nya. Kami juga mendapat tindak balas biasa daripadanya

Apabila alat ping tidak mendapat tindak balas dari peranti apa pun yang anda ping, alat ini akan memberi tahu anda juga.

Dan itulah cara menggunakan ping yang paling asas. Sudah tentu, seperti kebanyakan arahan, terdapat beberapa suis lanjutan yang boleh anda gunakan untuk membuatnya berperilaku sedikit berbeza. Sebagai contoh, anda boleh terus membuat ping ke destinasi sehingga anda menghentikan perintah, tentukan berapa kali anda mahu melakukan ping, tetapkan seberapa kerap ia harus melakukan ping, dan banyak lagi. Tetapi melainkan jika anda melakukan beberapa jenis penyelesaian masalah yang sangat spesifik, anda tidak perlu risau tentang suis lanjutan tersebut.

Sekiranya anda ingin tahu tentang mereka, ketik saja "ping /?" di Prompt Perintah untuk melihat senarai.

Jadi, Apa Yang Boleh Anda Lakukan Dengan Ping?

Sekarang setelah anda mengetahui cara menggunakan perintah, berikut adalah beberapa perkara menarik yang boleh anda lakukan dengannya:

  • Pingkan URL (seperti www.howtogeek.com) atau alamat IP untuk mengetahui sama ada anda boleh mencapai destinasi internet. Sekiranya anda mendapat sambutan yang berjaya, anda tahu bahawa semua peranti rangkaian antara anda dan destinasi tersebut berfungsi, termasuk penyesuai rangkaian di komputer, penghala anda, dan apa sahaja peranti yang ada di internet antara penghala dan destinasi anda. Dan jika anda berminat untuk meneroka laluan tersebut dengan lebih jauh, anda boleh menggunakan alat rangkaian lain bernama tracert untuk melakukan itu.
  • Pingkan URL untuk menyelesaikan alamat IPnya. Sekiranya anda ingin mengetahui alamat IP untuk URL tertentu, anda boleh membuat ping URL. Alat ping menunjukkan anda betul-betul di bahagian atas alamat IP yang digunakannya.
  • Ping penghala anda untuk melihat apakah anda dapat mencapainya. Sekiranya anda tidak berjaya melakukan ping lokasi internet, anda boleh mencuba ping penghala anda. Respons yang berjaya membolehkan anda mengetahui bahawa rangkaian tempatan anda berfungsi dengan baik, dan bahawa masalah untuk mencapai lokasi internet berada di luar kawalan anda.
  • Pingkan alamat gelung balik anda (127.0.0.1). Sekiranya anda tidak berjaya melakukan ping penghala, tetapi penghala nampaknya dihidupkan dan berfungsi, anda boleh mencuba ping apa yang dikenali sebagai alamat gelung balik. Alamat itu selalu 127.0.0.1, dan melakukan ping dengan berjaya memberitahu anda bahawa penyesuai rangkaian pada komputer anda (dan perisian rangkaian di OS anda) berfungsi dengan baik.

Catatan : Anda mungkin tidak mendapat respons ping dari komputer lain di rangkaian tempatan anda kerana firewall bawaan pada peranti tersebut menghalangnya daripada menanggapi permintaan ping. Sekiranya anda ingin melakukan ping pada peranti tersebut, anda perlu mematikan tetapan tersebut untuk membolehkan ping melalui firewall.

Senarai di atas menggunakan sejenis pendekatan luar-dalam, di mana anda melakukan destinasi paling jauh terlebih dahulu, dan kemudian menuju ke lebih banyak peranti tempatan. Sebilangan orang suka bekerja dari luar dengan melakukan ping alamat gelung balik terlebih dahulu, kemudian penghala mereka (atau peranti tempatan lain), dan kemudian alamat internet.

Dan tentu saja, apa yang kita bicarakan dalam artikel ini kebanyakannya mengenai penggunaan ping untuk melakukan penyelesaian masalah di rangkaian rumah atau perniagaan kecil. Di rangkaian yang lebih besar, ada lebih banyak kerumitan yang perlu dibimbangkan. Selain itu, jika anda ditugaskan untuk menyelesaikan masalah rangkaian yang lebih besar, anda mungkin sudah tahu bagaimana menggunakan ping dan banyak alat rangkaian lain.