Apa itu UEFI, dan Bagaimana Ia Berbeza dari BIOS?

BIOS tidak lama lagi akan mati: Intel telah mengumumkan rancangan untuk menggantinya sepenuhnya dengan UEFI pada semua chipset mereka pada tahun 2020. Tetapi apa itu UEFI, dan bagaimana ia berbeza dengan BIOS yang kita semua kenal?

Kedua-dua UEFI dan BIOS adalah perisian peringkat rendah yang dimulakan semasa anda boot PC anda sebelum boot sistem operasi anda, tetapi UEFI adalah penyelesaian yang lebih moden, menyokong pemacu keras yang lebih besar, masa boot yang lebih cepat, lebih banyak ciri keselamatan, dan - dengan mudah - grafik dan tetikus kursor.

Kami melihat PC yang lebih baru yang dihantar dengan UEFI masih menyebutnya sebagai "BIOS" untuk mengelakkan membingungkan orang yang terbiasa dengan BIOS PC tradisional. Walaupun PC anda menggunakan istilah "BIOS", PC moden yang anda beli hari ini hampir pasti dihantar dengan firmware UEFI dan bukannya BIOS. Inilah sebabnya.

Apa itu BIOS?

BERKAITAN: Apa yang Dilakukan BIOS PC, dan Bilakah Saya Perlu Menggunakannya?

BIOS adalah kependekan dari sistem Input-Output Asas. Ini adalah perisian peringkat rendah yang terdapat dalam cip pada papan induk komputer anda. BIOS dimuat semasa komputer anda dimulakan, dan BIOS bertanggungjawab untuk membangunkan komponen perkakasan komputer anda, memastikannya berfungsi dengan baik, dan kemudian menjalankan bootloader yang mem-boot Windows atau sistem operasi lain yang telah anda pasang.

Anda boleh mengkonfigurasi pelbagai tetapan di layar persediaan BIOS. Tetapan seperti konfigurasi perkakasan komputer anda, masa sistem dan urutan but terdapat di sini. Anda boleh mengakses skrin ini dengan menekan kekunci tertentu — berbeza pada komputer yang berlainan, tetapi sering kali Esc, F2, F10, atau Delete — ketika komputer boot. Apabila anda menyimpan tetapan, ia disimpan ke memori di papan induk anda sendiri. Semasa anda boot komputer anda, BIOS akan mengkonfigurasi PC anda dengan tetapan yang disimpan.

BIOS menjalani POST, atau Power-On Self Test, sebelum menjalankan sistem operasi anda. Ia memeriksa untuk memastikan konfigurasi perkakasan anda sah dan berfungsi dengan baik. Sekiranya ada masalah, anda akan melihat mesej ralat atau mendengar siri kod bip yang tidak jelas. Anda harus mencari maksud urutan beep yang berbeza dalam manual komputer.

Semasa komputer anda boot - dan setelah POST selesai - BIOS mencari Master Boot Record, atau MBR, disimpan pada peranti boot dan menggunakannya untuk melancarkan bootloader.

Anda mungkin juga melihat singkatan CMOS, yang bermaksud Pelengkap Logam-Oksida-Semikonduktor. Ini merujuk kepada memori yang disokong bateri di mana BIOS menyimpan pelbagai tetapan pada papan induk. Ini sebenarnya tidak tepat lagi, kerana kaedah ini telah diganti dengan memori flash (juga disebut sebagai EEPROM) dalam sistem kontemporari.

Mengapa BIOS Tertinggal

BIOS sudah lama wujud, dan tidak banyak berkembang. Bahkan PC MS-DOS yang dikeluarkan pada tahun 1980-an mempunyai BIOS!

Sudah tentu, BIOS telah berkembang dan bertambah baik dari masa ke masa. Beberapa sambungan dikembangkan, termasuk ACPI, Advanced Configuration dan Power Interface. Ini membolehkan BIOS mengkonfigurasi peranti dengan lebih mudah dan melakukan fungsi pengurusan kuasa yang lebih maju, seperti tidur. Tetapi BIOS tidak maju dan bertambah baik seperti teknologi PC lain sejak zaman MS-DOS.

BIOS tradisional masih mempunyai batasan serius. Ia hanya dapat boot dari pemacu 2.1 TB atau kurang. Pemacu 3 TB kini sudah biasa, dan komputer dengan BIOS tidak dapat boot daripadanya. Batasan itu disebabkan oleh cara sistem Master Boot Record BIOS berfungsi.

BIOS mesti berjalan dalam mod pemproses 16-bit, dan hanya mempunyai 1 MB ruang untuk dijalankan. Ia menghadapi masalah untuk memulakan banyak peranti perkakasan sekaligus, yang membawa kepada proses boot yang lebih perlahan ketika memulakan semua antara muka dan peranti perkakasan secara moden PC.

BIOS memerlukan penggantian untuk masa yang lama. Intel memulakan kerja dengan spesifikasi Extensible Firmware Interface (EFI) pada tahun 1998. Apple memilih EFI ketika beralih ke seni bina Intel pada Mac-nya pada tahun 2006, tetapi pengeluar PC lain tidak mengikutinya.

Pada tahun 2007, pengeluar Intel, AMD, Microsoft, dan PC menyetujui spesifikasi Unified Extensible Firmware Interface (UEFI) yang baru. Ini adalah standard seluruh industri yang dikendalikan oleh Unface Extended Firmware Interface Forum, dan tidak didorong oleh Intel semata-mata. Sokongan UEFI diperkenalkan ke Windows dengan Windows Vista Service Pack 1 dan Windows 7. Sebilangan besar komputer yang boleh anda beli sekarang menggunakan UEFI dan bukannya BIOS tradisional.

Bagaimana UEFI Mengganti dan Memperbaiki BIOS

UEFI menggantikan BIOS tradisional pada PC. Tidak ada cara untuk beralih dari BIOS ke UEFI pada PC yang ada. Anda perlu membeli perkakasan baru yang menyokong dan merangkumi UEFI, seperti kebanyakan komputer baru. Sebilangan besar implementasi UEFI menyediakan emulasi BIOS sehingga anda dapat memilih untuk memasang dan boot sistem operasi lama yang mengharapkan BIOS dan bukan UEFI, sehingga mereka serasi ke belakang.

BERKAITAN: Apakah Perbezaan Antara GPT dan MBR Semasa Mempartisi Pemacu?

Piawaian baru ini mengelakkan batasan BIOS. Firmware UEFI dapat boot dari pemacu 2.2 TB atau lebih besar - sebenarnya, had teorinya adalah 9.4 zettabyte. Itu kira-kira tiga kali ukuran anggaran semua data di Internet. Ini kerana UEFI menggunakan skema partition GPT dan bukannya MBR. Ia juga berfungsi dengan cara yang lebih standard, melancarkan eksekusi EFI daripada menjalankan kod dari rekod boot utama pemacu.

UEFI boleh berjalan dalam mod 32-bit atau 64-bit dan mempunyai ruang alamat yang lebih banyak alamat daripada BIOS, yang bermaksud proses boot anda lebih pantas. Ini juga bermaksud bahawa skrin penyediaan UEFI boleh menjadi lebih licin daripada skrin tetapan BIOS, termasuk sokongan grafik dan kursor tetikus. Walau bagaimanapun, ini tidak wajib. Banyak PC masih dihantar dengan antara muka tetapan UEFI mod teks yang kelihatan dan berfungsi seperti skrin persediaan BIOS lama.

UEFI dipenuhi dengan ciri lain. Ini menyokong Secure Boot, yang bermaksud sistem operasi dapat diperiksa kesahihannya untuk memastikan tidak ada malware yang mengganggu proses boot. Ia dapat menyokong ciri rangkaian langsung di firmware UEFI itu sendiri, yang dapat membantu menyelesaikan masalah dan konfigurasi jauh. Dengan BIOS tradisional, anda mesti duduk di hadapan komputer fizikal untuk mengkonfigurasinya.

Bukan hanya penggantian BIOS. UEFI pada dasarnya adalah sistem operasi kecil yang berjalan di atas firmware PC, dan boleh melakukan lebih banyak daripada BIOS. Ia mungkin disimpan dalam memori kilat di papan induk, atau mungkin dimuat dari cakera keras atau bahagian rangkaian semasa boot.

PC yang berbeza dengan UEFI akan mempunyai antara muka dan ciri yang berbeza. Semuanya bergantung kepada pengeluar PC anda, tetapi asasnya akan sama pada setiap PC.

Cara Mengakses Tetapan UEFI pada PC Moden

Sekiranya anda pengguna PC biasa, beralih ke komputer dengan UEFI tidak akan menjadi perubahan yang ketara. Komputer baru anda akan boot dan dimatikan lebih cepat daripada yang dimilikinya dengan BIOS, dan anda boleh menggunakan pemacu berukuran 2.2 TB atau lebih.

BERKAITAN: Tiga Cara untuk mengakses Menu Pilihan Boot Windows 8 atau 10

Sekiranya anda perlu mengakses tetapan tahap rendah, mungkin ada sedikit perbezaan. Anda mungkin perlu mengakses skrin tetapan UEFI melalui menu pilihan boot Windows daripada menekan kekunci semasa komputer anda dimulakan. Dengan PC yang kini boot dengan begitu cepat, pengeluar PC tidak mahu melambatkan proses boot dengan menunggu untuk melihat apakah anda menekan kekunci. Namun, kami juga melihat PC dengan UEFI yang membolehkan anda mengakses BIOS dengan cara yang sama, dengan menekan kekunci semasa proses boot.

Walaupun UEFI adalah peningkatan besar, sebahagian besarnya berada di latar belakang. Sebilangan besar pengguna PC tidak akan menyedari - atau perlu mengambil perhatian - bahawa PC baru mereka menggunakan UEFI dan bukannya BIOS tradisional. Mereka akan berfungsi dengan lebih baik dan menyokong perkakasan dan ciri yang lebih moden.

Untuk maklumat yang lebih terperinci, baca penjelasan Adam Williamson dari Red Hat mengenai bagaimana proses boot UEFI berbeza. Anda juga boleh membaca Soalan Lazim UEFI rasmi.

Kredit Gambar: Wikimedia Commons