Cara Melumpuhkan Cortana di Windows 10

Microsoft tidak mahu anda melumpuhkan Cortana. Anda dulu dapat mematikan Cortana di Windows 10, tetapi Microsoft membuang suis beralih mudah dalam Kemas kini Ulang Tahun. Tetapi anda masih boleh mematikan Cortana melalui penggodaman pendaftaran atau penetapan dasar kumpulan. Ini mengubah kotak Cortana menjadi alat "Cari Windows" untuk aplikasi tempatan dan carian fail.

Cortana menjadi semakin ketat sejak pelepasan Windows 10. Itu sebelumnya dikemas kini untuk mengabaikan penyemak imbas web lalai anda. Cortana kini selalu melancarkan penyemak imbas Microsoft Edge dan hanya menggunakan Bing semasa anda mencari. Sekiranya itu terdengar seperti sesuatu yang tidak mahu anda gunakan, berikut adalah cara mematikannya.

Pengguna Rumah: Lumpuhkan Cortana melalui Pendaftaran

Sekiranya anda mempunyai Windows 10 Home, anda harus mengedit Windows Registry untuk membuat perubahan ini. Anda juga boleh melakukannya dengan cara ini jika anda mempunyai Windows 10 Professional atau Enterprise, tetapi anda merasa lebih selesa bekerja di Registry berbanding dengan Group Policy Editor. (Jika Anda memiliki Pro atau Enterprise, kami mengesyorkan menggunakan Editor Dasar Kumpulan yang lebih mudah, seperti yang dijelaskan di bahagian berikutnya.

Amaran standard: Registry Editor adalah alat yang kuat dan penyalahgunaannya dapat menjadikan sistem anda tidak stabil atau bahkan tidak dapat dikendalikan. Ini adalah peretasan yang cukup mudah dan selagi anda mematuhi arahan, anda tidak akan menghadapi masalah. Walaupun begitu, jika anda belum pernah bekerja dengannya, pertimbangkan untuk membaca tentang cara menggunakan Registry Editor sebelum anda memulakannya. Dan semestinya sandarkan Registry (dan komputer anda!) Sebelum membuat perubahan.

BERKAITAN: Cara Membuat Sandaran dan Memulihkan Pendaftaran Windows

Anda juga harus membuat titik Pemulihan Sistem sebelum meneruskan. Windows mungkin akan melakukan ini secara automatik semasa anda memasang Kemas Kini Ulang Tahun, tetapi tidak ada salahnya membuatnya secara manual - dengan cara itu, jika ada yang tidak betul, anda selalu boleh kembali.

Kemudian, buka Registry Editor dengan menekan Windows + R pada papan kekunci anda, ketik "regedit" ke dalam kotak, dan tekan Enter.

Arahkan ke kekunci berikut di bar sisi kiri:

HKEY_LOCAL_MACHINE \ PERISIAN \ Polisi \ Microsoft \ Windows \ Windows Search

Sekiranya anda tidak melihat kunci "Carian Windows" (folder) di bawah folder Windows, klik kanan folder Windows dan pilih Baru> Kunci. Namakan "Carian Windows".

Klik kanan kekunci "Windows Search" (folder) di panel kiri dan pilih Baru> Nilai DWORD (32-bit).

Namakan nilai "AllowCortana". Klik dua kali dan tetapkan nilainya ke “0”.

Anda kini boleh menutup editor pendaftaran. Anda mesti log keluar dan log masuk semula atau hidupkan semula komputer anda sebelum perubahan itu berlaku.

Untuk mengurungkan perubahan dan memulihkan Cortana di masa depan, anda boleh kembali ke sini, cari nilai "AllowCortana", dan hapus atau tetapkan ke "1".

Muat turun Hack Pendaftaran Satu Klik Kami

Daripada mengedit pendaftaran sendiri, anda boleh memuat turun peretasan pendaftaran Disable Cortana kami. Cukup buka fail .zip yang dimuat turun, klik dua kali fail "Lumpuhkan Cortana.reg", dan setuju untuk menambahkan maklumat ke pendaftaran anda. Kami juga menyertakan fail "Aktifkan Cortana.reg" jika anda ingin membuat asal perubahan dan aktifkan semula Cortana nanti.

Anda mesti log keluar dan log masuk semula - atau hidupkan semula komputer anda - sebelum perubahan itu berlaku.

Fail .reg ini hanya mengubah tetapan pendaftaran yang sama seperti yang kami gariskan di atas. Sekiranya anda ingin melihat apa yang akan dilakukan oleh file ini atau yang lain sebelum anda menjalankannya, anda boleh mengklik kanan fail .reg dan memilih "Edit" untuk membukanya di Notepad. Anda boleh membuat hack Registry anda sendiri dengan mudah.

Pengguna Pro dan Perusahaan: Lumpuhkan Cortana melalui Dasar Kumpulan

BERKAITAN: Menggunakan Penyunting Dasar Kumpulan untuk Meretas PC anda

Sekiranya anda menggunakan Windows 10 Professional atau Enterprise, cara termudah untuk mematikan Cortana adalah dengan menggunakan Penyunting Dasar Kumpulan Tempatan. Ini adalah alat yang cukup hebat, jadi jika anda tidak pernah menggunakannya sebelumnya, ada baiknya meluangkan masa untuk mengetahui apa yang boleh dilakukan. Jika anda menggunakan rangkaian syarikat, tolonglah semua orang dan tanyakan terlebih dahulu kepada pentadbir anda. Sekiranya komputer kerja anda adalah sebahagian daripada domain, kemungkinan juga merupakan sebahagian daripada dasar kumpulan domain yang akan menggantikan dasar kumpulan tempatan.

Anda juga harus membuat titik Pemulihan Sistem sebelum meneruskan. Windows mungkin akan melakukan ini secara automatik semasa anda memasang Kemas Kini Ulang Tahun, tetapi tidak ada salahnya membuatnya secara manual - dengan cara itu, jika ada yang tidak betul, anda selalu boleh kembali.

Pertama, lancarkan editor dasar kumpulan dengan menekan Windows + R, ketik "gpedit.msc" ke dalam kotak, dan tekan Enter.

Navigasi ke Konfigurasi Komputer> Templat Pentadbiran> Komponen Windows> Cari.

Cari tetapan "Benarkan Cortana" di panel kanan dan klik dua kali.

Tetapkan pilihan Allow Cortana ke "Disabled" dan kemudian klik "OK".

Anda kini boleh menutup penyunting dasar kumpulan. Anda mesti log keluar dan log masuk semula - atau mulakan semula PC anda - agar perubahan ini berlaku.

Untuk mengaktifkan semula Cortana, kembali ke sini, klik dua kali tetapan "Aktifkan Cortana", dan ubah ke "Tidak Dikonfigurasi" atau "Diaktifkan".