Cara Memformat Teks Superskrip atau Langganan dalam Dokumen atau Slaid Google

Sama ada anda memetik kandungan yang memerlukan nota kaki atau membincangkan formula kimia atau matematik, mengetahui cara menggunakan teks superskrip atau langganan adalah sangat penting. Inilah cara memformat teks dalam Dokumen Google atau Slaid menggunakan beberapa kaedah yang berbeza.

Untuk panduan ini, kami akan menggunakan Google Docs untuk keseluruhan contoh kami. Walau bagaimanapun, kaedah itu juga boleh digunakan untuk Slaid Google.

Cara Memformat Superskrip atau Langganan

Nyalakan penyemak imbas anda, pergi ke Dokumen Google atau Slaid, dan buka dokumen. Untuk memformat teks dalam superskrip atau subskrip, anda boleh memilih beberapa teks terlebih dahulu atau meletakkan kursor di mana anda ingin memasukkannya ke dalam dokumen anda.

Seterusnya, klik Format> Teks dan kemudian pilih "Superscript" atau "Subscript" dari pilihan yang disediakan.

Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan pintasan papan kekunci untuk mencapai kesan yang sama. Tekan Ctrl +. (Windows / ChromeOS) atau Cmd +. (macOS) untuk superskrip dan Ctrl +, (Windows / ChromeOS) atau Cmd +, (macOS) untuk langganan.

BERKAITAN: Semua Pintasan Papan Kekunci Dokumen Google Terbaik

Mula menaip dan teks anda sekarang akan muncul sebagai superskrip atau subskrip.

Cara Memasukkan Superskrip atau Langganan

Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan alat penyisipan watak khas yang terdapat di dalam Dokumen dan Slaid Google untuk memformat dokumen anda dengan teks superskrip atau langganan. Ini adalah alat yang membolehkan anda memasukkan anak panah, skrip dari pelbagai bahasa, dan emoji terus ke dalam dokumen anda.

BERKAITAN: Cara Memasukkan Simbol ke dalam Dokumen dan Slaid Google

Nyalakan penyemak imbas anda, pergi ke Dokumen Google atau Slaid, dan buka dokumen.

Dalam dokumen anda, buka tab "Masukkan" dan kemudian klik pilihan "Karakter Khas".

Apabila dialog Karakter Khas terbuka, klik kotak drop-down di sebelah kanan dan klik "Superscript" dari senarai pilihan.

Setelah anda menemui simbol yang ingin anda masukkan, klik padanya untuk menambahkannya ke dokumen anda.

Anda kini boleh menutup alat dan simbol superskrip atau langganan akan muncul di dokumen anda di tempat kursor.