Cara Menetapkan Semula Pelancar Aplikasi Android ke Lalai

Bermain dengan pelancar aplikasi baru di Android cukup menyeronokkan, tetapi tidak begitu jelas cara beralih kembali ke pelancar Google lalai. Teruskan membaca semasa kami menunjukkan kepada anda.

BERKAITAN: Cara Menetapkan Aplikasi Lalai pada Android

Menukar aplikasi lalai boleh sedikit membingungkan. Sebenarnya, menukar pelancar lalai cukup membingungkan kerana bermula pada Android 4.4, Google menambah cara yang lebih jelas untuk melakukannya. Sebilangan besarnya tetap sama sehingga Android 7.0, ketika Google mengubah sedikit sahaja. Kami akan menggariskan cara mengubah pelancar di semua versi Android, bermula dengan rilis terbaru terlebih dahulu.

Menukar Pelancar Lalai di Android 7.x Nougat

Di Nougat, anda dapat mencari tetapan untuk pelancar lalai di tempat yang sama dengan setiap aplikasi lalai yang lain. Ia masuk akal apabila anda memikirkannya, tetapi mungkin ini bukan tempat pertama yang anda cari - terutamanya jika anda sudah terbiasa dengan kaedah lama sebelum Nougat.

Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah melompat ke menu Tetapan. Tarik bayangan pemberitahuan dua kali, kemudian ketuk ikon roda gigi.

Dari sana, turun navigate untuk "Apps," kemudian memukul icon bergigi dalam  yang  menu.

Dengan sedikit menu, anda akan melihat entri dari "Aplikasi rumah" - ketuk, ubah pelancar anda, dan anda sudah selesai.

Mengubah Pelancar Lalai di Android 4.4 - 6.x

BERKAITAN: Cara Memasang Nova Launcher untuk Skrin Utama Android yang Lebih Kuat dan Boleh Disesuaikan

Menukar pelancar dalam Android 4.4 - 6.x sebenarnya lebih mudah. Tarik bayangan pemberitahuan dua kali, kemudian ketuk ikon roda untuk pergi ke Tetapan. Kemudian tatal ke bawah dan ketik pilihan Laman Utama. Itu sahaja. Perlu diingat bahawa pilihan ini hanya akan  muncul jika anda memasang banyak pelancar. Sekiranya anda masih menggunakan pilihan saham, entri ini tidak akan ada.

CATATAN: Banyak peranti Samsung tidak akan mempunyai pilihan "Rumah" di menu Tetapan root. Sekiranya anda tidak mempunyai pilihan ini, maka sebenarnya ia lebih menyerupai arahan Nougat di atas - pergi ke Tetapan> Aplikasi> Aplikasi lalai.

Dalam menu Laman Utama, anda akan menemui skrin pemilihan pelancar aplikasi yang sangat mudah.

Dari menu Laman Utama, anda boleh memilih pelancar baru dan juga menghapus pelancar yang tidak lagi anda mahukan. Pelancar lalai akan selalu mempunyai pilihan hapus berwarna kelabu (atau tidak ada ikon sama sekali, bergantung pada versi Android). Peranti Android yang lebih lama akan mempunyai pelancar lalai bernama, cukup "Pelancar", di mana peranti yang lebih baru akan mempunyai "Google Now Launcher" sebagai pilihan lalai stok. Dan ini, tentu saja, bergantung pada pembuatan pengeluar, juga - sebagai contoh, pilihan lalai disebut "TouchWiz." Pada peranti LG, ia hanya disebut "Rumah".

Mengubah Pelancar Lalai Di Android Pra-4.4

Sekiranya anda menjalankan peranti dengan versi Android apa pun sebelum 4.4, anda perlu mengambil pendekatan yang sedikit berbeza (dan kurang intuitif) untuk menukar pelancar lalai anda.

Pertama, anda perlu menavigasi ke Tetapan> Aplikasi> Semua.

Tatal ke bawah dan cari pelancar aplikasi semasa anda  . Bagi peranti contoh kami, pelancar lalai adalah Pelancar Google Now.

Klik pada pelancar lalai semasa dan kemudian tatal ke bawah ke bahagian "Lancarkan oleh Lalai".

Ketuk "Hapus lalai" untuk membuang bendera pelancar lalai. Kemudian, tekan butang utama pada peranti anda untuk mencetuskan fungsi pelancar.

Pilih pelancar yang anda mahukan dan kemudian pilih "Selalu" jika anda bersedia untuk memilih atau "Hanya sekali" jika anda ingin bermain-main dengannya.

Itu sahaja yang ada! Sama ada anda cuba beralih kembali ke pelancar ketiga yang anda cuba atau lalai yang anda mulakan, hanya beberapa klik di menu yang betul untuk menyelesaikan masalah.