Cara Mencari Nombor Telefon Seseorang Dalam Talian

Mencari nombor telefon seseorang dalam talian adalah sukar. Nombor telefon bimbit adalah peribadi — tidak ada direktori umum nombor telefon bimbit untuk menggantikan buku telefon kertas lama itu. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa cara untuk mendapatkan nombor telefon seseorang (dan nombor telefon perniagaan masih mudah dicari).

Cara Mencari Nombor Telefon Orang

Tidak ada kaedah sempurna untuk mencari nombor telefon seseorang dalam talian. Sekiranya anda berkawan dengan seseorang di Facebook, anda mungkin dapat menemui nombor telefon mereka di sana. Cukup masuk ke Facebook, pergi ke halaman profil orang itu, dan klik Tentang> Kenalan dan Maklumat Asas. Di bawah Maklumat Perhubungan, anda akan melihat nombor telefon mereka jika mereka memilih untuk berkongsi maklumat itu dengan rakan Facebook mereka.

BERKAITAN: Cara Membalikkan Mencari Nombor Telefon

Sekiranya anda tidak melihat maklumat ini di sini, tidak ada cara untuk mencarinya di Facebook tanpa benar-benar menghantar mesej kepada orang itu dan memintanya. Walaupun Facebook membenarkan pencarian telefon terbalik yang mudah secara lalai, jauh lebih sukar untuk mencari nombor telefon seseorang jika anda belum mengetahuinya.

Oleh itu, anda tidak dapat menemui nombor telefon orang itu di Facebook, di mana anda berpaling? Nah, masih ada versi dalam talian buku-buku telefon kertas berat itu! Tetapi, seperti buku-buku fizikal, buku ini hanya merangkumi jalan darat. Walau bagaimanapun, itu tidak perlu disinari. Contohnya, saya dapat mencari nombor telefon ibu bapa dan mertua saya di laman web ini dengan beberapa carian pantas.

Cukup pergi ke laman web White Pages dan masukkan nama seseorang (atau nama belakang) serta bandar, negeri, atau poskod mereka. Sekiranya nama dan nombor telefon orang itu tertera di buku telefon kertas di kawasan geografi itu, anda akan melihatnya di laman web ini. Sama seperti melihat buku telefon kertas, dengan semua batasan — tetapi lebih pantas untuk mencari semua buku telefon itu, dan sekaligus.

Walaupun laman web White Pages dan laman web lain yang serupa cuba menjual perkhidmatan premium berbayar yang akan mencuba mencari nombor telefon bimbit dan maklumat peribadi lain, kami belum menggunakannya dan kami mengesyorkan anda mengelakkannya. Ikuti data percuma — tidak ada jaminan perkhidmatan ini dapat menemui nombor telefon bimbit seseorang jika anda membayarnya.

Bagaimana jika anda tidak dapat menemui nombor telefon di Facebook, atau di Halaman Putih? Jadi, ia menjadi lebih sukar. Maklumat semacam ini secara amnya dirahsiakan dan dijaga rapi. Orang tidak sering menghantar nombor telefon mereka dalam talian dan tidak ada pangkalan data nombor telefon bimbit dan nama yang boleh anda akses. Pasti, anda boleh cuba menuju ke Google atau Bing dan mencari nama seseorang bersama dengan "nombor telefon", tetapi itu pasti tidak akan berfungsi. (Masih perlu dicuba, sekiranya berlaku.)

Sekiranya anda benar-benar perlu menghubungi seseorang, anda mungkin akan terus meminta nombor telefon mereka secara langsung. Sekiranya anda mengenali orang tersebut di Facebook, anda boleh menghantar mesej kepada mereka dan meminta nombor mereka. Sekiranya anda tidak dapat menjumpai orang tersebut dalam talian, mungkin anda dapat mencari seseorang yang mengenalnya dan bertanya. Contohnya, jika anda sangat memerlukan hubungan dengan seseorang, anda mungkin boleh mencari rakan atau saudara di Facebook (atau di Halaman Putih) dan meminta nombor telefon orang itu.

Sudah tentu, nasihat itu nampak jelas, tetapi ini adalah satu-satunya cara anda mencari nombor telefon banyak orang.

Cara Mencari Nombor Telefon Perniagaan

Syukurlah, masih sangat mudah untuk mencari nombor telefon untuk perniagaan. Sebilangan besar perniagaan mahu anda menghubungi mereka, jadi mereka mengiklankan nombor mereka secara terbuka. Sokongan pelanggan mungkin agak sukar dicapai, tentu saja (tetapi kita akan mendapatkannya sebentar lagi).

Sebilangan besar perniagaan meletakkan nombor telefon mereka di tempat yang mudah dicari di laman web mereka. Anda biasanya boleh pergi ke laman web perniagaan dan mengklik sesuatu seperti "Hubungi Kami" atau "Perkhidmatan Pelanggan" untuk mencarinya. Beberapa perniagaan yang lebih kecil - seperti restoran tempatan kecil itu - mungkin tidak mempunyai laman web, tetapi biasanya akan mempunyai halaman Facebook. Anda akan sering mendapat nombor telefon mereka di laman Facebook mereka, yang hanya digunakan oleh perniagaan sebagai laman web utama mereka.

Untuk perniagaan yang mempunyai banyak lokasi, anda mungkin perlu menggunakan fitur "Locator" di laman web untuk mencari cawangan tempatan anda. Biasanya akan menunjukkan nombor telefon di mana anda boleh mencapai lokasi tertentu. Sekiranya tidak, anda hanya boleh memasukkan nama dan alamat (atau hanya alamat) perniagaan ke perkhidmatan seperti Peta Google atau Yelp dan anda biasanya akan melihat nombor telefon.

Sekiranya anda berusaha untuk mendapatkan sokongan pelanggan dari manusia - terutamanya ketika berurusan dengan syarikat besar yang tidak berwajah - anda mungkin ingin melupakan semua nasihat itu dan menggunakan GetHuman.com. Ini menyediakan pangkalan data nombor telefon terbaik untuk panggilan untuk pelbagai masalah sokongan pelanggan untuk perniagaan, lengkap dengan anggaran berapa lama anda akan menunggu di talian. Lebih baik lagi, ia menyediakan pokok telefon yang menunjukkan cara terpantas untuk melalui sistem automatik dan menghubungi orang yang benar-benar dapat memahami dan menyelesaikan masalah anda.