Apakah Versi Windows 10 Terkini?

Versi terbaru Windows 10 adalah Kemas kini Oktober 2020, versi "20H2," yang dilancarkan pada 20 Oktober 2020. Microsoft melepaskan kemas kini utama baru setiap enam bulan.

Kemas kini utama ini memerlukan sedikit masa untuk menjangkau PC anda kerana pengeluar Microsoft dan PC melakukan ujian menyeluruh sebelum melancarkannya sepenuhnya. Mari lihat apa yang disertakan dalam versi terbaru, bagaimana mengetahui versi yang anda jalankan, dan bagaimana anda dapat melewati penantian dan mendapatkan versi terbaru jika anda belum memilikinya.

Versi Terkini Adalah Kemas Kini Oktober 2020

Versi terbaru Windows 10 adalah Kemas kini Oktober 2020. Ini adalah versi Windows 10 2009, dan dilancarkan pada 20 Oktober 2020. Kemas kini ini diberi nama "20H2" semasa proses pengembangannya, kerana ia dilancarkan pada separuh kedua tahun 2020. Nombor binaan terakhirnya adalah 19042.

BERKAITAN: Apa Yang Baru dalam Kemas kini Windows 10 Oktober 2020 (20H2), Tersedia Sekarang

Kemas kini Windows 2020 pada Oktober 2020 difokuskan pada pembaikan pepijat kepada Kemas kini Mei 2020 sebelumnya. Ia masih mempunyai beberapa perubahan yang signifikan, termasuk penghapusan panel Sistem di Panel Kawalan. Penyemak imbas Microsoft Edge baru kini sudah terbina dalam, dan Alt + Tab kini menunjukkan tab penyemak imbas Edge secara lalai.

Cara Memeriksa sama ada Anda Mempunyai Versi Terbaru

Untuk melihat versi Windows 10 yang Anda miliki, buka menu Mula, dan kemudian klik ikon "Tetapan" berbentuk roda gigi untuk membuka aplikasi Tetapan. Anda juga boleh menjalankan aplikasi dengan menekan Windows + I.

BERKAITAN: Cara Mengetahui Binaan dan Versi Windows 10 Yang Anda Miliki

Pergi ke Sistem> Tentang di tetingkap Tetapan, dan kemudian tatal ke bawah ke bawah ke bahagian "Spesifikasi Windows".

Nombor versi "20H2" menunjukkan anda menggunakan Kemas kini Oktober 2020. Ini adalah versi terkini. Sekiranya anda melihat nombor versi yang lebih rendah, anda menggunakan versi yang lebih lama.

Catatan: 20H2 adalah kemas kini yang lebih kecil, jadi tarikh "Dipasang Pada" mungkin tidak dikemas kini di sini dan mungkin menunjukkan tarikh lebih awal pada tahun 2020. Yakinlah bahawa, jika aplikasi Tetapan mengatakan bahawa anda menggunakan versi 20H2, anda mempunyai versi terbaru .

Sebagai contoh, jika anda melihat "2004" di sini, anda menggunakan Kemas kini Mei 2020.

Sekiranya anda melihat nombor versi yang lebih tinggi daripada 20H2 pada sistem anda, kemungkinan anda menjalankan versi Windows Pratonton Insider yang tidak stabil.

Cara Mengemas kini ke Versi Terkini

Apabila Microsoft memberikan kemas kini ke PC anda, ia akan dipasang secara automatik. Tetapi Microsoft tidak menawarkan kemas kini Windows baru ke semua PC sekaligus. Sebaliknya, Microsoft melancarkannya perlahan-lahan dari masa ke masa, setelah kedua-dua Microsoft dan pelbagai pengeluar PC memeriksa untuk melihat apakah mereka menyebabkan masalah dengan konfigurasi perkakasan yang berbeza. Sekiranya PC anda tidak mendapat kemas kini, Microsoft tidak sepenuhnya yakin akan berfungsi pada perkakasan anda.

Walau bagaimanapun, anda boleh mengesampingkan ini dan memilih untuk memasang kemas kini. Lagipun, anda sentiasa boleh menurunkan versi Windows 10 semasa anda jika anda mempunyai masalah, dengan andaian anda memilih untuk melakukannya dalam tempoh sepuluh hari setelah menaik taraf. Terdapat beberapa risiko di sini, tetapi anda masih memasang kemas kini sistem operasi yang stabil.

Untuk memasang kemas kini, sekarang Anda dapat menuju ke Pengaturan> Kemas kini & Keamanan> Pembaruan Windows dan klik tombol "Periksa Pembaruan". Sekiranya versi Windows 10 yang stabil tersedia, Kemas kini Windows mungkin menawarkan untuk memuat turun dan memasangnya — walaupun belum dilancarkan ke PC anda. Cari pautan "Muat turun dan pasang sekarang" di bawah notis mengenai "Pembaruan Ciri" yang tersedia untuk PC anda.

Anda juga boleh mengunjungi halaman Muat turun Windows 10 Microsoft untuk mengemas kini. Klik butang "Kemas kini sekarang" untuk memuat turun alat Pembantu Kemas Kini, dan kemudian jalankan alat tersebut. Ia akan menaik taraf PC anda ke versi terbaru Windows 10 — walaupun kemas kini tidak ditawarkan kepada anda melalui Windows Update. Alat ini mungkin masih enggan memasang kemas kini sekiranya beberapa masalah anda perlu diperbaiki dengan konfigurasi PC anda terlebih dahulu. Anda boleh menunggu atau cuba menyelesaikan masalah itu sendiri.

BERKAITAN: Bagaimana Memasang Kemas kini Windows 10 Oktober 2020 (20H2)