Cara Memeriksa Apa Kad Grafik (GPU) di PC Anda

Semua komputer mempunyai perkakasan grafik yang menangani segalanya dari melukis desktop dan menyahkod video hingga membuat permainan PC yang menuntut. Sebilangan besar PC moden mempunyai unit pemprosesan grafik (GPU) yang dibuat oleh Intel, NVIDIA, atau AMD.

Walaupun CPU dan RAM komputer anda juga penting, GPU biasanya merupakan komponen yang paling kritikal ketika bermain permainan PC. Sekiranya anda tidak mempunyai GPU yang cukup kuat, anda tidak dapat memainkan permainan PC yang lebih baru — atau anda mungkin harus memainkannya dengan tetapan grafik yang lebih rendah. Beberapa komputer mempunyai grafik "onboard" atau "bersepadu" dengan daya rendah, sementara yang lain mempunyai kad grafik "khusus" atau "diskrit" yang kuat (kadangkala disebut kad video.) Inilah cara untuk melihat apa perkakasan grafik di PC Windows anda.

Pada Windows 10, anda dapat memeriksa maklumat GPU dan perincian penggunaan anda dari Pengurus Tugas. Klik kanan bar tugas dan pilih "Task Manager" atau tekan Windows + Esc untuk membukanya.

Klik tab "Prestasi" di bahagian atas tetingkap — jika tidak melihat tab, klik "Maklumat Lebih Lanjut." Pilih "GPU 0" di bar sisi. Nama pengeluar dan model GPU dipaparkan di sudut kanan atas tetingkap.

Anda juga akan melihat maklumat lain, seperti jumlah memori khusus pada GPU anda, di tetingkap ini. Pengurus Tugas Windows 10 memaparkan penggunaan GPU anda di sini, dan anda juga dapat melihat penggunaan GPU melalui aplikasi.

Sekiranya sistem anda mempunyai banyak GPU, anda juga akan melihat "GPU 1" dan seterusnya di sini. Masing-masing mewakili GPU fizikal yang berbeza.

Pada versi Windows yang lebih lama, seperti Windows 7, anda boleh mendapatkan maklumat ini di DirectX Diagnostic Tool. Untuk membukanya, tekan Windows + R, ketik "dxdiag" ke dalam dialog Run yang muncul, dan tekan Enter.

Klik tab "Paparan" dan lihat bidang "Nama" di bahagian "Peranti". Statistik lain, seperti jumlah memori video (VRAM) yang terdapat di dalam GPU anda, juga disenaraikan di sini.

Sekiranya anda mempunyai beberapa GPU dalam sistem anda — misalnya, seperti pada komputer riba dengan GPU Intel berkuasa rendah untuk digunakan pada kuasa bateri dan GPU NVIDIA berkuasa tinggi untuk digunakan semasa dipasang dan bermain — anda dapat mengawal GPU mana permainan penggunaan dari aplikasi Tetapan Windows 10. Alat kawalan ini juga dimasukkan ke dalam Panel Kawalan NVIDIA.

BERKAITAN: Cara Memantau Penggunaan GPU di Windows Task Manager