Apakah Proses Host Host (svchost.exe) dan Mengapa Banyak Berjalan?

Sekiranya anda pernah melayari Task Manager, anda mungkin tertanya-tanya mengapa terdapat begitu banyak proses Host Host yang dijalankan. Anda tidak boleh membunuhnya, dan anda pasti tidak memulakannya. Jadi, apa itu?

Proses Host Host berfungsi sebagai shell untuk memuatkan perkhidmatan dari fail DLL. Perkhidmatan disusun ke dalam kumpulan yang berkaitan dan setiap kumpulan dijalankan dalam contoh yang berbeza dari Proses Host Perkhidmatan. Dengan begitu, masalah dalam satu kejadian tidak mempengaruhi kejadian lain. Proses ini adalah bahagian penting Windows yang tidak dapat anda cegah daripada berjalan. 

Artikel ini adalah sebahagian daripada siri berterusan kami yang menerangkan pelbagai proses yang terdapat di Task Manager, seperti dwm.exe, ctfmon.exe, mDNSResponder.exe, conhost.exe, rundll32.exe, Adobe_Updater.exe, dan banyak lagi yang lain. Tidak tahu apa perkhidmatan itu? Lebih baik mulakan membaca!

Jadi Apakah Proses Host Host?

Inilah jawapannya, menurut Microsoft:

Svchost.exe adalah nama proses host generik untuk perkhidmatan yang dijalankan dari perpustakaan pautan dinamik.

Tetapi itu tidak banyak membantu kita. Beberapa waktu yang lalu, Microsoft mula mengubah banyak fungsi Windows dari bergantung pada perkhidmatan Windows dalaman (yang berlari dari fail EXE) untuk menggunakan fail DLL sebagai gantinya. Dari perspektif pengaturcaraan, ini menjadikan kod lebih boleh digunakan semula dan boleh dikatakan lebih mudah untuk dikemas kini. Masalahnya ialah anda tidak dapat melancarkan fail DLL secara langsung dari Windows dengan cara yang sama seperti anda boleh membuat fail yang boleh dilaksanakan. Sebaliknya, shell yang dimuat dari fail yang boleh dilaksanakan digunakan untuk menjadi tuan rumah perkhidmatan DLL ini. Oleh itu, proses Host Host (svchost.exe) dilahirkan.

Mengapa Terdapat Banyak Proses Host Host yang Dijalankan?

BERKAITAN: Apakah Proses Ini dan Mengapa Ia Berjalan di PC Saya?

Sekiranya anda pernah melihat bahagian Perkhidmatan di Panel Kawalan, anda mungkin menyedari bahawa Windows memerlukan banyak perkhidmatan. Sekiranya setiap perkhidmatan dijalankan di bawah satu proses Host Host, kegagalan dalam satu perkhidmatan berpotensi menurunkan semua Windows. Sebaliknya, mereka dipisahkan.

Perkhidmatan disusun ke dalam kumpulan logik yang semuanya agak berkaitan, dan kemudian satu contoh Host Host dibuat untuk mengehos setiap kumpulan. Sebagai contoh, satu proses Host Host menjalankan tiga perkhidmatan yang berkaitan dengan firewall. Proses Host Host yang lain mungkin menjalankan semua perkhidmatan yang berkaitan dengan antara muka pengguna dan sebagainya. Dalam gambar di bawah, misalnya, anda dapat melihat bahawa satu proses Host Host menjalankan beberapa perkhidmatan rangkaian yang berkaitan, sementara yang lain menjalankan perkhidmatan yang berkaitan dengan panggilan prosedur jarak jauh.

Adakah Ada Yang Boleh Saya Lakukan Dengan Semua Maklumat Ini?

BERKAITAN: Sekiranya Anda Melumpuhkan Perkhidmatan Windows untuk Mempercepat PC Anda?

Jujur, tidak banyak. Pada zaman Windows XP (dan versi sebelumnya), ketika PC mempunyai sumber daya yang jauh lebih terhad dan sistem operasi tidak begitu baik, menghentikan Windows daripada menjalankan perkhidmatan yang tidak perlu sering disarankan. Hari ini, kami tidak mengesyorkan untuk melumpuhkan perkhidmatan lagi. PC moden cenderung dimuatkan dengan memori dan pemproses berkuasa tinggi. Tambahkan ke fakta bahawa cara perkhidmatan Windows ditangani dalam versi moden (dan perkhidmatan apa yang dijalankan) telah diperkemaskan, dan menghilangkan perkhidmatan yang anda rasa tidak anda perlukan sebenarnya tidak akan memberi banyak kesan lagi.

Walaupun begitu, jika anda melihat bahawa contoh tertentu dari Host Host — atau layanan yang berkaitan — menimbulkan masalah, seperti penggunaan CPU atau RAM yang berlebihan, Anda dapat memeriksa perkhidmatan tertentu yang terlibat. Itu sekurang-kurangnya dapat memberi anda idea dari mana untuk memulakan penyelesaian masalah. Terdapat beberapa cara untuk melihat dengan tepat perkhidmatan apa yang dihoskan oleh contoh tertentu dari Host Host. Anda boleh memeriksa perkara dalam Task Manager atau menggunakan aplikasi pihak ketiga yang hebat bernama Process Explorer.

Periksa Perkhidmatan Berkaitan di Task Manager

Sekiranya anda menggunakan Windows 8 atau 10, proses ditunjukkan pada tab "Proses" Pengurus Tugas dengan nama penuh mereka. Sekiranya proses berfungsi sebagai hos untuk pelbagai perkhidmatan, anda dapat melihat perkhidmatan tersebut dengan hanya memperluas prosesnya. Ini menjadikannya sangat mudah untuk mengenal pasti perkhidmatan mana yang termasuk dalam setiap proses proses Host Service.

Anda boleh mengklik kanan mana-mana perkhidmatan individu untuk menghentikan perkhidmatan, melihatnya di aplikasi Panel Kawalan "Perkhidmatan", atau bahkan mencari maklumat mengenai perkhidmatan tersebut secara dalam talian.

Sekiranya anda menggunakan Windows 7, perkara sedikit berbeza. Pengurus Tugas Windows 7 tidak mengelompokkan proses dengan cara yang sama, juga tidak menunjukkan nama proses biasa - ia hanya menunjukkan semua contoh "svchost.exe" berjalan. Anda harus meneroka sedikit untuk menentukan perkhidmatan yang berkaitan dengan contoh tertentu dari "svchost.exe."

Pada tab "Proses" Pengurus Tugas di Windows 7, klik kanan pada proses "svchost.exe" tertentu, dan kemudian pilih pilihan "Pergi ke Perkhidmatan".

Ini akan membawa anda ke tab "Perkhidmatan", di mana perkhidmatan yang dijalankan di bawah proses "svchost.exe" dipilih.

Anda kemudian dapat melihat nama lengkap setiap perkhidmatan di lajur "Penerangan", jadi anda boleh memilih untuk melumpuhkan perkhidmatan jika anda tidak mahu ia berjalan atau menyelesaikan masalah mengapa ia memberi anda masalah.

Periksa Perkhidmatan Berkaitan Menggunakan Process Explorer

Microsoft juga menyediakan alat canggih yang sangat baik untuk bekerja dengan proses sebagai sebahagian daripada barisan Sysinternals. Cukup muat turun Process Explorer dan jalankan — ini adalah aplikasi mudah alih, jadi tidak perlu memasangnya. Process Explorer menyediakan semua jenis ciri canggih — dan kami sangat mengesyorkan membaca panduan kami untuk memahami Process Explorer untuk mengetahui lebih lanjut.

BERKAITAN: Apa itu Aplikasi "Mudah Alih", dan Mengapa Ia Berguna?

Walau bagaimanapun, untuk tujuan kami di sini, Process Explorer mengelompokkan perkhidmatan yang berkaitan di bawah setiap contoh "svchost.exe." Mereka disenaraikan dengan nama fail mereka, tetapi nama penuh mereka juga ditunjukkan di lajur "Penerangan". Anda juga boleh mengarahkan penunjuk tetikus anda ke salah satu proses "svchost.exe" untuk melihat pop timbul dengan semua perkhidmatan yang berkaitan dengan proses itu - bahkan yang tidak dijalankan sekarang.

Mungkinkah Proses ini Menjadi Virus?

Proses itu sendiri adalah komponen Windows rasmi. Walaupun ada kemungkinan virus telah menggantikan Host Service yang sebenar dengan yang boleh dijalankan sendiri, sangat tidak mungkin. Sekiranya anda ingin memastikan, anda boleh melihat lokasi fail yang mendasari proses tersebut. Di Task Manager, klik kanan mana-mana proses Host Host dan pilih pilihan "Open File Location".

Sekiranya fail tersebut disimpan dalam folder Windows \ System32 anda, maka anda boleh yakin bahawa anda tidak menghadapi virus.

BERKAITAN: Apakah Antivirus Terbaik untuk Windows 10? (Adakah Windows Defender Cukup Baik?)

Walaupun begitu, jika anda masih mahukan sedikit ketenangan, anda selalu dapat mencari virus menggunakan pengimbas virus pilihan anda. Lebih selamat daripada maaf!