Cara Melihat Siapa yang Terhubung ke Rangkaian Wi-Fi Anda

Adakah anda tahu siapa yang tersambung ke rangkaian Wi-Fi penghala anda? Lihatlah senarai peranti yang disambungkan ke rangkaian Wi-Fi anda dari penghala atau komputer anda untuk mengetahui.

Ingatlah bahawa banyak peranti menyambung ke Wi-Fi anda hari ini. Senarai itu akan mengandungi komputer riba, telefon pintar, tablet, TV pintar, set-top box, konsol permainan, pencetak Wi-Fi, dan banyak lagi.

Gunakan GlassWire Pro untuk Melihat Siapa yang Terhubung (Dan Dapatkan Makluman ketika Peranti Baru Menyambungkan ke Wi-Fi Anda)

Kami peminat besar firewall GlassWire dan sistem keselamatan, dan salah satu ciri hebat yang mereka ada dalam versi Pro adalah paparan Rangkaian cepat dan mudah yang menunjukkan kepada anda semua peranti yang disambungkan ke rangkaian Wi-Fi anda.

GlassWire bukan hanya firewall, ia juga mempunyai grafik yang indah untuk menunjukkan penggunaan lebar jalur anda, melihat aplikasi yang dihubungkan dengan apa, dan berapa lebar jalur yang digunakan setiap aplikasi. Anda boleh mendapatkan makluman apabila aplikasi mengubah sesuatu, atau ketika pemasang cuba memasang pemacu sistem baru. Terdapat banyak ciri, terlalu banyak untuk disenaraikan di sini.

Tetapi apa yang menjadikan GlassWire lebih baik untuk topik hari ini ialah jika anda masuk ke panel Tetapan, anda sebenarnya boleh mengaktifkan amaran setiap kali peranti baru cuba menyambung ke Wi-Fi anda. Sekarang ini adalah ciri yang hebat!

GlassWire percuma untuk penggunaan asas, tetapi pemantauan peranti rangkaian hanya disertakan dalam versi berbayar ($ 49 untuk satu PC).

Gunakan Antara Muka Web Penghala Anda

BERKAITAN: 10 Pilihan Berguna yang Boleh Anda Konfigurasikan Di Antara Muka Web Penghala Anda

Cara terbaik untuk mencari maklumat ini adalah dengan memeriksa antara muka web penghala anda. Penghala anda mengehoskan rangkaian Wi-Fi anda, jadi ia mempunyai data yang paling tepat mengenai peranti mana yang terhubung dengannya. Sebilangan besar penghala menawarkan cara untuk melihat senarai peranti yang disambungkan, walaupun ada yang tidak.

Petua standard untuk mengakses antara muka web penghala anda berlaku. Sekiranya anda tidak pasti alamat IP-nya, secara amnya anda dapat mencari alamat IP gateway komputer anda melalui Panel Kawalan. Anda juga boleh menjalankan menjalankan perintah ipconfig / all di tetingkap Prompt Perintah.

BERKAITAN: 10 Pilihan Berguna yang Boleh Anda Konfigurasikan Di Antara Muka Web Penghala Anda

Seterusnya, pasangkan alamat IP ini ke bar alamat penyemak imbas web anda dan tekan Enter. Ini biasanya akan memaparkan antara muka penghala anda. Sekiranya tidak, periksa dokumentasi penghala anda - atau lakukan carian web untuk nombor modelnya dan "antara muka web" untuk mengetahui cara mengaksesnya. Sekiranya anda belum menetapkan kata laluan dan frasa laluan tersuai, anda mungkin perlu melakukan carian atau memeriksa dokumentasi untuk mencari yang lalai untuk model penghala anda.

Mencari Senarai Peranti yang Disambungkan

Anda sekarang perlu mencari pilihan di antara muka web penghala anda di suatu tempat. Cari pautan atau butang yang diberi nama seperti "peranti terpasang", "peranti bersambung", atau "pelanggan DHCP." Anda mungkin dapati ini di halaman konfigurasi Wi-Fi, atau mungkin terdapat di halaman status. Pada beberapa penghala, senarai peranti yang disambungkan mungkin dicetak pada halaman status utama untuk menjimatkan beberapa klik.

Pada banyak penghala D-Link, senarai peranti yang disambungkan tersedia di Status> Tanpa Wayar.

Di banyak router Netgear, anda akan dapati senarai di bawah "Peranti Terlampir" di bar sisi.

Di banyak router Linksys, anda akan mendapat pilihan ini di bawah Status> Local Network> DHCP Clients Table.

Pada penghala Comcast Xfinity, anda akan mendapat senarai di bawah Peranti Bersambung di bar sisi.

Memahami Senarai

BERKAITAN: Cara Menetapkan Alamat IP Statik pada Windows 7, 8, 10, XP, atau Vista

Banyak penghala hanya menyediakan senarai peranti yang disambungkan melalui DHCP. Ini bermaksud, jika peranti dikonfigurasi dengan konfigurasi IP statik, ia tidak akan muncul dalam senarai. Ingat perkara itu!

Apabila senarai terbuka, anda biasanya akan melihat maklumat yang serupa di setiap penghala. Antaramuka mungkin menunjukkan kepada anda jadual dengan senarai peranti yang disambungkan, "nama host" mereka di rangkaian, dan alamat MAC mereka.

BERKAITAN: Tukar Nama Komputer anda di Windows 7, 8, atau 10

Sekiranya senarai tersebut tidak menawarkan nama yang cukup bermakna, anda mungkin ingin menukar nama host (juga dikenali sebagai "nama komputer" atau "nama peranti") pada sistem operasi komputer atau peranti anda. Nama hos akan kelihatan di sini. Malangnya, tidak ada cara untuk mengubah nama host pada beberapa peranti - sebagai contoh, kami tidak mengetahui cara untuk menukar nama host peranti Android menjadi yang lebih bermakna tanpa mengakarnya.

Sekiranya ragu-ragu, anda selalu dapat membandingkan alamat MAC yang dilihat di halaman ini (atau alamat IP yang dipaparkan) dengan alamat MAC dari peranti yang anda gunakan untuk memeriksa perangkat mana.

Senarai Ini Tidak Tertipu

Sudah tentu, senarai ini tidak sempurna. Sesiapa sahaja boleh menetapkan nama host yang mereka mahukan, dan juga mungkin untuk menukar alamat MAC anda untuk menipu peranti lain. Walau bagaimanapun, ini bermaksud bahawa peranti anda tidak dapat menyambung ke rangkaian sementara peranti lain dengan alamat MAC palsu berlaku, kerana penghala biasanya menyekat dua peranti dengan alamat MAC yang sama daripada menyambung pada masa yang sama . Dan seseorang yang mendapat akses ke penghala anda dapat mengatur konfigurasi IP statik untuk menjadi tersembunyi.

BERKAITAN: Tidak Mempunyai Rasa Keselamatan Palsu: 5 Cara Tidak Selamat untuk Menjamin Wi-Fi Anda

Pada akhirnya, ini bukan ciri keselamatan yang paling kuat, atau cara mudah untuk memperhatikan orang yang tersambung ke rangkaian anda. Ini bukan perkara yang perlu anda periksa secara berkala. Sekiranya terdapat peranti yang tidak anda kenali, anda boleh mengubah frasa laluan Wi-Fi anda - semoga anda menggunakan enkripsi WPA2-PSK - dan itu akan mematikan semua peranti sehingga mereka dapat memberikan frasa laluan baru.

Walau bagaimanapun, walaupun peranti yang tidak anda kenali mungkin merupakan milik anda yang tidak anda ingat. Sebagai contoh, peranti yang tidak dikenali boleh menjadi pencetak berkemampuan Wi-Fi, sistem pembesar suara yang disambungkan dengan Wi-Fi, atau Wi-Fi bawaan TV pintar anda yang tidak pernah anda gunakan.

Imbas Rangkaian Wi-Fi Anda Dengan Perisian Pada Komputer Anda

Cara yang ideal untuk memeriksa peranti yang disambungkan secara amnya adalah dengan menggunakan antara muka web penghala anda. Namun, beberapa penghala mungkin tidak menawarkan ciri ini, jadi anda mungkin ingin mencuba alat pengimbas. Ini adalah perisian yang berjalan di komputer anda yang akan mengimbas rangkaian Wi-Fi yang anda sambungkan untuk mendapatkan peranti aktif dan menyenaraikannya. Tidak seperti alat antara muka web penghala, alat pengimbasan seperti itu tidak mempunyai cara untuk menyenaraikan peranti yang telah disambungkan, tetapi yang kini sedang offline. Anda hanya akan melihat peranti dalam talian.

Terdapat banyak alat untuk melakukan ini, tetapi kami menyukai NirSoft's Wireless Network Watcher. Seperti perisian NirSoft yang lain, ini adalah alat kecil yang mudah tanpa adware atau nag screen. Ia juga tidak perlu dipasang di komputer anda. Muat turun alat, luncurkannya, dan ia akan melihat rangkaian Wi-Fi anda untuk peranti aktif, menampilkan nama peranti mereka, alamat MAC, dan pengeluar perkakasan rangkaian Wi-FI mereka. Nama pengeluar sangat berguna untuk mengenal pasti peranti tertentu tanpa nama peranti - terutamanya peranti Android.

Alat ini mungkin tidak berfungsi dengan baik sehingga anda menentukan penyesuai rangkaian Wi-Fi anda. Pada PC Windows kami, kami harus mengklik Pilihan> Pilihan Lanjutan di Wireless Network Watcher, periksa "Gunakan penyesuai rangkaian berikut," dan pilih penyesuai Wi-Fi fizikal kami sebelum melakukan imbasan.

Sekali lagi, ini bukan perkara yang perlu anda bimbangkan selalu. Sekiranya anda menggunakan enkripsi WPA2-PSK dan mempunyai frasa laluan yang baik, anda boleh merasa cukup selamat. Tidak mungkin ada orang yang tersambung ke Wi-Fi anda tanpa kebenaran anda. Sekiranya anda bimbang ini berlaku atas sebab-sebab tertentu, anda selalu menukar frasa laluan Wi-Fi anda — tentu anda harus memasukkannya semula ke semua peranti yang diluluskan, tentu saja. Pastikan WPS dilumpuhkan sebelum anda melakukan ini, kerana WPS rentan dan penyerang berpotensi menggunakannya untuk menyambung semula ke rangkaian anda tanpa frasa laluan.

Mengubah frasa laluan Wi-FI anda juga boleh menjadi ide yang baik jika anda telah memberikan kata laluan Wi-FI anda - kepada jiran yang mengunjungi anda, misalnya - dan ingin memastikan mereka tidak terus menggunakannya selama bertahun-tahun.