Cara Membuka Prompt Perintah sebagai Pentadbir di Windows 8 atau 10

Sebilangan besar masa, membuka Command Prompt sebagai pengguna biasa adalah semua yang anda perlukan. Kadang kala, anda perlu membuka Command Prompt sebagai pentadbir sehingga anda dapat menjalankan perintah yang memerlukan hak istimewa pentadbiran.

Windows menawarkan banyak cara untuk membuka Command Prompt, dan dengan banyak kaedah tersebut anda juga dapat membuka Command Prompt dengan hak istimewa admin. Kami telah menunjukkan kepada anda sebelumnya bagaimana melakukan ini di Windows 7 dan Vista, jadi di sini kami akan memberi tumpuan kepada tiga cara cepat anda boleh membuka Prompt Perintah dengan hak istimewa admin di Windows 8 dan 10.

Pilihan Satu: Gunakan Menu Pengguna Kuasa (Windows + X)

Kedua-dua Windows 8 dan 10 menawarkan menu Pengguna Kuasa yang dapat anda akses dengan menekan Windows + X atau hanya mengklik kanan butang Mula. Pada menu Power Users, pilih "Prompt Perintah (Admin)."

Catatan : Sekiranya anda melihat PowerShell dan bukannya Prompt Perintah pada menu Power Users, itu adalah suis yang berlaku dengan Pembaruan Pembuat untuk Windows 10. Sangat mudah untuk beralih kembali untuk menunjukkan Prompt Perintah pada menu Power Users jika anda mahu, atau anda boleh mencuba PowerShell. Anda boleh melakukan hampir semua perkara di PowerShell yang boleh anda lakukan di Command Prompt, ditambah banyak perkara berguna lain.

BERKAITAN: Cara Memasang Kembali Prompt Perintah pada Menu Pengguna Windows + X Power

Apabila anda melancarkan Prompt Perintah dengan hak istimewa admin, anda mungkin akan melihat tetingkap "Kawalan Akaun Pengguna" yang meminta izin untuk meneruskan. Teruskan dan klik "Ya."

Setelah anda membuka tetingkap "Administrator: Prompt Perintah", anda boleh menjalankan sebarang arahan, sama ada memerlukan hak pentadbiran atau tidak.

Pilihan Kedua: Gunakan Menu Mula

Anda juga boleh membuka Prompt Perintah pentadbiran hanya menggunakan menu Mula (atau Mula skrin di Windows 8). Tekan Start, ketik "command", dan anda akan melihat "Command Prompt" disenaraikan sebagai hasil utama. Klik kanan hasil itu dan pilih "Jalankan sebagai pentadbir."

Pilihan Tiga: Gunakan Run Box

Jika Anda terbiasa menggunakan kotak "Jalankan" untuk membuka aplikasi, Anda dapat menggunakannya untuk melancarkan Command Prompt dengan hak istimewa admin. Tekan Windows + R untuk membuka kotak "Jalankan". Ketik "cmd" ke dalam kotak dan kemudian tekan Ctrl + Shift + Enter untuk menjalankan perintah sebagai pentadbir.

Dan dengan itu, anda mempunyai tiga cara yang sangat mudah untuk menjalankan perintah di tetingkap Prompt Perintah sebagai pentadbir.