Apakah Host Penyedia WMI (WmiPrvSE.exe), dan Mengapa Menggunakan CPU Yang Banyak?

Proses Host Penyedia WMI adalah bahagian penting Windows, dan sering berjalan di latar belakang. Ini membolehkan aplikasi lain di komputer anda meminta maklumat mengenai sistem anda. Proses ini biasanya tidak menggunakan banyak sumber sistem, tetapi mungkin menggunakan banyak CPU jika proses lain pada sistem anda berperilaku buruk.

BERKAITAN: Apakah Proses Ini dan Mengapa Ia Berjalan di PC Saya?

Artikel ini adalah sebahagian daripada siri berterusan kami yang menerangkan pelbagai proses yang terdapat di Task Manager, seperti Runtime Broker, svchost.exe, dwm.exe, ctfmon.exe, rundll32.exe, Adobe_Updater.exe, dan banyak lagi yang lain. Tidak tahu apa perkhidmatan itu? Lebih baik mulakan membaca!

Apakah Hos Penyedia WMI?

"WMI" adalah singkatan dari "Windows Management Instrumentation". Ini adalah ciri Windows yang menyediakan cara standard untuk skrip perisian dan pentadbiran untuk meminta maklumat mengenai keadaan sistem operasi Windows anda dan data di dalamnya. "Penyedia WMI" memberikan maklumat ini, jika diminta. Sebagai contoh, perisian atau perintah dapat mencari maklumat mengenai keadaan enkripsi pemacu BitLocker, melihat entri dari log peristiwa, atau meminta data dari aplikasi yang dipasang yang termasuk penyedia WMI. Microsoft mempunyai senarai penyedia WMI yang disertakan di laman webnya.

Ini adalah ciri yang sangat berguna untuk perusahaan yang mengurus PC secara terpusat, terutama kerana maklumat dapat diminta melalui skrip dan ditunjukkan dengan cara standard di konsol pentadbiran. Namun, walaupun di PC rumah, beberapa perisian yang telah anda pasang mungkin meminta maklumat mengenai sistem melalui antara muka WMI.

Anda juga boleh menggunakan WMI sendiri untuk mencari pelbagai maklumat berguna yang biasanya tidak terdedah di antara muka Windows pada PC anda sendiri. Sebagai contoh, kami telah membahas alat baris perintah WMI (WMIC) untuk mendapatkan nombor siri PC anda, mencari nombor model papan induk anda, atau hanya untuk melihat status kesihatan SMART cakera keras.

Mengapa Menggunakan CPU Yang Banyak?

Host Penyedia WMI biasanya tidak menggunakan banyak CPU, kerana biasanya tidak melakukan apa-apa. Kadang-kadang mungkin menggunakan beberapa CPU apabila perisian atau skrip lain di PC anda meminta maklumat melalui WMI, dan itu normal. Penggunaan CPU yang tinggi kemungkinan hanya merupakan tanda bahawa aplikasi lain meminta data melalui WMI.

Namun, penggunaan CPU yang berpanjangan adalah tanda ada sesuatu yang tidak kena. Host Penyedia WMI tidak boleh menggunakan banyak sumber CPU sepanjang masa.

Memulakan semula perkhidmatan Instrumentasi Pengurusan Windows mungkin dapat membantu jika ia dalam keadaan buruk. Anda juga boleh memulakan semula komputer anda, tetapi ada cara untuk memulakan semula perkhidmatan tanpa menghidupkan semula komputer anda. Untuk melakukan ini, buka menu Mula anda, ketik "Services.msc", dan tekan Enter untuk melancarkan alat Perkhidmatan.

Cari "Perkhidmatan Instrumentasi Pengurusan Windows" dalam senarai, klik kanan, dan pilih "Mulakan semula".

Sekiranya anda melihat penggunaan CPU yang tinggi secara konsisten, kemungkinan proses lain pada sistem anda berkelakuan buruk. Sekiranya suatu proses meminta sejumlah besar maklumat dari penyedia WMI, ini akan menyebabkan proses Host Penyedia WMI menggunakan banyak CPU. Proses lain adalah masalahnya.

Untuk mengenal pasti proses tertentu yang menyebabkan masalah dengan WMI, gunakan Event Viewer. Pada Windows 10 atau 8, anda boleh mengklik kanan butang Start dan memilih "Event Viewer" untuk membukanya. Pada Windows 7, buka menu Mula, ketik "Eventvwr.msc", dan tekan Enter untuk melancarkannya.

Di panel kiri tetingkap Event Viewer, arahkan ke Aplikasi dan Log Perkhidmatan \ Microsoft \ Windows \ WMI-Activity \ Operational.

Tinjau senarai dan cari peristiwa "Ralat" baru-baru ini. Klik setiap acara dan cari nombor di sebelah kanan "ClientProcessId" di panel bawah. Ini memberitahu anda nombor ID proses yang menyebabkan ralat WMI.

Ada kemungkinan anda akan melihat beberapa kesilapan di sini. Kesalahan mungkin disebabkan oleh nombor ID proses yang sama, atau anda mungkin melihat banyak ID proses yang berlainan menyebabkan kesalahan. Klik setiap ralat dan lihat apa yang perlu diketahui oleh ClientProcessId.

Anda kini dapat menentukan proses yang mungkin menyebabkan masalah. Pertama, buka tetingkap Task Manager dengan menekan Ctrl + Shift + Escape atau dengan mengklik kanan bar tugas dan memilih "Task Manager".

Klik ke tab "Perincian", klik lajur "PID" untuk menyusun proses yang sedang berjalan mengikut ID proses, dan cari proses yang sepadan dengan nombor ID yang muncul di log Event Viewer.

Sebagai contoh, di sini, kita telah melihat bahawa proses "HPWMISVC.exe" menyebabkan kesalahan ini pada komputer tertentu.

Sekiranya proses itu ditutup, anda tidak akan melihatnya dalam senarai di sini. Juga, apabila program ditutup dan dibuka semula, ia akan mempunyai nombor ID proses yang berbeza. Itulah sebabnya anda perlu mencari peristiwa baru-baru ini, kerana nombor ID proses dari acara lama di Event Viewer anda tidak akan membantu anda mencari apa-apa.

Dengan adanya maklumat ini, anda kini mengetahui proses yang mungkin menimbulkan masalah. Anda boleh mencari namanya di web untuk mengetahui perisian yang berkaitan dengannya. Anda juga dapat mengklik kanan proses dalam daftar dan mengklik "Buka Lokasi File" untuk membuka lokasinya di sistem anda, yang mungkin menunjukkan kepada anda paket perisian yang lebih besar dari program ini. Anda mungkin perlu mengemas kini perisian ini jika anda menggunakannya, atau mencopot pemasangannya jika tidak.

Bolehkah Saya Melumpuhkan Host Penyedia WMI?

Secara teknikal adalah mungkin untuk mematikan "perkhidmatan Instrumentasi Pengurusan Windows" pada komputer anda. Walau bagaimanapun, ini akan memecahkan banyak perkara yang berbeza di PC anda. Ini adalah bahagian penting dalam sistem operasi Windows dan harus dibiarkan begitu sahaja.

Seperti keterangan rasmi untuk perkhidmatan ini, "Jika perkhidmatan ini dihentikan, kebanyakan perisian berasaskan Windows tidak akan berfungsi dengan baik". Oleh itu, jangan lumpuhkan perkhidmatan ini! Jika anda mempunyai masalah dengan itu, anda perlu mengenal pasti proses pada komputer anda yang menyebabkan WMI Pembekal Host untuk menggunakan banyak CPU dan kemas kini, mengalih, atau tidak bahawa proses sebaliknya.