Cara Memasang Windows 10 di PC Anda

Terdapat beberapa cara untuk memasang Windows 10 di PC anda, sama ada anda menaik taraf dari Windows 7 atau 8, memasang sistem operasi baru dari awal, atau memasang semula Windows 10. versi baru. Masih ada cara untuk mendapatkan Windows 10 percuma naik taraf lesen juga.

Cara Mendapatkan Lesen Windows 10

BERKAITAN: Semua Cara Anda Masih Boleh Meningkatkan ke Windows 10 secara Percuma

Terdapat pelbagai cara untuk mendapatkan lesen Windows 10 untuk PC anda, dan banyak di antaranya masih percuma.

  • Naik taraf dari Windows 7 atau 8 : Microsoft masih menawarkan peningkatan Windows 10 percuma kepada pengguna PC yang menggunakan alat kebolehaksesan. Anda juga masih boleh memasang Windows 10 dan memasukkan kunci Windows 7 atau 8 di pemasang untuk menerima lesen peningkatan Windows 10 percuma. Setelah anda melakukan peningkatan sekali, PC anda mempunyai lesen Windows 10 selama-lamanya. Oleh itu, jika anda menaik taraf ketika Windows 10 dilepaskan dan diturunkan tidak lama kemudian, anda masih layak untuk menaik taraf ke Windows 10 secara percuma. Lesen yang berkaitan dengan PC anda disimpan di pelayan Microsoft.
  • Beli PC baru dengan Windows 10 : Jika PC anda disertakan dengan Windows 10, ia mungkin mempunyai kunci lesen yang disematkan ke firmware UEFI-nya. Pengilang membayar lesen dan anda boleh memasang semula Windows 10 di PC tanpa memasukkan kunci. Pemasang Windows 10 akan menarik kunci dari cip pada papan induk.
  • Beli lesen Windows 10 : Jika anda membangun PC sendiri dan belum mempunyai sistem operasi, anda boleh membeli lesen Windows 10 dari Microsoft, seperti yang anda lakukan dengan versi Windows sebelumnya.
  • Jangan dapatkan lesen : Anda juga boleh memasang Windows 10 tanpa memasukkan kunci produk. Anda akan melihat mesej yang memberitahu bahawa sistem Windows 10 anda tidak dilesenkan dan perlu diaktifkan, tetapi akan dapat digunakan sepenuhnya. Anda bahkan boleh membeli lesen Windows 10 dari Kedai dalam Windows 10 untuk mengubahnya menjadi PC Windows 10 berlesen dengan betul. Ini adalah penyelesaian yang mudah untuk menguji Windows 10 pada PC tanpa membelinya terlebih dahulu.

Setelah anda mengetahui kaedah mana yang sesuai untuk anda, teruskan ke salah satu bahagian di bawah ini untuk memasang Windows 10.

Cara Meningkatkan ke Windows 10 dari Windows 7 atau 8

BERKAITAN: Anda Masih Mendapat Windows 10 secara percuma dari Laman Web Kebolehaksesan Microsoft

Anda boleh menggunakan alat peningkatan Microsoft untuk memasang Windows 10 di PC jika anda sudah memasang Windows 7 atau 8.1. Ini juga memungkinkan untuk menurunkan dan kembali ke Windows 7 atau 8.1 setelah anda melakukan peningkatan, jika anda tidak menyukainya.

Sekiranya anda memanfaatkan tawaran Assistive Technologies, muat turun alat dari laman web Assistive Technologies dan klik melalui wizard. Ini akan memberi PC anda lesen Windows 10 percuma dan memasang Windows 10.

Tawaran Assistive Technologies akan tamat pada 31 Disember 2017. Namun, jika anda memanfaatkan tawaran itu sebelum itu, PC anda akan mempunyai lesen Windows 10 yang asli.

Sekiranya anda menaik taraf ke Windows 10 untuk alasan lain - mungkin anda sebelum ini menaik taraf ke Windows 10 pada PC semasa dan ia sudah mempunyai lesen yang sah - anda boleh menggunakan alat Muat turun Windows 10. Klik "Muat turun Alat Sekarang", jalankan, dan pilih "Tingkatkan PC ini". Ikuti arahan pada skrin anda untuk menyelesaikan proses peningkatan.

Alat yang anda gunakan akan memuat turun fail pemasangan Windows 10 dan memulakan proses pemasangan.

Cara Mendapatkan Media Pemasangan dan Melakukan Pemasangan Windows 10 yang Bersih

BERKAITAN: Cara melakukan Pemasangan Windows 10 yang Bersih dengan Cara Mudah

Sekiranya anda tidak mahu menaik taraf dari pemasangan Windows yang ada, anda boleh memuat turun media pemasangan Windows 10 rasmi secara percuma dari Microsoft dan melakukan pemasangan yang bersih. Untuk melakukan ini, kunjungi halaman Muat turun Windows 10 Microsoft, klik "Muat turun Alat Sekarang", dan jalankan fail yang dimuat turun. Pilih "Buat media pemasangan untuk PC lain".

Pastikan untuk memilih bahasa, edisi, dan seni bina yang ingin anda pasang pada Windows 10. Sekiranya anda memasangnya di PC dengan CPU 64-bit, anda mungkin menginginkan versi 64-bit. Sekiranya anda memasangnya di PC dengan CPU 32-bit, anda memerlukan versi 32-bit. Anda boleh memeriksa jenis CPU yang ada pada PC anda jika anda tidak tahu dari puncak kepala anda.

Sekiranya anda memasang Windows 10 pada PC semasa, cukup centang kotak "Gunakan pilihan yang disyorkan untuk PC ini" dan alat tersebut akan memuat turun versi yang betul untuk PC anda sekarang secara automatik.

Alat ini akan membolehkan anda menyalin fail pemasangan Windows 10 ke pemacu USB atau membakarnya ke DVD. Sekiranya anda menggunakan pemacu USB, ukurannya mestilah 4 GB atau lebih besar. Semua fail pada pemacu USB akan dipadamkan sebagai sebahagian daripada proses ini.

Sekiranya anda ingin memasang Windows 10 dalam mesin maya, pilih pilihan "fail ISO" di sini. Alat ini akan memuat turun fail ISO, dan kemudian anda boleh boot ISO yang dimuat turun dalam mesin maya untuk memasang Windows 10 di dalamnya

BERKAITAN: Cara Boot Komputer Anda dari Cakera atau Pemacu USB

Setelah anda membuat media pemasangan, anda perlu memasukkannya ke dalam PC yang hendak anda pasang pada Windows 10. Anda kemudian boot dari media pemasangan. Ini mungkin memerlukan pengubahsuaian urutan boot di firmware BIOS atau UEFI PC anda.

Pada skrin Persediaan Windows, pilih bahasa, waktu dan format mata wang anda, dan susun atur papan kekunci. Klik "Seterusnya" untuk meneruskan.

Apabila anda mencapai skrin pemasang, pilih "Pasang Sekarang" dan ikuti arahan untuk memasang Windows 10 di PC anda.

Apabila anda melihat skrin Aktifkan Windows, anda perlu memasukkan kunci atau melewatkannya. Anda mungkin tidak melihat skrin ini jika Windows 10 secara automatik mengesan kunci yang berkaitan dengan perkakasan PC anda.

  • Sekiranya anda belum pernah memasang dan mengaktifkan Windows 10 di komputer ini sebelumnya, masukkan kekunci Windows 10 anda di sini. Sekiranya anda tidak mempunyai satu, tetapi anda mempunyai kunci Windows 7, 8, atau 8.1 yang sah, masukkan di sini sebagai gantinya.
  • Sekiranya sebelum ini anda memanfaatkan tawaran peningkatan Windows 10 percuma di PC ini, klik "Saya tidak mempunyai kunci produk". Windows akan diaktifkan secara automatik dengan "lesen digital" yang berkaitan dengan perkakasan PC anda di pelayan Microsoft setelah dipasang.

Apabila anda mencapai "Jenis pemasangan yang anda mahukan?" skrin, klik "Custom" untuk melakukan pemasangan bersih dan membuang semua yang ada di PC anda. (Sekiranya anda berubah pikiran dan ingin meningkatkan pemasangan yang ada, anda boleh mengklik "Naik taraf".)

Pada skrin seterusnya, pilih cakera keras yang ingin anda pasang Windows dan padamkannya. Sekiranya anda mempunyai banyak partisi pada pemacu itu, anda juga mungkin mahu memadamkannya.

Amaran : Apabila anda menghapus partisi, anda juga akan menghapus semua fail pada partisi tersebut. Pastikan anda mempunyai sandaran fail penting sebelum melakukan ini!

Setelah selesai menghapus partisi, anda harus mempunyai blok besar "Unallocated Space". Pilih itu, klik "Baru", dan setelah diformat pemacu anda, klik Seterusnya.

Windows 10 akan dipasang sendiri, dan mungkin dimulakan semula beberapa kali semasa proses ini. Setelah selesai, anda akan melihat antara muka penyediaan biasa yang anda lihat ketika menyiapkan Windows 10 di mana-mana PC baru, di mana anda boleh menambahkan akaun pengguna dan menyesuaikan pelbagai tetapan.

Cara Memasang Semula Windows 10 pada PC yang Sudah Mempunyai Windows 10

BERKAITAN: Cara Memasang Semula Windows 10 dengan Mudah Tanpa Bloatware

Sekiranya anda sudah mempunyai Windows 10 di PC anda dan ingin melakukan pemasangan baru, anda juga boleh melakukannya.

Kemas kini Pencipta Windows 10 menjadikannya lebih mudah untuk memasang Windows 10 dari awal. Anda boleh menggunakan pilihan "Permulaan baru" di Windows Defender untuk mendapatkan sistem Windows 10 yang benar-benar baru. Tidak seperti pilihan Refresh dan Reset standard, yang menyimpan sebarang bloatware yang dipasang oleh pengeluar PC anda, ini akan menghapuskan semua barang yang dipasang oleh pengeluar dan meninggalkan sistem Windows 10 yang baru.

Sekiranya anda belum memasang Windows 10 atau lebih suka melakukan perkara lama, anda juga boleh menggunakan aplikasi Muat turun Windows 10 untuk membuat media pemasangan Windows 10 dan memasang semula dari awal, jika anda mahu. Sama ada PC anda dilengkapi dengan lesen Windows 10 atau sebelumnya anda memanfaatkan tawaran peningkatan percuma, anda tidak perlu memasukkan kunci lesen semasa proses ini. Lesen Windows 10 anda akan diperoleh secara automatik dari perkakasan PC anda atau melalui pelayan Microsoft.