Cara Mengaktifkan Mod Gelap untuk YouTube

Mod gelap YouTube memberikan pengalaman menonton yang lebih mudah. Ia sangat bagus ketika menonton video dalam gelap. Tema gelap YouTube tersedia di laman web YouTube dan di aplikasi mudah alih YouTube untuk iPhone, iPad, dan Android.

Dayakan Mod Gelap Di Web

Di laman web desktop YouTube, klik ikon profil anda di sudut kanan atas halaman. Klik pilihan "Tema Gelap" di menu.

Sekiranya anda tidak log masuk, klik butang menu (sepertinya tiga titik menegak) sebagai gantinya. Anda akan mendapat pilihan "Tema Gelap" yang sama di sini.

Aktifkan gelangsar "Tema Gelap" untuk mengaktifkan tema gelap untuk YouTube. Tetapan ini hanya berlaku untuk penyemak imbas web semasa anda, jadi anda harus mengaktifkan tema gelap pada setiap komputer yang anda gunakan — ia tidak diselaraskan dengan akaun Google anda.

Untuk membuat perubahan ini, klik butang profil atau menu sekali lagi, pilih "Tema Gelap", dan matikan gelangsar.

Untuk mod gelap sepenuhnya di desktop anda, aktifkan mod gelap di penyemak imbas Google Chrome, Mozilla Firefox atau Microsoft Edge anda. Anda juga boleh mengaktifkan tema gelap di Gmail. Anda juga boleh mengaktifkan mod gelap Windows 10 terbina dalam.

BERKAITAN: Cara Mengaktifkan Mod Gelap untuk Google Chrome

iPhone dan iPad

Aplikasi YouTube untuk iPhone dan iPad juga mempunyai pilihan mod gelap sendiri. Untuk mengaktifkannya, lancarkan aplikasi dan ketuk ikon profil anda di sudut kanan atas skrin.

Ketuk "Tetapan" di menu yang muncul.

Aktifkan slaid "Tema Gelap" pada skrin Tetapan.

Untuk menggunakan tema cahaya biasa YouTube sekali lagi, kembali ke sini dan nyahaktifkan gelangsar "Tema Gelap".

Android

Google perlahan-lahan melancarkan mod gelap untuk aplikasi Android YouTube, walaupun belum tersedia di semua peranti.

Sekiranya anda mempunyai pilihan mod gelap, anda akan menjumpainya dengan mengetuk ikon profil anda di sudut kanan atas aplikasi YouTube dan kemudian mengetuk "Tetapan".

Ketuk "Umum" pada skrin Tetapan.

Sekiranya anda melihat pilihan mod gelap pada skrin Umum, aktifkan. Sekiranya tidak, anda perlu menunggu Google untuk mengaktifkan ciri ini pada peranti anda dengan kemas kini ke YouTube.