Windows 10 Kini Memerlukan Storan 12-16 GB Lebih Banyak

Microsoft telah menaikkan keperluan penyimpanan minimum Windows 10 menjadi 32 GB. Sebelum ini, ia sama ada 16 GB atau 20 GB. Perubahan ini mempengaruhi Kemas kini Mei 2019 Windows 10 yang akan datang, juga dikenali sebagai versi 1903 atau 19H1.

Perincian ini berasal dari laman web keperluan perkakasan minimum Microsoft. Mereka pertama kali dilihat oleh Pureinfotech dan dibawa ke perhatian kami oleh Thurrott.

Sebelum kemas kini ini, versi Windows 32-bit memerlukan penyimpanan minimum 16 GB pada peranti anda, sementara versi Windows 64-bit memerlukan 20 GB. Sekarang, kedua-duanya memerlukan 32 GB.

Kemas kini : Sebulan kemudian, artikel baru dari Microsoft menjelaskan bahawa syarat ini hanya akan berlaku untuk pengeluar (OEM) yang melepaskan PC baru. Itu tidak akan berlaku untuk peranti Windows 10 yang ada.

Tidak jelas mengapa Microsoft membuat perubahan ini. Kemas kini Mei 2019 kini menyimpan kira-kira 7 GB simpanan PC anda untuk kemas kini, jadi mungkin memerlukan lebih banyak ruang pada umumnya.

Walaupun begitu, kita jujur: Anda selalu mahukan lebih daripada 16 GB ruang untuk Windows 10. Microsoft mahu Windows 10, seperti Windows 8 sebelumnya, berfungsi pada tablet dan komputer riba ringan dengan sedikit storan. Peranti ringan itu sering mempunyai sistem operasi yang dimampatkan dan menghadapi masalah untuk menaik taraf ke Windows 10.

Walaupun ini kelihatan seperti perubahan besar, sebenarnya tidak. Anda semestinya mengelakkan peranti dengan jumlah penyimpanan yang kecil ini kerana tidak akan berfungsi dengan baik dengan Windows 10. Sekarang, Microsoft menjadikannya rasmi. Rakan kongsi PC Microsoft tidak dapat lagi menjual komputer riba dan tablet dengan storan bawaan kurang dari 32 GB. Itu berita baik untuk pembeli.

Sekiranya anda mempunyai PC yang ada dengan storan kurang dari 32 GB yang menjalankan Windows 10, kami tidak pasti apa yang berlaku pada peranti anda. Mungkin tidak pernah menerima kemas kini untuk Kemas kini Mei 2019 (versi 1903.) Itu bergantung kepada Microsoft.

BERKAITAN: Segala yang Baru dalam Kemas kini Windows 10 Mei 2019, Kini Tersedia