Cara Membuka Fail EPUB pada Windows 10 (Tanpa Microsoft Edge)

Penyemak imbas Edge berasaskan Microsoft yang baru dari Chromium memberikan sokongan untuk fail EBook EPUB. Anda memerlukan aplikasi pembaca EPUB pihak ketiga untuk melihat fail EPUB pada Windows 10, dan kami mempunyai beberapa pilihan percuma yang baik untuk dipilih.

Apa yang Berlaku dengan Buku EPUB di Microsoft Edge?

Agak pelik Microsoft Edge menyokong eBook dalam format EPUB. Mengapa Edge menyokong eBook ketika Mozilla Firefox, Google Chrome, Apple Safari, dan Internet Explorer tidak?

Sokongan EPUB jelas merupakan keputusan strategik untuk Microsoft: Microsoft menjual eBook dalam aplikasi Microsoft Store, dan eBook tersebut tersedia untuk dibaca di Microsoft Edge pada Windows 10. Jika itu terdengar aneh bagi anda, baiklah. Oleh itu, hanya sedikit orang yang membeli eBook dari Microsoft sehingga syarikat itu dengan senang hati membayar balik semua orang dan membuang e-buku sepenuhnya pada bulan Julai 2019.

Sekarang Microsoft telah berhenti menjual eBook, syarikat itu jelas tidak ada gunanya menerapkan sokongan untuk fail EPUB dalam penyemak imbas Microsoft Edge berasaskan Chromium yang baru. Setelah memasang Edge baru, anda tidak akan dapat membuka fail EPUB pada Windows 10 sehingga anda memasang aplikasi yang menyokongnya.

Pembaca EPUB yang Kami Cadangkan untuk Windows 10

Microsoft mengesyorkan memuat turun aplikasi EPUB dari Kedai Microsoft. Sudah tentu, kebanyakan aplikasi Windows yang hebat di luar sana tidak boleh dimuat turun di Kedai terbina dalam Windows 10. Itu merangkumi pembaca EPUB.

Inginkan paparan EPUB yang kukuh untuk Windows? Terdapat banyak pilihan di luar sana. Berikut adalah beberapa perkara yang kami suka:

Caliber adalah aplikasi pengurusan eBook sumber terbuka yang kuat dan percuma. Ia merangkumi sokongan pembaca eBook untuk fail EPUB dan format eBook popular lain. Anda juga akan menjumpai pengurus koleksi eBook, ciri penyuntingan, dan banyak lagi. Kaliber adalah aplikasi yang hebat, tetapi mempunyai banyak ciri, dan anda mungkin menginginkan sesuatu yang lebih sederhana.

Sumatra PDF praktikalnya sebaliknya. Ini adalah aplikasi membaca kecil dan ringan. Sumatra PDF berfungsi dengan EPUB dan eBuku MOBI serta PDF, fail XPS, dan juga buku komik dalam format CBZ dan CBR. Sumatra bahkan dapat digunakan dalam mod "mudah alih", jadi Anda dapat meletakkannya pada pemacu USB atau dalam folder penyimpanan awan dan menjalankannya di komputer tanpa memasangnya terlebih dahulu.

Sekiranya anda lebih suka membaca fail EPUB di penyemak imbas anda, anda mungkin ingin mencuba pelanjutan penyemak imbas. Pasang EPUBReader dari Kedai Web Chrome, dan fail EPUB akan terbuka seperti PDF secara langsung di penyemak imbas anda apabila anda mengkliknya di web. Anda juga boleh membuka fail EPUB dari komputer dalam penyemak imbas anda, sama seperti anda boleh menggunakan penyemak imbas anda sebagai pembaca PDF anda.

Microsoft Edge baru didasarkan pada Google Chrome, jadi anda juga dapat memasang EPUBReader di Edge. Terdapat cara untuk memasang sambungan dari Kedai Web Chrome di Microsoft Edge.

Seiring berjalannya waktu, lebih banyak peluasan akan muncul di laman web Microsoft Edge Addons, menjadikan helah ini kurang diperlukan.

BERKAITAN: Cara Memasang Sambungan Google Chrome di Microsoft Edge