Cara Memindahkan Foto Dari iPhone ke PC

Anda tidak memerlukan perisian khas untuk memindahkan foto dan video dari iPhone ke PC Windows. Anda bahkan tidak memerlukan iTunes. Yang anda perlukan hanyalah kabel Lightning-to-USB yang anda gunakan untuk mengecas.

Sebenarnya, perisian iTunes Apple bahkan tidak mempunyai cara bawaan untuk menyalin foto dari iPhone ke PC anda. Ia mempunyai ciri penyegerakan foto, tetapi itu hanya untuk menyalin foto dari PC ke iPhone anda.

Gunakan Penjelajah Fail atau Penjelajah Windows

Sambungkan iPhone atau iPad ke komputer menggunakan kabel Lightning-to-USB yang disertakan untuk memulakan. Ini adalah kabel yang sama dengan yang anda gunakan untuk mengecas telefon anda.

BERKAITAN: Mengapa iPhone Anda Meminta Anda "Mempercayai Komputer Ini" (dan Adakah Anda Perlu)

Kali pertama anda menyambungkannya ke komputer, anda akan melihat pop timbul yang meminta anda mempercayai komputer anda (jika anda memasang iTunes) atau membenarkan akses ke foto dan video anda (jika anda belum memasang iTunes). Ketuk "Percaya" atau "Benarkan" untuk memberi komputer anda akses ke foto anda. Anda mungkin perlu membuka kunci iPhone sebelum melihat pop timbul ini.

IPhone anda muncul sebagai peranti baru di bawah "PC ini" di File Explorer pada Windows 10 atau "Computer" di Windows Explorer pada Windows 7. Pergi ke sini dan klik dua kali.

Sekiranya anda tidak melihat iPhone di bawah PC atau Komputer ini, cabut dari iPhone, sambungkan kembali, dan pastikan ia tidak terkunci.

BERKAITAN: Mengapa Setiap Kamera Menempatkan Foto dalam Folder DCIM?

Klik dua kali folder "DCIM" di dalam peranti iPhone. Foto dan video anda disimpan dalam folder 100APPLE. Sekiranya anda mempunyai banyak foto dan video, anda akan melihat folder tambahan bernama 101APPLE, 102APPLE, dan sebagainya. Sekiranya anda menggunakan iCloud untuk menyimpan foto, anda juga akan melihat folder bernama 100Cloud, 101Cloud dan sebagainya.

Folder DCIM standard adalah satu-satunya perkara yang akan anda lihat di iPhone anda. Anda tidak dapat mengakses fail lain di iPhone anda dari sini.

Anda akan melihat foto anda sebagai fail .JPG, video sebagai fail .MOV, dan tangkapan skrin sebagai fail .PNG. Anda boleh mengklik dua kali untuk melihatnya terus dari iPhone anda. Anda juga boleh menyalinnya ke PC menggunakan drag-and-drop atau copy-and-paste.

Sekiranya anda memadamkan item dalam folder DCIM, item tersebut akan dikeluarkan dari simpanan iPhone anda.

Untuk mengimport semuanya dari iPhone, anda hanya boleh menyalin dan menampal atau menyeret dan melepaskan folder 100APPLE (dan folder lain) di dalam folder DCIM. Atau, anda boleh merebut keseluruhan folder DCIM jika anda mahu. Cukup pastikan untuk menyalin dan bukannya memindahkan item, jika anda mahu barang itu tetap ada di telefon anda.

BERKAITAN: Apakah Format HEIF (atau HEIC)?

Sekiranya anda melihat fail dengan sambungan fail .HIEC, itu menunjukkan iPhone anda mengambil gambar menggunakan format gambar HEIF baru. Ini adalah tetapan lalai seperti iOS 11, tetapi anda memerlukan perisian pihak ketiga untuk melihat fail ini di Windows.

Walau bagaimanapun, anda tidak perlu mematikan HEIF pada iPhone anda untuk menjadikan foto-foto ini lebih serasi. Pada iPhone anda, pergi ke Tetapan> Foto, tatal ke bawah, dan kemudian ketuk "Automatik" di bawah Pindahkan ke Mac atau PC. IPhone anda secara automatik menukar foto ke fail .JPEG ketika anda mengimportnya ke PC.

Sekiranya anda memilih "Simpan Asal", iPhone anda akan memberi anda fail .HEIC yang asli.

Import Foto Dengan Foto Windows (atau Aplikasi Lain)

Setiap aplikasi yang dapat mengimport foto dari kamera digital atau peranti USB juga dapat mengimport foto dari iPhone atau iPad. IPhone memaparkan folder DCIM, sehingga kelihatan seperti kamera digital lain untuk perisian di PC anda. Seperti ketika menggunakan pengurus fail Windows, anda hanya perlu menyambungkannya melalui kabel Lightning-to-USB dan ketuk "Percaya" di telefon anda.

Sebagai contoh, anda boleh membuka aplikasi Foto yang disertakan dengan Windows 10, dan kemudian klik butang "Import" pada bar alat untuk mendapatkan pengalaman import yang licin. Foto yang anda import dengan cara ini disimpan dalam folder Gambar anda.

Apa-apa aplikasi lain yang menawarkan fungsi "Import Dari Kamera" atau "Import Dari USB" juga harus berfungsi dengan iPhone anda. Banyak program pengurusan gambar dan fotografi yang lain menawarkan ciri ini.

Segerakkan Foto Anda Dengan Pustaka Foto iCloud (atau Perkhidmatan Lain)

Sekiranya anda tidak mahu menyambungkan iPhone ke PC melalui kabel, anda juga boleh menggunakan perkhidmatan penyegerakan foto dalam talian. Ini tidak hanya memuat naik foto dari iPhone anda ke awan - mereka juga akan memuat turun foto tersebut dari awan ke PC anda. Anda akan berakhir dengan salinan yang disimpan dalam talian dan salinan yang disimpan di PC anda.

Sebagai contoh, anda boleh mengaktifkan Pustaka Foto iCloud di iPhone anda dengan menuju ke Tetapan> Foto dan mengaktifkan "Perpustakaan Foto iCloud" jika belum diaktifkan. IPhone anda kemudian akan memuat naik foto anda ke akaun iCloud Apple anda secara automatik.

Anda kemudian boleh memasang iCloud untuk Windows, log masuk dengan Apple ID anda, dan aktifkan ciri "Foto" di panel kawalan iCloud. Klik butang "Pilihan" untuk mengawal tempat foto disimpan di PC anda dan sesuaikan tetapan lain.

Foto yang anda ambil secara automatik dimuat ke Perpustakaan Foto iCloud anda, dan kemudian perisian iCloud memuat turun salinannya secara automatik ke PC anda.

Ini bukan satu-satunya aplikasi yang boleh anda gunakan untuk menyegerakkan foto ke PC anda. Aplikasi Dropbox, Google Photos, dan Microsoft OneDrive untuk iPhone semuanya menawarkan ciri muat naik foto automatik, dan anda boleh menggunakan alat Dropbox, Google Backup and Sync, dan OneDrive untuk Windows untuk memuat turun foto tersebut secara automatik ke PC anda.

Perlu diingat bahawa dengan perkhidmatan ini, anda sebenarnya menyegerakkan folder tersebut. Oleh itu, jika anda memadam sesuatu dari folder yang diselaraskan pada PC anda, ia juga akan dihapuskan di telefon anda.

Kredit Imej: Wachiwit / Shutterstock.com