10 Cara Membuka Prompt Perintah di Windows 10

Prompt Perintah telah ada selama-lamanya, dan masih merupakan sumber yang baik untuk anda gunakan. Hari ini kami menunjukkan kepada anda pelbagai cara untuk membuka Prompt Perintah. Kami bertaruh anda tidak tahu semuanya.

Command Prompt adalah alat yang cukup berguna. Ini membolehkan anda melakukan beberapa perkara lebih cepat daripada yang anda dapat lakukan di antara muka grafik dan menawarkan beberapa alat yang sama sekali tidak dapat anda temui di antara muka grafik. Dan dengan semangat keyboard-ninja yang sebenarnya, Prompt Perintah juga menyokong semua jenis pintasan papan kekunci pintar yang menjadikannya lebih hebat. Walaupun hanya mudah membuka Command Prompt dari menu Start, itu bukan satu-satunya cara untuk melakukannya. Oleh itu, mari kita lihat yang lain.

BERKAITAN: 10 Perintah Windows Berguna yang Perlu Anda Ketahui

Catatan: artikel ini berdasarkan Windows 10, tetapi kebanyakan kaedah ini juga boleh digunakan pada versi Windows yang lebih lama.

Buka Prompt Perintah dari Menu Pengguna Windows + X Power

Tekan Windows + X untuk membuka menu Power Users, dan kemudian klik "Command Prompt" atau "Command Prompt (Admin)."

Catatan : Sekiranya anda melihat PowerShell dan bukannya Prompt Perintah pada menu Power Users, itu adalah suis yang berlaku dengan Pembaruan Pembuat untuk Windows 10. Sangat mudah untuk beralih kembali untuk menunjukkan Prompt Perintah pada menu Power Users jika anda mahu, atau anda boleh mencuba PowerShell. Anda boleh melakukan hampir semua perkara di PowerShell yang boleh anda lakukan di Command Prompt, ditambah banyak perkara berguna lain.

BERKAITAN: Cara Memasang Kembali Prompt Perintah pada Menu Pengguna Windows + X Power

Buka Prompt Perintah dari Pengurus Tugas

BERKAITAN: Tujuh Cara untuk Membuka Pengurus Tugas Windows

Buka Pengurus Tugas dengan lebih terperinci. Buka menu "Fail" dan kemudian pilih "Jalankan Tugas Baru." Ketik cmdatau cmd.exe, dan kemudian klik "OK" untuk membuka Prompt Perintah biasa. Anda juga boleh memeriksa "Buat tugas ini dengan hak pentadbiran" untuk membuka Prompt Perintah sebagai pentadbir.

Buka Prompt Perintah dalam Mod Pentadbiran dari Pengurus Tugas Cara Mudah Rahsia

Untuk cepat membuka command prompt dengan hak istimewa pentadbiran dari Task Manager, buka menu "File" dan kemudian tahan kekunci CTRL sambil mengklik "Run New Task." Ini akan segera membuka Prompt Perintah dengan hak pentadbiran - tidak perlu menaip apa-apa.

Buka Prompt Perintah dari Pencarian Menu Mula

Anda boleh dengan mudah membuka Prompt Perintah dengan mengklik Start dan kemudian mengetik "cmd" ke dalam kotak carian. Sebagai alternatif, klik / ketuk ikon mikrofon di medan carian Cortana dan ucapkan "Lancarkan Prompt Perintah."

Untuk membuka Prompt Perintah dengan hak istimewa pentadbiran, klik kanan hasilnya dan kemudian klik "Jalankan sebagai Pentadbir." Anda juga dapat menonjolkan hasilnya dengan tombol panah dan kemudian tekan Ctrl + Shift + Enter.

Buka Prompt Perintah Dengan Menatal Menu Start

Klik Mula. Tatal ke bawah dan kembangkan folder "Sistem Windows". Klik "Prompt Perintah." Untuk membuka dengan hak pentadbiran, klik kanan Prompt Perintah dan pilih "Jalankan sebagai pentadbir."

Buka Prompt Perintah dari File Explorer

Buka File Explorer, dan kemudian pergi ke C:\Windows\System32folder. Klik dua kali fail "cmd.exe" atau klik kanan fail dan pilih "Jalankan sebagai pentadbir." Anda juga boleh membuat jalan pintas ke fail ini dan menyimpan jalan pintas di mana sahaja yang anda suka.

Buka Prompt Perintah dari Run Box

Tekan Windows + R untuk membuka kotak "Jalankan". Ketik "cmd" dan kemudian klik "OK" untuk membuka Prompt Perintah biasa. Ketik "cmd" dan kemudian tekan Ctrl + Shift + Enter untuk membuka Prompt Perintah pentadbir.

Buka Prompt Perintah dari Bar Alamat Penjelajah Fail

Dalam Penjelajah Fail, klik bar alamat untuk memilihnya (atau tekan Alt + D). Ketik "cmd" ke dalam bar alamat dan tekan Enter untuk membuka Command Prompt dengan jalur folder semasa yang sudah ditetapkan.

Buka Prompt Perintah Di Sini dari Menu Fail Penjelajah Fail

Dalam File Explorer, arahkan ke folder mana saja yang ingin anda buka di Command Prompt. Dari menu "Fail", pilih salah satu pilihan berikut:

  • Buka arahan arahan.  Membuka Prompt Perintah dalam folder yang sedang dipilih dengan izin standard.
  • Buka arahan arahan sebagai pentadbir.  Membuka Prompt Perintah dalam folder yang sedang dipilih dengan izin pentadbir.

Buka Prompt Perintah dari Menu Konteks Folder di File Explorer

Untuk membuka tetingkap Prompt Perintah ke folder mana pun, Shift + klik kanan folder di File Explorer dan kemudian pilih "Buka tetingkap perintah di sini."

Buat Jalan pintas untuk Prompt Perintah di Desktop

Klik kanan tempat kosong di Desktop. Dari menu konteks, pilih Baru> Jalan pintas.

Ketik "cmd.exe" ke dalam kotak dan kemudian klik "Next."

Beri nama jalan pintas dan kemudian klik "Selesai."

Anda kini boleh mengklik dua kali jalan pintas untuk membuka Command Prompt. Sekiranya anda ingin membuka Prompt Perintah dengan hak pentadbiran, klik kanan jalan pintas dan pilih "Properties" dari menu konteks. Klik butang "Lanjutan" dan periksa pilihan "Jalankan sebagai pentadbir". Tutup kedua-dua tetingkap sifat terbuka

Sekarang anda hanya perlu klik dua kali jalan pintas untuk membuka Command Prompt sebagai pentadbir.