Cara Membuat dan Menguruskan Daftar Isi di Microsoft Word

Menggunakan senarai kandungan dalam dokumen anda memudahkan pembaca menavigasi. Anda boleh membuat senarai isi dalam Word dari tajuk yang digunakan dalam dokumen anda. Inilah caranya untuk melakukannya.

Tambah Jadual Kandungan

Terlepas dari ukuran dokumen anda, menggunakan daftar isi dapat mengarahkan pembaca ke tempat yang tepat. Selain menjadikan dokumen lebih mesra pembaca, senarai isi juga memudahkan penulis untuk kembali dan menambah atau membuang kandungan jika perlu.

Secara lalai, Word menghasilkan senarai isi menggunakan tiga gaya tajuk terbina pertama (Tajuk 1, Tajuk 2, dan Tajuk 3). Untuk menerapkan gaya tajuk, pilih gaya tertentu dari tab "Rumah". Sekiranya anda tidak berpuas hati dengan jenis gaya tajuk yang tersedia, anda boleh mengubah gaya tajuk lalai.

Anda boleh menguruskannya dengan dua cara yang berbeza. Anda boleh menggunakan gaya tajuk ke setiap bahagian setelah anda menyelesaikan dokumen, atau anda boleh menambahkannya semasa anda pergi.

Setelah anda menerapkan gaya tajuk anda, sudah tiba masanya untuk memasukkan senarai kandungan anda. Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah meletakkan kursor di mana anda mahu senarai kandungannya muncul. Setelah siap, pergi ke tab "Rujukan" dan pilih "Jadual Kandungan."

Menu lungsur turun akan muncul. Di sini, anda boleh memilih antara tiga jadual terbina dalam yang berbeza.

Satu-satunya perbezaan antara Jadual Automatik 1 dan 2 adalah judul, yang masing-masing adalah "Isi" dan "Daftar Isi,". Memilih sama ada Jadual Automatik 1 atau 2 akan membuat senarai kandungan menggunakan nama tajuk.

Sekiranya anda memilih pilihan "Manual Table" dari menu drop-down "Table of Contents", maka ia akan memasukkan templat untuk anda yang perlu anda edit sendiri.

Anda mungkin melihat dalam senarai isi ini bahawa terdapat sub-tahap. Setiap tahap mewakili gaya tajuk dalam dokumen anda. Oleh itu, jika anda menggunakan jadual automatik dan anda mahukan sub-level dalam ToC anda, anda perlu menggunakan tajuk 1 untuk tahap 1, tajuk 2 untuk tahap 2, dan tajuk 3 untuk tahap 3.

Sekiranya anda mahu isi kandungan anda lebih mendalam daripada tiga gaya tajuk utama, anda juga boleh melakukannya. Pada menu lungsur turun apabila anda mengklik butang "Daftar Isi", pilih pilihan "Daftar Isi Tersuai".

Di tetingkap Daftar Isi yang terbuka, klik butang "Pilihan".

Di tetingkap Jadual Isi Kandungan, di sebelah setiap gaya yang tersedia yang ingin anda gunakan (ini adalah gaya bawaan Word yang bermula dengan Tajuk 4), ketik tahap TOC yang ingin anda gunakan. Klik "OK" apabila anda selesai.

Mengemas kini Jadual Kandungan

Sekiranya anda perlu menambah atau membuang bahagian dari dokumen anda, anda boleh mengemas kini senarai kandungan dengan mudah untuk menggambarkan perubahan tersebut. Untuk mengemas kini daftar isi anda, pilih, klik "Perbarui Jadual" pada menu pop-up yang muncul, dan kemudian pilih sama ada anda mahu mengemas kini nombor halaman atau keseluruhan jadual. Klik "OK" untuk menerapkan perubahan.

Jadual kandungan anda kini akan dikemas kini.

Mengeluarkan Jadual Kandungan

Menghapus senarai kandungan adalah mudah. Yang perlu anda lakukan ialah memilihnya dan kemudian klik anak panah pada menu yang muncul.

Di bahagian bawah menu lungsur turun, pilih "Buang Jadual Kandungan."

Jadual kandungan anda sekarang akan dikeluarkan dari dokumen anda.