Cara Merobek DVD dengan VLC

Terdapat banyak cara untuk merobek DVD ke komputer anda, tetapi jika anda mencari pilihan yang paling mudah, VLC mudah dan percuma. Selain itu, anda mungkin sudah mempunyai VLC di komputer anda (dan jika tidak, anda seharusnya). Di sini, kami akan menunjukkan kepada anda cara cepat dan mudah untuk merobek DVD ke komputer anda menggunakan VLC.

BERKAITAN: Cara Mendekripsi dan Merobek DVD Dengan Brek Tangan

Perlu diperhatikan langsung dari kelawar bahawa merobek dengan VLC dilengkapi dengan beberapa pertukaran. Ia tidak mempunyai banyak kawalan untuk memilih format yang tepat atau menyesuaikan kualiti rip anda untuk menjimatkan ruang simpanan. Anda boleh bermain-main dengannya sedikit, tetapi anda akan mempunyai masa yang lebih sukar daripada yang anda lakukan dengan aplikasi seperti Handbrake. Walau bagaimanapun, aplikasi seperti Handbrake sedikit lebih rumit, dan memerlukan anda memuat turun perisian tambahan, jadi jika anda hanya mahu mendapatkan filem itu di komputer anda, dan tidak peduli dengan tetapan kualiti, ini adalah laluan percuma yang baik.

Merobek DVD Menggunakan VLC

Untuk memulakan, muatkan DVD yang ingin anda rip dan mulakan VLC. Kemudian, di bawah Media, klik pada Convert / Save.

Tetingkap Open Media akan muncul dan anda mahu mengklik tab Disc.

Tandai kotak DVD, dan pastikan medan "Peranti Cakera" menunjuk ke pemacu DVD anda. Klik butang Convert / Save untuk merobek DVD.

Anda juga mungkin ingin memilih "Tidak ada menu cakera" di sini, kerana VLC kadang-kadang boleh tersandung ketika cuba menukar menu video gelung.

Terdapat beberapa tetapan lain di sini yang boleh anda sesuaikan juga. Di bawah Memulakan Kedudukan, anda boleh memilih tajuk dan bab mana yang ingin anda korek. Sekiranya anda berminat untuk merobek ciri khas, atau hanya sebahagian filem, anda boleh mengubah tetapan ini, tetapi jika anda hanya mahukan filem itu, anda boleh membiarkannya secara lalai. Di bawah Audio dan Subtitle, anda juga boleh memilih trek audio dan sari kata mana yang ingin anda rakam. Sekiranya anda lebih suka mengambil bahasa selain daripada bahasa lalai atau menyertakan sari kata tersemat, anda boleh memilihnya di sini. Untuk mengubah salah satu daripada empat tetapan ini, ketik bilangan trek, tajuk, atau bab yang ingin anda mulakan. Anda mungkin perlu melakukan percubaan dan kesilapan untuk mengetahui trek mana yang anda mahukan.

Sebaik sahaja anda mengklik Convert, anda boleh memilih jenis codec dan container yang anda mahu gunakan untuk mengekod rip anda. Secara lalai, VLC akan memilih codec video H.264, format audio MP3, dalam wadah MP4. Pratetap ini semestinya berfungsi untuk mana-mana DVD, tetapi jika anda ingin mengubah apa-apa, klik ikon Alat di sebelah kiri kotak lungsur Profil.

Apabila anda berpuas hati dengan pilihan profil anda (atau jika anda ingin mengikuti lalai), klik Browse untuk memilih nama dan lokasi untuk fail anda.

Pilih tempat anda mahu mengeluarkan fail video anda, kemudian beri nama. Pada akhir, pastikan untuk memasukkan peluasan fail (dalam kes ini, .mp4). Sekiranya anda tidak memasukkannya, VLC tidak akan merobek filem dengan betul. Setelah selesai, klik Simpan.

Kembali ke skrin Tukar, klik Mula untuk mula merobek filem.

Sebaik sahaja ia bermula, anda dapat melihat bar kemajuan di bahagian bawah. Secara teknikalnya, VLC sedang "mengalirkan" video ke fail pada cakera keras anda, jadi ini memerlukan masa keseluruhan filem untuk merobeknya. Setelah filem selesai (atau jika anda mahu menghentikannya lebih awal), klik butang Berhenti.

Seperti yang kami katakan sebelumnya, ini bukan cara paling kuat untuk merobek DVD, tetapi jika anda hanya perlu melakukan cepat dengan alat yang sudah ada di komputer anda dan tidak perlu bermain dengan codec atau kualiti video— dan tidak mahu membayar alat merobek yang lebih baik — VLC dapat melakukannya dengan baik.