Cara Mencetak Garis Garis dan Tajuk Baris dan Lajur di Excel

Garis garis dan tajuk baris dan lajur dapat membantu ketika melihat data pada lembaran kerja yang dicetak di Excel. Kami akan menunjukkan kepada anda cara menghidupkan beberapa tetapan untuk menunjukkan garis grid dan tajuk baris dan lajur pada lembaran kerja bercetak anda.

Garis Garis Cetak

Buka buku kerja dan pilih lembaran kerja yang anda mahu mencetak garis gridnya. Klik tab "Tata Letak Halaman".

CATATAN: Pilihan ini khusus untuk setiap lembaran kerja di buku kerja anda.

Di bahagian "Pilihan Lembar", pilih kotak centang "Cetak" di bawah "Garis Garis" sehingga ada tanda centang di dalam kotak.

Pilihan "Garis Garis Cetak" hanya berlaku untuk buku kerja semasa dan ditetapkan secara berasingan untuk setiap lembaran kerja di buku kerja anda. Keadaan pilihan (hidup atau mati) untuk setiap lembaran kerja disimpan dengan buku kerja.

Anda juga boleh mengubah warna garis grid.

Cetak Baris dan Tajuk Lajur

Secara lalai, Excel tidak mencetak tajuk baris dan lajur yang anda lihat di skrin. Walau bagaimanapun, anda boleh memilih untuk melakukannya.

Buka buku kerja yang dikehendaki dan klik tab di bahagian bawah untuk lembaran kerja yang anda mahu mencetak tajuk baris dan lajur.

Klik tab "Tata Letak Halaman", jika belum tab aktif.

Di bahagian "Pilihan Lembar", pilih kotak centang "Cetak" di bawah "Tajuk" sehingga ada tanda centang di dalam kotak.

Sama seperti pilihan "Garis Garis Cetak", pilihan "Tajuk Cetak" hanya mempengaruhi lembaran kerja yang sedang aktif dalam buku kerja semasa. Untuk mencetak tajuk baris dan lajur untuk lembaran kerja lain dalam buku kerja anda, pilih setiap lembar kerja dan hidupkan pilihan ini.

Penyelesaian masalah

Sekiranya garis grid tidak muncul dalam pratonton cetak atau hasil cetakan yang dihasilkan, anda mungkin mengaktifkan "Kualiti draf" untuk pencetak anda. Mod ini direka untuk menjimatkan dakwat, sehingga menghilangkan perkara seperti garis grid.

Untuk mematikan pilihan ini, klik Fail> Cetak> Penyediaan Halaman di Excel. Klik tab "Helaian". Sekiranya "Kualiti draf" dicentang di sini, hapus centang dan klik "OK."