Di mana untuk memuat turun Windows 10, 8.1, dan 7 ISO secara sah

Anda boleh memasang semula Windows dari awal menggunakan kunci produk yang disertakan dengan PC anda, tetapi anda harus mencari sendiri media pemasangan. Microsoft menawarkan fail ISO percuma untuk dimuat turun; anda hanya perlu tahu di mana mencarinya.

Terdapat beberapa cara untuk melakukannya, tetapi semuanya lurus dan sempit - anda tidak perlu mengunjungi laman BitTorrent yang teduh untuk memuat turun ISO yang mungkin diisi dengan perisian hasad. Sebaliknya, anda mendapat media pemasangan rasmi terus dari Microsoft.

CATATAN: Bergantung pada versi OEM Windows yang anda jalankan, anda mungkin menghadapi masalah menggunakan kunci OEM dengan versi runcit Windows. Sekiranya tidak diaktifkan, anda selalu boleh memasang dan kemudian menghubungi Microsoft untuk meminta mereka meluruskannya dan membiarkan salinan anda diaktifkan. Yang paling penting ialah anda mempunyai kunci lesen yang sah.

Muat turun ISO Windows 10 atau 8.1 Menggunakan Alat Pembuatan Media

Sekiranya anda mendapat akses ke mesin Windows, kaedah rasmi untuk memuat turun ISO untuk Windows 8.1 dan 10 adalah Alat Penciptaan Media. Proses untuk menggunakan alat ini hampir sama untuk kedua-dua versi Windows, jadi kami akan menggunakan Alat Penciptaan Media Windows 10 untuk contoh kami. Kami hanya akan perhatikan di mana ada perbezaan.

BERKAITAN: Cara Mencari Kunci Produk Windows atau Pejabat Anda yang Hilang

Satu peringatan yang harus anda perhatikan di muka ialah anda tidak lagi dapat memuat turun ISO untuk Windows 8 - hanya 8.1. Dan kunci produk berbeza untuk Windows 8 dan 8.1, jadi jika anda mempunyai kunci produk Windows 8, anda tidak boleh menggunakannya untuk memasang Windows 8.1. Sebaliknya, anda harus memasang Windows 8, kemudian melakukan peningkatan percuma ke 8.1. Selepas anda melakukan peningkatan, Windows akan memberikan kunci produk baru untuk pemasangan. Anda boleh mendapatkan kunci produk tersebut dengan pelbagai cara dan menyimpannya untuk masa depan. Selepas itu, anda seharusnya dapat melakukan pemasangan Windows 8.1 dengan bersih menggunakan kunci produk baru dan tidak perlu bimbang untuk memasang Windows 8 terlebih dahulu dan pergi ke laluan peningkatan.

Mulakan dengan memuat turun Alat Penciptaan Media Windows 10 atau Alat Pembuatan Media Windows 8.1. Setelah fail dimuat turun, klik dua kali untuk memulakan alat dan kemudian klik "Ya" untuk memberi kebenaran untuk membuat perubahan pada PC anda. Semasa alat bermula, klik "Terima" untuk menerima syarat lesen. Perhatikan bahawa alat versi Windows 8.1 tidak meminta anda menerima syarat lesen.

(Sekiranya anda tidak mahu menggunakan Alat Penciptaan Media dan hanya mahu memuat turun fail ISO secara langsung, ubah agen pengguna penyemak imbas anda ke penyemak imbas bukan Windows seperti Apple Safari di iPad semasa anda melihat halaman muat turun. Microsoft akan menawarkan muat turun langsung fail ISO Windows 10 atau Windows 8.1 dan bukannya Alat Penciptaan Media standard, yang hanya berjalan pada Windows.)

Apabila alat bertanya apa yang ingin anda lakukan, pilih "Buat media pemasangan untuk PC lain" dan kemudian klik "Seterusnya." Alat versi Windows 8.1 juga tidak memberikan pilihan ini; secara lalai untuk membuat media pemasangan untuk PC lain (yang kita mahukan).

Alat ini akan mencadangkan bahasa, edisi, dan seni bina untuk Windows berdasarkan maklumat mengenai PC tempat alat ini berjalan. Sekiranya anda akan menggunakan media pemasangan pada PC itu, teruskan dan klik "Seterusnya." Sekiranya anda merancang untuk memasangnya di PC lain, kosongkan kotak centang "Gunakan pilihan yang disyorkan untuk PC ini", pilih pilihan yang lebih sesuai untuk lesen yang anda miliki, dan kemudian klik "Seterusnya." Perhatikan bahawa jika anda menggunakan alat versi 8.1, anda sebenarnya bermula dengan skrin ini. Alat ini juga tidak akan mengesyorkan pilihan; anda mesti memilihnya sendiri.

Ingat, lesen anda hanya akan berfungsi dengan versi Windows yang betul - jika lesen anda adalah untuk Windows 10 Pro 64-bit, anda tidak dapat memasang Windows 10 Home 32-bit dengannya, jadi pastikan pilihan anda di sini sesuai dengan yang disenaraikan di kunci produk.

Seterusnya, pilih sama ada anda mahu alat membuat pemacu denyar USB yang boleh dimuat dengan media pemasangan, atau hanya membuat fail ISO yang boleh anda gunakan atau bakar ke DVD kemudian. Kami akan menggunakan fail ISO dalam contoh ini, tetapi prosesnya sama sahaja. Sekiranya anda menggunakan pilihan USB, anda perlu menyediakan pemacu USB dengan ruang sekurang-kurangnya 3 GB. Juga, pemacu USB akan diformat semasa proses, jadi pastikan tidak ada apa-apa di atas yang anda perlukan. Pilih pilihan yang anda mahukan dan kemudian klik "Next."

Pilih tempat untuk menyimpan fail ISO yang sudah siap (atau arahkan alat ke pemacu USB yang betul jika itu adalah pilihan yang anda pilih).

Pada ketika ini, Alat Pembuatan Media akan mula memuat turun fail dan menyusun ISO anda, yang memerlukan sedikit masa bergantung pada sambungan internet anda. Setelah selesai, anda boleh mengklik "Buka DVD Burner" jika anda ingin terus maju dan membuat cakera atau klik Finish jika anda tidak mahu membuat cakera sekarang.

BERKAITAN: Cara melakukan Pemasangan Windows 10 yang Bersih dengan Cara Mudah

Setelah anda menyimpan ISO baru anda, anda sudah bersedia untuk menggunakannya walaupun anda sesuai. Anda boleh terus maju dan melakukan pemasangan Windows yang bersih (yang secara teknikalnya anda tidak memerlukan kunci produk), menggunakan ISO untuk membuat mesin maya, atau hanya menyimpannya ketika anda memerlukannya di jalan.

Muat turun Windows 7 SP1 ISO Secara Langsung Dari Laman Web Microsoft

Microsoft menjadikan Windows 7 SP1 ISO tersedia untuk muat turun langsung melalui laman web mereka. Satu-satunya tangkapan ialah anda memerlukan kunci produk yang sah untuk memuat turun fail – dan kunci OEM (seperti kunci yang terdapat pada pelekat di bawah komputer riba anda) tidak akan berfungsi. Sekiranya itu anda, teruskan ke bahagian seterusnya.

Sekiranya anda mempunyai kunci runcit yang sah, buka halaman muat turun Windows 7, masukkan kunci produk anda, dan klik "Verifikasi" untuk memulakan proses muat turun.

Setelah kunci produk anda disahkan, pilih bahasa produk yang ingin anda muat turun dan kemudian klik "Sahkan."

Seterusnya, pilih sama ada anda mahu Windows 7. versi 32-bit atau 64-bit. Apabila anda mengklik versi mana yang anda mahukan, muat turun akan bermula. Perhatikan bahawa pautan muat turun yang dihasilkan oleh laman web hanya berlaku selama 24 jam. Sudah tentu, anda selalu dapat kembali dan melalui proses pengesahan dan pemilihan sekali lagi untuk menghasilkan pautan baru.

Setelah memuat turun fail ISO, anda boleh membakarnya ke DVD dengan mengklik kanan pada Windows Explorer dan memilih "Burn image disc" untuk membakarnya ke cakera. Sekiranya anda ingin memasang Windows 7 dari pemacu USB, cara terbaik adalah dengan menggunakan Alat Muat turun USB / DVD Windows 7 untuk meletakkan fail ISO itu ke pemacu USB.

BERKAITAN: Cara Mengemas kini Windows 7 sekaligus dengan Microsoft's Convenience Rollup

ISO yang dimuat turun yang akan anda peroleh dari Microsoft merangkumi Windows 7 dengan Service Pack 1. Semasa anda memasang Windows 7, anda dapat mengelakkan kerumitan memuat turun dan memasang ratusan kemas kini yang keluar selepas SP1 dengan memasang Windows 7 SP1 Convenience Rollup. Lebih baik lagi, mengapa tidak meluangkan sedikit masa tambahan dan memasukkan Rollup Kemudahan untuk masuk ke Windows 7 ISO anda? Dengan begitu, setiap kali anda memasang Windows 7 pada masa akan datang, anda akan mempunyai satu ISO dengan semua kemas kini (sekurang-kurangnya hingga Mei 2016) sudah disertakan.

Muat turun Mana-mana ISO Windows atau Office Menggunakan Alat Pihak Ketiga Percuma

Microsoft digunakan untuk menyediakan semua ISO ini melalui laman web yang disebut Digital River, tetapi tidak lagi. Sebaliknya, mereka disimpan di laman TechBench-nya. ISO mungkin sukar dicari, dan untuk versi Windows selain yang terkini, laman web ini berusaha keras untuk mendorong anda menggunakan Alat Penciptaan Media sebagai gantinya. Masukkan Alat Muat turun Microsoft Windows dan Office ISO. Utiliti percuma ini menyediakan antara muka mudah yang membolehkan anda memilih versi Windows yang anda mahukan, kemudian memuat turun ISO untuk versi itu terus dari pelayan muat turun Microsoft. Ini merangkumi pelbagai binaan Windows 10 Insider Preview. Anda juga boleh menggunakan alat untuk memuat turun ISO untuk versi Microsoft Office tertentu.

Pertama, pergi ke HeiDoc.net dan ambil Alat Muat turun Microsoft Windows dan Office ISO. Percuma dan alat mudah alih, jadi tidak ada pemasangan. Lancarkan sahaja fail yang boleh dilaksanakan. Di tetingkap utama, pilih versi Windows atau Office yang ingin anda muat turun.

Klik menu lungsur "Pilih Edisi" dan kemudian pilih edisi yang anda mahukan. Perhatikan bahawa selain edisi biasa produk (seperti Rumah atau Profesional), anda juga boleh memuat turun edisi khusus kawasan seperti Windows N (yang dijual ke pasaran Eropah dan tidak termasuk aplikasi multimedia seperti Pemain Media dan Pembuat DVD ) dan Windows K (yang dijual ke pasaran Korea).

Setelah anda memilih edisi yang ingin anda muat turun, klik "Sahkan."

Seterusnya, gunakan menu drop-down yang muncul untuk memilih bahasa produk yang ingin anda muat turun dan kemudian klik butang "Confirm" di bawah menu drop-down bahasa.

Akhirnya, pilih sama ada memuat turun versi produk 32-bit atau 64-bit. Mengklik salah satu butang muat turun akan memulakan muat turun menggunakan alat muat turun ISO, jadi anda perlu tetap terbuka sehingga muat turun selesai. Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan butang "Salin Pautan" di sebelah kanan untuk menyalin pautan muat turun langsung ke papan keratan anda dan kemudian memuat turun fail menggunakan penyemak imbas anda. Bagaimanapun, perhatikan bahawa kebanyakan pautan yang dihasilkan oleh alat ini hanya berlaku selama 24 jam, walaupun anda selalu dapat kembali dan menghasilkan pautan baru.

Dan hanya ada yang menggunakan Alat Muat turun Microsoft Windows dan Office ISO. Ya, anda boleh menyelesaikannya dengan menggali laman TechBench, tetapi menggunakan utiliti kecil yang pintar ini lebih cepat dan menjimatkan banyak kerumitan. Selain itu, untuk beberapa produk, seperti Windows 8.1, mencari kemungkinan muat turun langsung di laman web adalah mustahil.

Microsoft juga menyediakan perisian lain melalui Pusat Penilaian TechNet. Sebagai contoh, anda boleh memuat turun versi percubaan Windows Server 2012 R2 dan memasukkan kunci produk yang sah untuk mendapatkan versi lengkap. Cukup klik tajuk "Evaluasi Sekarang" di laman web untuk melihat versi percubaan perisian yang ditawarkan. Anda perlu log masuk dengan akaun Microsoft sebelum memuat turun.

Kredit Imej: bfishadow di Flickr