Anda Masih Mendapat Windows 10 secara percuma dengan Kekunci Windows 7, 8, atau 8.1

Tawaran peningkatan Windows 10 percuma Microsoft sudah berakhir - atau adakah itu? Masih ada cara untuk mengaktifkan Windows 10 dengan kunci Windows 7, 8, atau 8.1, selain tawaran kebolehaksesan Microsoft.

Kemas kini: Pada asalnya kami menulis artikel ini pada tahun 2016, tetapi trik peningkatan ini masih berfungsi pada 14 Januari 2020.

Anda Masih Boleh Menggunakan Kunci Lama dengan Kemas kini Ulang Tahun

BERKAITAN: Anda Masih Mendapat Windows 10 secara percuma dari Laman Web Kebolehaksesan Microsoft

Sebagai sebahagian daripada kemas kini Windows 10 pertama pada tahun 2015, Microsoft menukar cakera pemasang Windows 10 untuk juga menerima kunci Windows 7 atau 8.1. Ini membolehkan pengguna melakukan pemasangan Windows 10 yang bersih dan memasukkan kunci Windows 7, 8, atau 8.1 yang sah semasa pemasangan. Windows 10 kemudian akan melaporkan kunci itu ke pelayan Microsoft, dan pelayan pengaktifan Windows 10 akan memberi PC anda "hak digital" (sekarang "lesen digital") untuk terus menggunakan Windows 10 secara percuma, sama seperti jika anda telah menaik taraf.

Ini juga berfungsi dari dalam Windows 10. Walaupun anda tidak memberikan kunci semasa proses pemasangan, anda boleh menuju ke Tetapan> Kemas kini & Keselamatan> Pengaktifan dan masukkan kunci Windows 7 atau 8.1 di sini dan bukannya kunci Windows 10. PC anda akan mendapat hak digital.

Sekarang, walaupun tawaran peningkatan percuma secara teknikal, kaedah ini masih berfungsi di setiap versi Windows 10, dari Kemas kini Ulang Tahun 2016 hingga Kemas kini November 2019. Ia berfungsi semasa memasang Windows 10 dengan media pemasangan atau dengan memasukkan kekunci setelah memasang Windows 10. Masukkan sebarang kekunci Windows 7, 8, atau 8.1 yang belum pernah digunakan untuk menaik taraf ke 10, dan pelayan Microsoft akan memberikan perkakasan PC anda lesen digital baru yang membolehkan anda terus menggunakan Windows 10 selama-lamanya pada PC tersebut.

Microsoft sama sekali tidak mengeluarkan pernyataan mengenai kaedah peningkatan ini. Ada kemungkinan Microsoft akan melumpuhkannya tidak lama lagi, tetapi ada juga kemungkinan Microsoft akan melihat ke arah lain dan terus melakukan muslihat ini untuk mendorong lebih banyak peningkatan Windows 10 untuk masa yang akan datang.

Cara Menggunakan Kunci Windows 7, 8, atau 8.1 untuk Mendapatkan Windows 10

BERKAITAN: Cara Mencari Kunci Produk Windows atau Pejabat Anda yang Hilang

Proses ini mudah. Pertama, anda memerlukan kunci Windows 7, 8, atau 8.1. Sekiranya anda mempunyai salah satu yang terbaring, hebat. Sekiranya tidak, anda boleh menggunakan alat seperti NirSoft's ProduKey untuk mencari kunci yang sedang digunakan pada PC Windows 7, 8, atau 8.1 anda. Tuliskan.

Pastikan anda mempunyai sandaran fail penting anda sebelum meneruskan. Walaupun anda merancang untuk melakukan pemasangan peningkatan, ada yang tidak kena. Adalah idea yang baik untuk mempunyai sandaran, terutamanya semasa memasang sistem operasi baru.

Buat media pemasangan Windows 10 jika anda belum memilikinya. Anda boleh melakukan ini dengan alat pembuatan media Windows 10 Microsoft. Pilih "Buat media pemasangan untuk PC lain" dan alat ini akan menawarkan untuk membuat pemacu kilat USB yang dapat di-boot atau membakar DVD yang dapat di-boot.

Kemas kini : Anda hanya boleh memuat turun Alat Penciptaan Media terbaru dari laman web Microsoft dan menjalankannya untuk menaik taraf — ia akan menaik taraf PC semasa anda tanpa perlu membuat media sebenar. Anda boleh memilih sama ada anda mahu menyimpan fail dan program anda atau mula segar. Dengan andaian anda memulakan dengan sistem Windows 7 atau Windows 8.1 yang asli, diaktifkan, ia akan memberi anda sistem Windows 10 yang diaktifkan. Ia akan berfungsi sekiranya Alat Pembuatan Media dengan senang hati melakukan peningkatan. (Walaupun pemasangan Windows 10 yang dihasilkan tidak diaktifkan, anda hanya boleh memasukkan kunci Windows 7 atau Windows 8.1 lama anda setelah proses peningkatan selesai.)

Masukkan media pemasangan ke dalam komputer yang ingin anda tingkatkan, reboot, dan boot dari media pemasangan. Pasang Windows 10 secara normal. Anda boleh melakukan pemasangan peningkatan yang menyimpan fail yang ada atau pemasangan bersih yang menghapus pemacu sistem anda.

Apabila anda diminta memasukkan kunci, masukkan kekunci Windows 7, 8, atau 8.1. Pemasang akan menerima kunci ini dan proses pemasangan akan berterusan seperti biasa.

(Sekiranya anda menggunakan sistem Windows 8 atau 8.1 dengan kunci produk yang disertakan dalam firmware UEFI sistem atau BIOS anda, anda mungkin juga dapat mengklik "Saya tidak mempunyai kunci produk." Windows 10 harus mencari kunci secara automatik dalam firmware UEFI anda kemudian dan aktifkan sistem anda.)

Setelah anda memasang Windows 10, pergi ke Tetapan> Kemas kini & Keselamatan> Pengaktifan dan anda akan melihat bahawa PC anda mempunyai lesen digital.

Sekiranya anda tidak memasukkan kunci semasa proses pemasangan, anda boleh memasukkan kunci Windows 7, 8, atau 8.1 tepat di tetingkap ini apabila anda diminta memberikan kunci Windows 10. Windows akan mendaftar masuk dengan pelayan Microsoft dan memberikan PC anda lesen digital untuk Windows 10.

Sederhana itu. Sekiranya anda ingin memasang semula Windows 10 pada masa akan datang, anda seharusnya dapat menggunakan kunci Windows 7, 8, atau 8.1 yang sama yang anda masukkan di sini. Kunci itu akan dikaitkan dengan "lesen digital" di pelayan Microsoft, yang membolehkan anda terus memasang semula Windows 10 walaupun Microsoft melumpuhkan kaedah ini untuk memperoleh Windows 10.

Anda juga boleh log masuk ke PC baru anda dengan akaun Microsoft dan kunci tersebut akan dikaitkan dengan akaun Microsoft anda, menjadikannya mudah untuk mengaktifkan semula lesen digital anda sekiranya anda perlu memasang semula Windows 10 kemudian.

Dengan andaian anda masuk dengan akaun Microsoft, anda akan melihat mesej "Windows diaktifkan dengan lesen digital yang dihubungkan ke akaun Microsoft anda" di sini.