Cara Menguji RAM Komputer Anda untuk Masalah

Adakah komputer anda tidak stabil? Mungkin ada masalah dengan RAMnya. Untuk memeriksa, anda boleh menggunakan alat sistem tersembunyi yang disertakan dengan Windows atau memuat turun dan boot alat yang lebih maju.

BERKAITAN: 10+ Alat Sistem Berguna Tersembunyi di Windows

Kedua-dua alat di bawah berfungsi dengan menulis data ke setiap sektor RAM komputer anda dan kemudian membacanya secara bergiliran. Sekiranya alat membaca nilai yang berbeza, ini menunjukkan bahawa RAM anda rosak.

Pilihan 1: Jalankan Diagnostik Memori Windows

Untuk melancarkan alat Diagnostik Memori Windows, buka menu Mula, ketik "Diagnostik Memori Windows", dan tekan Enter.

Anda juga dapat menekan Windows Key + R, ketik "mdsched.exe" ke dalam dialog Run yang muncul, dan tekan Enter.

Anda perlu menghidupkan semula komputer anda untuk menjalankan ujian. Semasa ujian dijalankan, anda tidak akan dapat menggunakan komputer anda.

Untuk menyetujuinya, klik "Mulakan semula sekarang dan periksa masalah (disyorkan)". Pastikan menyimpan kerja anda terlebih dahulu. Komputer anda akan dimulakan semula dengan segera.

Komputer anda akan dimulakan semula dan skrin Alat Diagnostik Memori Windows akan muncul. Biarkan sahaja dan biarkan ia melaksanakan ujian. Ini mungkin mengambil masa beberapa minit. Selama proses ini, anda akan melihat bar kemajuan dan mesej "Status" akan memberitahu anda jika ada masalah yang terdeteksi selama proses tersebut.

Walau bagaimanapun, anda tidak perlu menonton ujian ini - anda boleh membiarkan komputer anda sendiri dan kembali untuk melihat hasilnya kemudian.

BERKAITAN: Apakah Perisian Acara Windows, dan Bagaimana Saya Boleh Menggunakannya?

Setelah selesai, komputer anda akan reboot secara automatik dan kembali ke desktop Windows. Selepas anda log masuk, keputusan ujian akan muncul.

Sekurang-kurangnya, itulah yang dikatakan alat itu berlaku. Hasilnya tidak muncul secara automatik untuk kami di Windows 10. Tetapi inilah cara untuk mencarinya, jika Windows tidak menunjukkan kepada anda.

Pertama, buka Event Viewer. Klik kanan butang Mula dan pilih "Event Viewer". Jika anda menggunakan Windows 7, tekan Windows Key + R, ketik "eventvwr.msc" ke dalam dialog Run, dan tekan Enter.

Navigasi ke Log Windows> Sistem. Anda akan melihat senarai sebilangan besar acara. Klik "Cari" di bahagian kanan.

Ketik "MemoryDiagnostic" ke dalam kotak cari dan klik "Cari Seterusnya". Anda akan melihat hasilnya dipaparkan di bahagian bawah tetingkap.

Pilihan 2: Boot dan Jalankan MemTest86

BERKAITAN: Cara Boot dan Pasang Linux pada PC UEFI Dengan Secure Boot

Sekiranya anda mencari alat ujian yang lebih hebat, anda boleh memuat turun dan menggunakan MemTest86. Ia menjalankan pelbagai ujian yang lebih luas dan mungkin menemui masalah yang tidak akan dilakukan oleh ujian Windows yang disertakan. Keluaran terbaru alat ini menawarkan versi berbayar dengan lebih banyak fitur, walaupun versi percuma harus melakukan semua yang anda perlukan. Anda tidak perlu membayar apa-apa. MemTest86 ditandatangani oleh Microsoft, jadi ia akan berfungsi walaupun pada sistem dengan Secure Boot diaktifkan.

Anda juga boleh mencuba MemTest86 + sumber terbuka dan bebas. Walau bagaimanapun, alat ini nampaknya tidak lagi dikembangkan secara aktif. Kami melihat laporan bahawa ia tidak berfungsi dengan baik pada beberapa PC yang lebih baru.

Kedua-duanya adalah alat mandiri yang boleh di boot. MemTest86 menyediakan imej ISO yang boleh anda bakar ke CD atau DVD dan gambar USB yang boleh anda salin ke pemacu USB. Cukup jalankan fail .exe yang disertakan dengan muat turun dan sediakan pemacu USB tambahan untuk membuat pemacu USB yang boleh di-boot. Ini akan memadamkan kandungan pemacu!

BERKAITAN: Cara Boot Komputer Anda dari Cakera atau Pemacu USB

Setelah anda membuat media bootable, mulakan semula komputer anda dan pasangkannya dari pemacu USB atau cakera yang anda salin alat ujian memori.

Alat ini akan boot dan secara automatik mula mengimbas memori anda, menjalankan ujian demi ujian dan memberitahu anda jika ia menemui masalah. Ia akan terus dijalankan sehingga anda memilih untuk menghentikannya, yang membolehkan anda menguji bagaimana memori berkelakuan dalam jangka masa yang lebih lama. Maklumat mengenai sebarang kesalahan akan ditampilkan di layar anda. Setelah selesai, anda hanya boleh menekan kekunci "Esc" untuk keluar dan menghidupkan semula komputer anda.

Sekiranya ujian memori memberi anda kesilapan, kemungkinan RAM anda - sekurang-kurangnya salah satu tongkat - salah dan perlu diganti.

Walau bagaimanapun, kemungkinan RAM tidak serasi dengan papan induk anda atas sebab tertentu. Ada kemungkinan RAM anda tidak dapat berjalan dengan cepat pada kecepatan saat ini, jadi anda mungkin ingin menyesuaikan kelajuan RAM anda ke pengaturan yang lebih rendah di layar tetapan UEFI atau BIOS anda.

Setelah membuat perubahan, anda boleh menjalankan ujian RAM sekali lagi untuk melihat apakah ada masalah.