Apakah RNG dalam Permainan Video, dan Mengapa Orang Mengkritiknya?

Pemain suka mengkritik "RNG" dalam permainan. Sebagai contoh, gambarkan permainan dadu di mana anda dan lawan anda berdua menggulung dadu, dan gulungan tertinggi menang. Itu "RNG tulen."

Penjana Nombor Rawak

Penjana nombor rawak (RNG) adalah algoritma yang menghasilkan nombor rawak. Dalam permainan video, nombor rawak ini digunakan untuk menentukan peristiwa rawak, seperti peluang anda untuk mendapatkan hit kritikal atau mengambil item yang jarang berlaku.

Penjanaan nombor secara rawak, atau RNG, adalah faktor penentu dalam banyak permainan moden. Itulah sebab mengapa anda selalu menemui Pokemon yang unik, mengapa item dalam Mario Kart berbeza setiap kali anda mengambilnya, dan mengapa anda secara rawak menemui harta karun yang sangat keren (atau tidak) di Diablo. Beberapa permainan yang dihasilkan secara prosedur, seperti The Binding of Issac atau Minecraft, bahkan tidak akan dapat dilakukan tanpa RNG.

Tidak setiap permainan bergantung pada RNG. Permainan berirama seperti Dance Dance Revolution atau Guitar Hero adalah contoh yang baik. Permainan berbilang pemain yang kompetitif seperti Rocket League dan Mortal Kombat juga tidak mempunyai kebiasaan.

Ini tidak bermaksud bahawa semua permainan yang kompetitif mengelakkan RNG. Counter-Strike: Global Offensive menggunakan RNG untuk menentukan bagaimana peluru mencapai sasaran, dan DOTA 2 menggunakan RNG untuk menentukan seberapa kerap kemampuan akan mempengaruhi lawan. Terdapat unsur keacakan dalam permainan, menjadikannya tidak dapat diramalkan.

RNG Memastikan Permainan Segar (Tetapi Dapat Melemahkan Kemahiran)

Keacakan adalah apa yang menghalang sesuatu menjadi tidak monoton. Inilah yang membawa kepada rasa ingin tahu dan risiko, dan ini adalah salah satu alat terbaik untuk memastikan permainan sentiasa segar.

Fikirkan blok di Tetris. Setiap blok di Tetris dipilih secara rawak. Sekiranya tidak, Tetris tidak akan menyenangkan, stres, atau tidak dapat diramalkan. Tidak akan ada langkah yang berisiko atau bijak; hanya akan  ada langkah yang betul . Tetris akan menjadi permainan hafalan yang tidak berkesudahan — seperti menghitung angka Pi.

Malah beberapa permainan yang kompetitif, seperti Hearthstone, sangat bergantung pada mekanik berasaskan risiko yang lebih setanding dengan Yahtzee daripada yang mereka miliki dengan Mortal Kombat. Dan di situlah RNG menjadi subjek perbalahan. Dalam permainan berat RNG seperti Hearthstone, kemahiran dapat membawa kejayaan di belakang. Pemula yang bertuah dapat mengalahkan seorang profesional. Oleh itu, apa yang berlaku apabila anda menggunakan RNG dalam permainan kompetitif lain, seperti CS: GO atau DOTA?

Anda berakhir dengan banyak pemain yang kesal. Walaupun keserakahan dalam permainan pertarungan mungkin terdengar menyeronokkan bagi anda atau saya, beberapa pemain kompetitif (dimengerti) dimatikan oleh idea untuk kehilangan nasib wanita. Bayangkan jika orang mengambil permainan kompetitif lurus, seperti catur, dan menambahkan sesuatu seperti power-up rawak. Dalam fikiran peminat catur, ini benar-benar mengalahkan tujuan catur. Seorang pemain permainan yang kalah mungkin menyalahkan kerugian pada "RNG" yang memihak kepada lawan mereka. F

Beberapa RNG Boleh Dimanipulasi

Seperti yang kami sebutkan sebelumnya, penjana nombor rawak adalah algoritma. Mereka pada dasarnya hanya masalah matematik yang mengeluarkan nilai rawak. Tetapi seperti yang anda ketahui dari pengalaman matematik anda selama bertahun-tahun, dua tambah dua sama dengan empat. Agar algoritma menghasilkan nilai rawak, perlu memasukkan pemboleh ubah (seperti X atau Y).

Dari mana permainan video mendapatkan pemboleh ubahnya? Ia harus mencari nilai tempatan yang berubah secara semula jadi. Permainan boleh menggunakan jam dalaman konsol sebagai pemboleh ubah, atau jumlah objek di layar, atau nama watak anda, atau bahkan urutan butang yang anda tekan sejak memulakan permainan. Terdapat banyak cara untuk komputer menghasilkan nombor rawak.

Dalam beberapa kes, angka-angka ini sebenarnya dapat diramalkan untuk dimanipulasi. Ia seperti kad pengiraan, kecuali lebih sukar.

Manipulasi RNG bukan merupakan bahagian dari permainan yang kompetitif, tetapi merupakan bahagian dari RPG klasik dan permainan video retro (di mana algoritma "RNG" cukup mudah). Pemain permainan yang berpengalaman dapat masuk ke dalam Pokemon yang sempurna atau menekan butang yang kelihatan rawak untuk mendapatkan item langka di Final Fantasy.

RNG: Baik atau Buruk?

Bagi ramai orang, RNG sangat bagus untuk memastikan permainan tidak dapat diramalkan dan segar. Penjana nombor secara rawak adalah bahagian penting dalam permainan dalam banyak permainan teka-teki moden, permainan kad, dan RPG, dan mereka telah digunakan untuk memberi kesan yang baik dalam beberapa permainan aksi dan berbilang pemain.

RNG boleh menjadi baik. Sekiranya setiap dunia Minecraft sama, atau setiap item yang anda dapati di Diablo sama dengan setiap kali anda bermain? RNG menawarkan pelbagai dan dapat mengekalkan kesegaran.

Tetapi banyak pemain kompetitif merasakan bahawa RNG melemahkan kemahiran. Ini boleh menjadi keluhan yang menjengkelkan untuk didengar, tetapi hanya menjengkelkan kerana beberapa permainan yang kompetitif, seperti Smash Bros, menjalani kehidupan berkembar sebagai permainan pesta kasual (yang memerlukan RNG tetap menyenangkan). Permainan yang dibuat untuk komuniti esports mungkin memberi penekanan besar pada mekanik berasaskan kemahiran untuk alasan ini.

BERKAITAN: Apa itu Esports, dan Mengapa Orang Menontonnya?