4 Cara Pantas untuk Melihat FPS Permainan PC (Bingkai Per Detik)

FPS bukan hanya untuk hak membual. Sekiranya terlalu rendah, permainan anda akan menderita. Sekiranya tinggi secara konsisten, anda mungkin dapat meningkatkan tetapan anda untuk pengalaman yang lebih menyenangkan secara visual. Berikut adalah beberapa cara untuk memeriksa FPS permainan PC anda.

Lebih mudah daripada sebelumnya untuk memaparkan FPS permainan PC. Steam kini menawarkan paparan FPS bawaan, begitu juga NVIDIA melalui perisian GeForce Experience. FRAPS perakam video permainan juga masih ada untuk membantu anda memaparkan FPS dalam permainan jika anda tidak menggunakan Steam atau NVIDIA. Malah ada alat yang membolehkan anda memantau FPS dalam permainan UWP pada Windows 10. Dan setelah anda mengetahui jenis FPS yang anda dapatkan dalam permainan, anda boleh berusaha meningkatkan prestasi permainan anda.

BERKAITAN: Cara Memantau FPS Anda di UWP Games di Windows 10

Hamparan Dalam Permainan Steam

Valve baru-baru ini menambahkan kaunter FPS ke overlay dalam permainan Steam. Di Steam (sementara tidak ada permainan yang berjalan), langsung ke Steam> Tetapan> Dalam Permainan dan kemudian pilih posisi untuk paparan FPS dari menu drop-down "Kaunter FPS dalam permainan".

Lihat di sudut skrin yang anda pilih semasa bermain permainan dan anda akan melihat kaunter FPS. Ia selalu muncul di atas permainan itu sendiri, tetapi agak kecil dan tidak mengganggu.

Anda mungkin dapat menggunakan ciri ini untuk permainan bukan Steam juga. Tambahkan permainan ke perpustakaan Steam Anda dengan membuka menu "Permainan" dan memilih "Tambahkan permainan non-Steam ke perpustakaan saya." Lancarkan permainan melalui Steam dan hamparan mungkin berfungsi dengannya, bergantung pada permainan.

Pengalaman NVIDIA GeForce

Sekiranya anda mempunyai perkakasan grafik NVIDIA baru-baru ini yang menyokong ShadowPlay, anda juga boleh mengaktifkan kaunter FPS dalam permainan melalui NVIDIA GeForce Experience. Di aplikasi, klik butang "Tetapan".

Di bahagian "Bagikan", pastikan berkongsi diaktifkan dan kemudian klik butang "Tetapan" di sana.

Dalam overlay Tetapan, klik butang "Overlay".

Di tetingkap "Overlay", pilih tab "FPS Counter" dan kemudian klik salah satu dari empat kuadran untuk memilih di mana anda mahu penghitung FPS anda.

Sekiranya anda menggunakan GeForce Experience, anda juga dapat menggunakan profil permainan NVIDIA untuk memilih tetapan yang disyorkan NVIDIA secara automatik agar permainan yang berlainan berjalan dengan baik pada kad grafik anda. NVIDIA melihat ini sebagai cara untuk mengoptimumkan permainan dan menjadikannya kelihatan lebih baik tanpa membuat anda mengubah dan menguji pilihan grafik permainan dengan cara kuno.

Gunakan Pilihan Buatan Dalam Permainan

Banyak permainan mempunyai kaunter FPS bawaan yang boleh anda aktifkan. Bergantung pada permainan yang anda mainkan, pilihan ini kadangkala sukar dicari. Mungkin paling mudah hanya melakukan carian web untuk nama permainan dan "tunjukkan FPS" untuk mengetahui apakah permainan memiliki pilihan FPS bawaan dan bagaimana mengaktifkannya. Anda juga boleh mencuba sendiri pilihan permainan. Bergantung pada permainan, anda mungkin dapat mengaktifkan FPS dengan pelbagai cara:

  • Pilihan Video atau Grafik.  Mungkin ada pilihan "Tunjukkan FPS" di layar pengaturan video atau grafik permainan. Pilihan ini mungkin tersembunyi di sebalik submenu "Lanjutan".
  • Pintasan Papan Kekunci.  Beberapa permainan mungkin mempunyai pilihan ini yang tersembunyi di sebalik jalan pintas papan kekunci. Contohnya, di Minecraft, anda boleh mengetuk F3 untuk membuka skrin debug. Skrin ini menunjukkan FPS anda dan maklumat lain.
  • Perintah Konsol.  Banyak permainan mempunyai konsol terbina dalam di mana anda boleh menaip perintah. Dalam beberapa kes, anda mungkin perlu menggunakan pilihan permulaan khas untuk mengaktifkan konsol sebelum tersedia. Contohnya, jika anda bermain DOTA 2, anda boleh menaikkan konsol pembangun (anda mesti mengaktifkannya terlebih dahulu), dan jalankan perintah cl_showfps 1 untuk mengaktifkan kaunter FPS di skrin.
  • Pilihan Permulaan.  Beberapa permainan mungkin memerlukan pilihan permulaan khas yang perlu anda aktifkan semasa melancarkan permainan. Anda boleh melakukan ini dengan mengubah desktop permainan atau pintasan menu Mula. Dalam pelancar seperti Steam atau Origin, anda juga boleh memasuki sifat permainan dan menukar pilihannya dari sana. Di Steam, klik kanan permainan, pilih Properties, klik Tetapkan pilihan pelancaran di bawah tab Umum, dan masukkan pilihan yang diperlukan permainan.
  • Fail Konfigurasi.  Beberapa permainan mungkin memerlukan anda mengaktifkan pilihan tersembunyi yang tersimpan dalam beberapa jenis fail konfigurasi. Walaupun permainan tidak memerlukan ini, anda mungkin dapat memanfaatkannya. Sebagai contoh, pemain DOTA 2 yang selalu ingin melihat FPS mereka dapat mengubah suai fail autoexec.cfg permainan untuk menjalankan cl_showfps 1perintah secara automatik setiap kali permainan dimulakan.

FRAPS

BERKAITAN: Cara Streaming Permainan PC di Twitch dengan OBS

Sehingga ciri ini dilaksanakan dalam perisian seperti Steam dan GeForce Experience, pemain PC sering menggunakan FRAPS untuk dipaparkan untuk memaparkan kaunter FPS dalam permainan. FRAPS terutamanya aplikasi rakaman permainan-video, tetapi anda tidak perlu merakam permainan anda untuk menggunakan penghitung FPSnya.

Sekiranya anda tidak menggunakan Pengalaman GeForce Steam atau NIVIDIA — dan permainan anda tidak mempunyai pilihan penghitung FPS bawaan — anda boleh mencuba FRAPS. Pasang, lancarkan, dan klik tab FPS untuk mengakses tetapan overlay. Kaunter FPS diaktifkan secara lalai dan menekan F12 akan memunculkannya di sudut kiri atas skrin anda. Gunakan tetapan di sebelah kanan tab "FPS" untuk mengubah hotkey, tentukan sudut skrin yang lain, atau sembunyikan overlay.

Setelah membuat tetapan, anda harus membiarkan FRAPS berjalan, tetapi anda boleh meminimumkannya ke baki sistem anda. Anda kemudian boleh menekan F12 — atau kekunci panas apa pun yang anda tetapkan — untuk menunjukkan dan menyembunyikan pembilang FPS.

Kredit Imej: Guilherme Torelly di Flickr