Apa itu VPN, dan Mengapa Saya Memerlukannya?

VPN, atau Rangkaian Peribadi Maya, membolehkan anda membuat sambungan selamat ke rangkaian lain melalui Internet. VPN dapat digunakan untuk mengakses laman web yang dibatasi wilayah, melindungi aktiviti penyemakan imbas anda dari mengintai Wi-Fi awam, dan banyak lagi.

VPN hari ini sangat popular, tetapi bukan kerana alasannya asalnya dibuat. Mereka pada asalnya hanyalah cara untuk menghubungkan rangkaian perniagaan dengan selamat melalui internet atau membolehkan anda mengakses rangkaian perniagaan dari rumah.

VPN pada dasarnya meneruskan semua lalu lintas rangkaian anda ke rangkaian, di mana keuntungannya - seperti mengakses sumber rangkaian tempatan dari jauh dan melewati penapisan Internet - semuanya berasal. Sebilangan besar sistem operasi mempunyai sokongan VPN bersepadu.

Apa itu VPN dan Bagaimana Ia Membantu Saya?

Dengan istilah yang sangat mudah, VPN menghubungkan PC, telefon pintar, atau tablet anda ke komputer lain (disebut pelayan) di suatu tempat di internet, dan membolehkan anda melayari internet menggunakan sambungan internet komputer itu. Oleh itu, jika pelayan itu berada di negara lain, akan muncul seolah-olah anda berasal dari negara itu, dan anda berpotensi mengakses perkara yang tidak dapat anda lakukan secara normal.

Jadi bagaimana ini membantu anda? Soalan yang baik! Anda boleh menggunakan VPN untuk:

 • Abaikan sekatan geografi di laman web atau streaming audio dan video.
 • Tonton media streaming seperti Netflix dan Hulu.
 • Lindungi diri anda daripada mengintip kawasan panas Wi-Fi yang tidak boleh dipercayai.
 • Dapatkan sekurang-kurangnya anonim dalam talian dengan menyembunyikan lokasi sebenar anda.
 • Lindungi diri anda dari log masuk semasa mengalir.

Banyak orang hari ini menggunakan VPN untuk mengalirkan arus atau melewati sekatan geografi untuk menonton kandungan di negara lain. Mereka masih sangat berguna untuk melindungi diri anda semasa bekerja di kedai kopi, tetapi itu bukan satu-satunya penggunaan lagi.

Bagaimana Anda Mendapat VPN, dan Mana Yang Harus Anda Pilih?

Bergantung pada keperluan anda, anda boleh menggunakan VPN dari tempat kerja anda, membuat pelayan VPN sendiri, atau kadang-kadang menjadi tuan rumah di luar rumah anda - tetapi secara realistiknya, sebilangan besar orang hanya mencari sesuatu untuk melindungi mereka sambil mengalir atau menolong mereka menonton beberapa media dalam talian yang nampaknya tidak dapat mereka akses dari negara mereka.

Perkara paling mudah dilakukan hanyalah pergi ke salah satu laman web ini, daftar, dan muat turun klien VPN untuk PC Windows, Mac, Android, iPhone, atau iPad anda. Semudah itu.

 • ExpressVPN  - Pelayan VPN ini mempunyai kombinasi terbaik dari kemudahan penggunaan, pelayan yang sangat pantas, dan menyokong streaming media dan torrent, semuanya dengan harga yang murah.
 • Tunnelbear - VPN ini sangat mudah digunakan, bagus untuk digunakan di kedai kopi, dan mempunyai (terhad) tahap percuma. Ia tidak baik untuk mengalirkan media atau streaming media.
 • StrongVPN - tidak semudah yang digunakan seperti yang lain, tetapi anda pasti dapat menggunakannya untuk mengalirkan media dan streaming media.

Kesemua mereka mempunyai percubaan percuma, jadi anda boleh mendapatkan kembali wang anda dengan mudah jika anda berubah fikiran.

Bagaimana VPN berfungsi?

Apabila anda menyambungkan komputer anda (atau peranti lain, seperti telefon pintar atau tablet) ke VPN, komputer bertindak seolah-olah berada di rangkaian tempatan yang sama dengan VPN. Semua lalu lintas rangkaian anda dihantar melalui sambungan yang selamat ke VPN. Kerana komputer anda berkelakuan seolah-olah berada di rangkaian, ini membolehkan anda mengakses sumber rangkaian tempatan dengan selamat walaupun anda berada di seberang dunia. Anda juga dapat menggunakan Internet seolah-olah anda berada di lokasi VPN, yang mempunyai beberapa kelebihan jika anda menggunakan Wi-Fi kemaluan atau ingin mengakses laman web yang disekat geo.

Semasa anda melayari web semasa disambungkan ke VPN, komputer anda menghubungi laman web melalui sambungan VPN yang dienkripsi. VPN meneruskan permintaan untuk anda dan meneruskan respons dari laman web melalui sambungan selamat. Sekiranya anda menggunakan VPN yang berpangkalan di Amerika Syarikat untuk mengakses Netflix, Netflix akan melihat sambungan anda berasal dari Amerika Syarikat.

Contoh Lain Penggunaan untuk VPN

VPN adalah alat yang cukup mudah, tetapi boleh digunakan untuk melakukan pelbagai perkara:

 • Akses Rangkaian Perniagaan Semasa Melancong : VPN sering digunakan oleh pelancong perniagaan untuk mengakses rangkaian perniagaan mereka, termasuk semua sumber rangkaian tempatannya, ketika berada di jalan. Sumber tempatan tidak perlu terkena langsung ke Internet, yang meningkatkan keselamatan.
 • Akses Rangkaian Rumah Anda Semasa Melancong : Anda juga dapat menyiapkan VPN anda sendiri untuk mengakses rangkaian anda sendiri semasa dalam perjalanan. Ini akan membolehkan anda mengakses Desktop Jauh Windows melalui Internet, menggunakan perkongsian fail tempatan, dan bermain permainan melalui Internet seolah-olah anda menggunakan LAN yang sama (rangkaian kawasan setempat).
 • Sembunyikan Aktiviti Penyemakan Imbas Anda Dari Jaringan Tempatan dan ISP Anda : Jika anda menggunakan sambungan Wi-Fi awam, aktiviti penyemakan imbas anda di laman web bukan HTTPS dapat dilihat oleh semua orang yang tidak tahu, jika mereka tahu cara melihatnya. Sekiranya anda ingin menyembunyikan aktiviti penyemakan imbas anda untuk lebih banyak privasi, anda boleh menyambung ke VPN. Rangkaian tempatan hanya akan melihat satu sambungan VPN yang selamat. Semua trafik lain akan melalui sambungan VPN. Walaupun ini dapat digunakan untuk memintas pemantauan sambungan oleh penyedia perkhidmatan Internet anda, ingatlah bahawa penyedia VPN boleh memilih untuk mencatat lalu lintas di hujungnya.
 • Akses Laman Web yang Disekat Geo : Sama ada anda seorang Amerika yang cuba mengakses akaun Netflix semasa melancong ke luar negara atau anda ingin menggunakan laman media Amerika seperti Netflix, Pandora, dan Hulu, anda akan dapat mengakses wilayah ini - perkhidmatan terhad jika anda menyambung ke VPN yang terletak di Amerika Syarikat.
 • Penapisan Internet Bypass : Banyak orang China menggunakan VPN untuk mengelilingi Great Firewall of China dan mendapatkan akses ke seluruh Internet. (Walau bagaimanapun, Firewall Besar nampaknya mula mengganggu VPN baru-baru ini.)
 • Memuat turun Fail : Ya, jujur ​​- banyak orang menggunakan sambungan VPN untuk memuat turun fail melalui BitTorrent. Ini sebenarnya boleh berguna walaupun anda memuat turun torrents yang sah - jika ISP anda meletupkan BitTorrent dan menjadikannya sangat perlahan, anda boleh menggunakan BitTorrent pada VPN untuk mendapatkan kecepatan yang lebih cepat. Perkara yang sama berlaku untuk jenis lalu lintas lain yang mungkin mengganggu ISP anda (kecuali jika mengganggu lalu lintas VPN itu sendiri.)

Menggunakan VPN Korporat di Windows

Menyambung ke VPN agak mudah. Di Windows, tekan kekunci Windows, ketik VPN, dan klik pilihan Siapkan rangkaian peribadi maya (VPN) . (Jika anda menggunakan Windows 8, anda harus mengklik kategori Tetapan setelah mencari.) Gunakan wizard untuk memasukkan alamat dan maklumat masuk perkhidmatan VPN yang ingin anda gunakan. Anda kemudian boleh menyambung dan memutuskan sambungan dari VPN menggunakan ikon rangkaian di baki sistem - yang sama di mana anda menguruskan rangkaian Wi-Fi yang anda sambungkan.

Cadangan VPN kami

Sekiranya anda baru memulakan VPN dan menginginkan VPN asas untuk digunakan di hotspot Wi-Fi awam atau mengakses laman web terhad wilayah, ada beberapa pilihan mudah dan bagus. Kami menyukai ExpressVPN kerana mempunyai kelajuan yang hebat dan fungsi yang jauh lebih banyak daripada rata-rata termasuk klien untuk hampir semua peranti - anda bahkan boleh mendapatkan penghala yang sudah diinstal dengan klien VPN mereka.

Terdapat produk VPN lain di pasaran, tentu saja - kami juga menyukai StrongVPN untuk semua pilihan konfigurasi yang disediakannya - dan untuk penggunaan terhad, Tunnelbear mempunyai pilihan percuma terhad kepada 500mb - yang bagus jika anda hanya memerlukan pelanggan sebentar.

BERKAITAN: Cara Memilih Perkhidmatan VPN Terbaik untuk Keperluan Anda

Anda mungkin juga berminat untuk menyiapkan VPN di pelayan anda sendiri, yang dapat anda lakukan dengan Tomato, OpenWRT, atau di Linux. Sudah tentu, ini tidak akan membolehkan anda mengakses laman web yang disekat geo - melainkan anda melancong ke luar negara dan mengakses rangkaian anda sendiri dari jauh.