Cara Mengedit Fail Host anda di Windows, Mac, atau Linux

Kadang-kadang anda perlu mengedit fail host pada mesin anda. Kadang-kadang kerana serangan atau gurauan, dan lain-lain sehingga anda dapat dengan mudah dan bebas mengawal akses ke laman web dan lalu lintas rangkaian.

fail host telah digunakan sejak ARPANET. Mereka digunakan untuk menyelesaikan nama host sebelum DNS. fail host akan menjadi dokumen besar yang digunakan untuk membantu penyelesaian nama rangkaian.

Microsoft menyimpan fail hos tetap hidup di rangkaian Windows dan mengapa ia sangat sedikit berbeza sama ada digunakan di Windows, macOS, atau Linux. Sintaksnya tetap sama di semua platform. Sebilangan besar fail host akan mempunyai beberapa entri untuk loopback. Kita boleh menggunakannya untuk contoh asas untuk sintaks biasa.

Bahagian pertama adalah lokasi untuk mengarahkan alamat ke, bahagian kedua adalah alamat yang ingin anda ubah, dan bahagian ketiga adalah komen. Mereka boleh dipisahkan oleh ruang, tetapi untuk kemudahan membaca biasanya dipisahkan oleh satu atau dua tab.

127.0.0.1 localhosts #loopback

Sekarang mari kita lihat mengakses fail host dalam sistem operasi yang berbeza ...

Windows 8 atau 8.1 atau 10

Sayangnya Windows 8 atau 10 membuatnya mengganggu untuk membuka aplikasi sebagai pentadbir - tetapi tidak terlalu sukar. Cukup cari Notepad, kemudian klik kanan pada Notepad dalam senarai hasil carian, dan pilih untuk menjalankannya sebagai pentadbir. Sekiranya anda menggunakan Windows 10, ini akan berada di Menu Mula.

Sekiranya anda menggunakan Windows 10, ia akan kelihatan seperti ini:

Setelah melakukannya, buka fail berikut menggunakan ciri Fail -> Buka.

c: \ windows \ system32 \ driver \ etc \ host

Kemudian anda boleh mengedit seperti biasa.

Windows 7

Untuk mengakses fail host di Windows 7, anda boleh menggunakan perintah berikut di Run Line untuk membuka notepad dan file.

notepad c: \ windows \ system32 \ driver \ etc \ host

Setelah notepad dibuka, anda boleh mengedit failnya. Dalam contoh ini kita akan menyekat Facebook. Untuk melakukan ini, masukkan perkara berikut selepas tanda #.

0.0.0.0 www.facebook.com

Setelah anda mengedit fail Host anda, pastikan untuk menyimpannya.

Sekarang perhatikan jika kita cuba mengakses Facebook di IE kita tidak dapat sampai ke halaman.

Kami juga tidak dapat melakukannya di Google Chrome… (periksa nota di akhir). Juga untuk maklumat lebih lanjut mengenai mengedit fail Host anda, lihat artikel The Geek tentang cara membuat jalan pintas untuk mengedit fail Host anda dengan cepat.

Ubuntu

Di Ubuntu 10.04 dan kebanyakan distro Linux, anda boleh mengedit fail host secara langsung di terminal. Anda boleh menggunakan editor kegemaran anda atau bahkan membuka editor teks GUI kegemaran anda. Untuk contoh ini kita akan menggunakan VIM. Seperti Windows 7, fail hos Ubuntu terletak di folder / etc / , walaupun di sini ia berada di akar pemacu. Untuk mengedit fail, anda perlu membukanya sebagai root dan itulah sebabnya kami menggunakan sudo di sini.

Setelah dibuka, kita dapat mengeditnya untuk mengalihkan Facebook menjadi tidak ada. Anda akan melihat bahawa dengan Ubuntu ada juga bahagian untuk IP6. Untuk kebanyakan keperluan, anda hanya perlu mengeditnya bahagian atas dan mengabaikan IP6.

Sekarang kita dapat menyimpan fail dan cuba pergi ke Facebook.com. Sama seperti di tingkap, kita akan melihat bahawa kita sekarang diarahkan ke laman web yang tidak ada.

macOS (Sebarang Versi)

Di macOS, mengakses fail host sangat serupa dengan Ubuntu. Mulakan di terminal dan gunakan editor kegemaran anda, walaupun anda ingin memanggil editor teks GUI, lebih mudah untuk melakukannya dari terminal.

Fail akan kelihatan lebih mirip Windows, hanya dengan sedikit penjelasan. Sekali lagi kita akan mengarahkan semula Facebook.

Kali ini nampaknya 0.0.0.0 adalah loopback dan akan mengarahkan anda ke halaman ujian komputer Apache.

Catatan

Terdapat beberapa perkara yang perlu diperhatikan dari panduan ini yang kami perhatikan. Semasa mengujinya, Chrome tidak menggunakan fail host dalam sistem operasi apa pun tetapi kami dapat menyekat Facebook di Chrome dengan menambahkan www.facebook.com . Juga, pastikan meletakkan dan baris tambahan selepas entri terakhir untuk bahagian.

Ini akan membuat anda mula memahami fail Host dan bagaimana ia dapat membantu melindungi komputer anda. Anda dapat menggunakannya untuk menyekat laman web yang tidak anda inginkan untuk diakses oleh PC. Sekiranya anda mempunyai lebih banyak cadangan untuk mana-mana sistem operasi yang kami sukai, tinggalkan komen dan beritahu kami!

Buat Jalan pintas untuk Mengedit Fail Host Anda dengan Cepat di Windows