Cara Memperbaiki Bar Tugas Windows Apabila Tidak Menyembunyikan Auto Secara Betul

Menyembunyikan secara automatik bar tugas boleh menjadi kaedah yang baik untuk menambahkan sedikit ruang tambahan ke desktop anda. Tetapi kadang-kadang, ia dengan keras kepala enggan bersembunyi ketika seharusnya. Berikut adalah beberapa petua yang mungkin disembunyikan lagi oleh Taskbar.

BERKAITAN: Cara Menyembunyikan Bar Tugas Windows secara automatik

CATATAN: Kami menggunakan Windows 10 di seluruh artikel ini sebagai contoh kami, tetapi teknik yang sama ini boleh digunakan untuk Windows 8, 7, atau bahkan Vista. Kami akan menunjukkan di mana keadaannya sangat berbeza.

Apa yang menyebabkan bar tugas tidak disembunyikan secara automatik?

Apabila anda menggunakan ciri sembunyikan automatik untuk bar tugas Windows, ia akan tetap tersembunyi sehingga aplikasi memerlukan perhatian anda. Untuk aplikasi biasa, ini biasanya bermaksud butang bar tugas aplikasi mula berkelip ke arah anda. Sebagai contoh, aplikasi Skype akan memancarkan butang bar tugasnya apabila anda menerima panggilan baru. Dalam kes ini, anda hanya boleh mengklik butang bar tugas itu untuk memberitahu aplikasi bahawa anda telah melihat apa yang perlu anda lihat dan bar tugas akan disembunyikan lagi.

Untuk aplikasi latar belakang yang mempunyai ikon di baki sistem, dua tindakan yang berasingan boleh menyebabkan bar tugas anda melekat. Yang pertama adalah apabila anda mempunyai lencana pada ikon — atau perubahan ikon yang sebenarnya — menunjukkan aplikasi memerlukan perhatian anda. Sebagai contoh, aplikasi Slack memaparkan titik merah kecil pada ikon biasa untuk memberitahu anda bila anda telah menerima mesej baru.

Kes kedua berlaku kebanyakannya pada Windows 8 dan versi sebelumnya apabila balon pemberitahuan muncul. Ini sering menyebabkan bar tugas tetap kelihatan sehingga anda menolak mesej. Ini jelas mudah ditutup juga, atau anda boleh menyesuaikan pemberitahuan agar tidak dipaparkan. Senario ini tidak benar-benar berlaku di Windows 10 kerana pemberitahuan hilang sendiri dan anda dapat melihatnya kemudian di Pusat Tindakan.

BERKAITAN: Cara Menggunakan dan Mengkonfigurasi Pusat Pemberitahuan Baru di Windows 10

Sebahagian besarnya, masalah ini adalah dengan reka bentuk, dan dapat diselesaikan dengan mudah — baik memberi perhatian kepada aplikasi yang diinginkannya, atau konfigurasikan agar berhenti meminta perhatian anda.

Namun, dalam beberapa kes, aplikasi tidak ditulis dengan betul. Ini akan mencetuskan pemberitahuan di Windows agar bar tugas tetap terbuka, tetapi tidak akan memaparkan apa-apa yang dapat anda tutup. Masalah ini lebih teruk lagi apabila digabungkan dengan kemampuan Windows untuk menyembunyikan ikon dulang sistem.

Anda biasanya dapat menyelesaikan masalah dengan memulakan semula aplikasi masalah, atau mengklik ikon untuk mencetuskan apa sahaja pemberitahuan tersembunyi. Tetapi anda juga mempunyai beberapa pilihan lain.

Sahkan Tetapan Bar Tugas Anda (dan Mulakan Semula Penjelajah)

Hanya untuk memastikan kami berada di halaman yang sama, klik kanan Bar Tugas anda dan pilih "Tetapan" dari menu konteks (atau "Properties" jika anda menggunakan Windows 8 atau 7). Di Windows 10, ini memunculkan halaman "Taskbar" pada aplikasi Tetapan. Pastikan bahawa pilihan "Sembunyikan taskbar secara automatik dalam mod desktop" diaktifkan. Sekiranya anda menggunakan tablet — atau mod tablet pada monitor layar sentuh — anda juga dapat memutuskan apakah anda mahu pilihan mod tablet yang sesuai diaktifkan juga.

Sekiranya anda menggunakan Windows 8, 7, atau Vista, anda akan melihat tetingkap "Taskbar dan Start Menu Properties". Pastikan bahawa pilihan "Auto-hide taskbar" diaktifkan.

Kadang kala, jika anda mengalami masalah dengan penyembunyian automatik bar tugas anda, hanya mematikan fitur dan menghidupkannya semula akan menyelesaikan masalah anda.

BERKAITAN: Cara Memulakan Semula Explorer.exe Windows (Bersama dengan Bar Tugas dan Menu Mula)

Semasa anda berada, inilah satu lagi perkara yang perlu dicuba. Kadang kala bar tugas anda enggan menyembunyikan secara automatik dan anda tidak dapat mencari alasannya, memulakan semula Windows Explorer dapat menjadikan masalah itu hilang — sekurang-kurangnya sementara. Dan memulakan semula Explorer jauh lebih pantas daripada memulakan semula PC anda.

Sekiranya tidak ada yang menyelesaikan masalah sepenuhnya, sudah waktunya untuk mencari pelakunya.

Buka Ikon Tersembunyi dan Klik kanannya

BERKAITAN: Cara Menyesuaikan dan Mengetuk Ikon Baki Sistem Anda di Windows

Dalam beberapa kes, masalah bar tugas tidak menyembunyikan secara automatik disebabkan oleh ikon dulang sistem yang menunjukkan ketika anda memerlukan perhatian mereka, tetapi tersembunyi dari pandangan.

Di sini, misalnya, aplikasi Slack menginginkan perhatian, tetapi ikonnya tersembunyi di halaman aplikasi tambahan yang hanya dapat anda lihat jika anda mengklik anak panah ke atas di sebelah kiri baki sistem. Yang perlu anda lakukan dalam kes ini ialah buka halaman itu dan lihat apakah ada aplikasi yang memerlukan perhatian anda. Klik atau klik kanan mereka dan bar tugas harus disembunyikan lagi. Anda juga dapat mengatasi masalah ini dengan menyeret ikon untuk aplikasi yang kadang-kadang meminta perhatian ke kawasan utama dulang sistem di mana anda dapat melihatnya.

Kadang-kadang, anda akan mempunyai ikon dulang sistem yang menahan bar tugas walaupun ia tidak menarik perhatian anda secara visual. Sekiranya anda tidak melihat pemberitahuan yang jelas dari salah satu aplikasi, cubalah mengklik kanan masing-masing secara bergilir dan lihat apakah ia menyelesaikan masalah anda. Sekiranya anda menjumpai yang berkelakuan seperti ini, anda mungkin dapat mematikan pemberitahuan untuk aplikasi atau sekurang-kurangnya menyeretnya ke kawasan dulang sistem utama di mana lebih mudah dicari.

Sesuaikan Tetapan Pemberitahuan

Mudah-mudahan, pada tahap ini, anda telah mengetahui aplikasi mana yang menimbulkan masalah. Sekarang anda mempunyai keputusan untuk dibuat: anda boleh membiarkannya terus memberi tahu anda, memunculkan bar tugas setiap kali, atau anda dapat mematikan pemberitahuan aplikasi tersebut. Ini berlaku sama ada aplikasi memberitahu anda dengan mengedipkan butang bar tugas biasa atau ikon dulang sistem. Dan itu berlaku sama ada pemberitahuan itu lencana pada ikon atau pemberitahuan balon. Sekiranya anda dapat hidup tanpa pemberitahuan dari aplikasi itu, anda mungkin dapat mematikannya. Caranya ialah mencari tahu di mana untuk melakukannya.

Untuk aplikasi yang memberitahu anda dengan mem-flash butang bar tugas, mungkin tidak ada yang dapat anda lakukan. Beberapa aplikasi memancarkan butang mereka kepada anda jika anda cuba menutup dokumen yang belum disimpan atau jika mereka perlu memasang alat tambah atau mengemas kini sendiri. Tetapi untuk beberapa aplikasi, seperti aplikasi Skype yang telah kami sebutkan sebelumnya, Anda dapat menjelajahi pengaturan aplikasi dan melihat apakah ada pilihan untuk mematikan pemberitahuan.

Untuk aplikasi yang memberitahu anda dengan memaparkan lencana atau simbol pada ikon dulang sistem, anda perlu meneroka tetapan aplikasi untuk melihat sama ada anda boleh mematikan pemberitahuan tersebut. Malangnya, tidak ada kawasan tengah untuk jenis tetapan tersebut. Anda biasanya dapat mengakses tetapan untuk aplikasi latar belakang individu tersebut dengan mengklik kanan ikon baki sistem dan memilih "Tetapan," "Pilihan," atau sejenisnya.

BERKAITAN: Lumpuhkan Semua Balon Pemberitahuan dalam Sebarang Versi Windows

Untuk aplikasi yang membuat pemberitahuan balon atau roti bakar, anda mungkin dapat mematikan pemberitahuan dalam tetapan aplikasi. Walau bagaimanapun, Windows juga mempunyai cara terpasang untuk mengawal beberapa jenis pemberitahuan ini. Ia sedikit berbeza bergantung pada versi Windows yang anda gunakan, jadi kami mengesyorkan untuk melihat panduan lengkap kami untuk menyesuaikan dan mengubah ikon dulang sistem serta menggunakan dan mengkonfigurasi Pusat Tindakan Windows 10. Sekali lagi, pemberitahuan pada Windows 10 biasanya tidak menimbulkan masalah dengan penyembunyian automatik bar tugas, tetapi ia pasti dapat terjadi dengan pemberitahuan pada versi sebelumnya. Dan jika anda mahu masuk semuanya, kami juga mendapat panduan untuk mematikan sepenuhnya petua belon, yang berfungsi dengan baik pada versi Windows sebelumnya.

BERKAITAN: Cara Menyembunyikan atau Menunjukkan Lencana Aplikasi pada Bar Tugas Windows 10

Juga, bermula dengan Kemas kini Ulang Tahun Windows 10, Windows 10 menambahkan ciri untuk membiarkan aplikasi memaparkan lencana pada butang bar tugas. Biasanya, ini adalah untuk aplikasi seperti Surat dan Kalendar di mana lencana dapat memaparkan jumlah item yang belum dibaca. Lencana ini biasanya tidak menyebabkan bar tugas tetap kelihatan jika anda menetapkannya untuk disembunyikan secara automatik, tetapi jika anda mengesyaki ini menyebabkan anda menghadapi masalah, mudah untuk menyembunyikan lencana butang bar tugas tersebut.

Mudah-mudahan, sekurang-kurangnya satu petua ini dapat membantu menyelesaikan masalah anda — dan anda akan kembali ke desktop yang bagus dan bersih.