Apakah Versi Android Terkini?

Android boleh membingungkan. Terdapat banyak versi yang berbeza, dan banyak di antaranya masih berjalan pada peranti hari ini. Mengikuti versi terkini boleh menjadi cabaran, tetapi jangan khawatir - kami telah membuat anda dilindungi.

BERKAITAN: Fragmentasi Bukan Kesalahan Android, Ini Pengilangnya

Versi Android utama umumnya dilancarkan sekali setahun (walaupun tidak selalu seperti ini), dengan kemas kini keselamatan bulanan dikeluarkan di antara mereka. Kadang-kadang, Google juga mengeluarkan kemas kini titik (.1, .2, dll.), Walaupun secara amnya datang tanpa keteraturan. Sering kali, kemas kini yang lebih penting yang tidak begitu ketara seperti keluaran versi penuh memerlukan kemas kini — seperti kemas kini dari Android 8.0 hingga Android 8.1.

Di samping setiap versi Android terdapat nama kod, yang banyak orang gunakan dan bukannya nombor versi. Masing-masing diberi nama sebagai pencuci mulut atau bentuk gula-gula lain, yang lebih menyeronokkan daripada yang lain.

Sejarah Versi Android Ringkas

Kami menganggapnya tepat untuk memberikan ikhtisar ringkas setiap versi Android pada nama kod dan tarikh pelepasan yang disertakan. Anda tahu, untuk kelengkapan.

 • Android 1.5, Cupcake:  27 April 2009
 • Android 1.6, Donut: 15 September 2009
 • Android 2.0-2.1, Eclair: 26 Oktober 2009 (pelepasan awal)
 • Android 2.2-2.2.3, Froyo:  20 Mei 2010 (pelepasan awal)
 • Android 2.3-2.3.7, Gingerbread:  6 Disember 2010 (pelepasan awal)
 • Android 3.0-3.2.6, Honeycomb : 22 Februari 2011 (pelepasan awal)
 • Android 4.0-4.0.4, Ice Cream Sandwich:  18 Oktober 2011 (pelepasan awal)
 • Android 4.1-4.3.1, Jelly Bean:  9 Julai 2012 (pelepasan awal)
 • Android 4.4-4.4.4, KitKat: 31 Oktober 2013 (pelepasan awal)
 • Android 5.0-5.1.1, Lollipop:  12 November 2014 (pelepasan awal)
 • Android 6.0-6.0.1, Marshmallow:  5 Oktober 2015 (pelepasan awal)
 • Android 7.0-7.1.2, Nougat:  22 Ogos 2016 (pelepasan awal)
 • Android 8.0-8.1, Oreo:  21 Ogos 2017 (pelepasan awal)
 • Android 9.0, Pie:  6 Ogos 2018
 • Android 10.0 : 3 September 2019
 • Android 11.0: 8 September 2020

Seperti yang anda lihat, sistem pembaruan tidak dilakukan secara teratur sejak awal, tetapi era Ice Cream Sandwich memulakan jadual kemas kini versi OS tahunan.

Beberapa nota menarik lain:

 • Honeycomb adalah satu-satunya versi khusus tablet Android, dan ia berjalan bersama dengan Gingerbread build untuk telefon. OS telefon dan tablet yang terpisah kemudian digabungkan bermula dengan Ice Cream Sandwich.
 • Ice Cream Sandwich boleh dikatakan pembaruan paling dramatik untuk Android sehingga kini. Ia tidak hanya menggabungkan versi tablet dan telefon dari OS, tetapi merombak sepenuhnya penampilan dan nuansa sistem.
 • Google pada mulanya melancarkan peranti Nexus yang berfokus kepada pembangun untuk menonjolkan kehebatan setiap versi Android. Ini akhirnya berkembang menjadi barisan peranti Pixel yang berfokus pada pengguna yang kita ada sekarang.
 • Android KitKat menandakan pertama kalinya Google bekerjasama dengan pengeluar komersial untuk mengeluarkan Android. Mereka melakukannya sekali lagi untuk Android Oreo.

Versi Android terkini ialah 11.0

Versi awal Android 11.0 dirilis pada 8 September 2020, di telefon pintar Pixel Google dan juga telefon dari OnePlus, Xiaomi, Oppo, dan RealMe.

Tidak seperti versi awal Android, versi ini tidak mempunyai nama pencuci mulut yang comel — atau jenis nama lain selain nombor versi. Ia hanya "Android 11." Google masih merancang untuk menggunakan nama pencuci mulut secara dalaman untuk pembangunan. Sebagai contoh, Android 11 diberi nama kod "Red Velvet Cake".

BERKAITAN: Ciri Baru Terbaik di Android 11, Kini Terdapat

Seperti Android 10 sebelumnya, Android 11 menyertakan sejumlah perubahan dan fitur baru yang dihadapi pengguna. Yang paling menonjol adalah perekam skrin terbina dalam, kawalan rumah pintar di menu kuasa, kawalan media yang dirombak, dan ruang khusus untuk pemberitahuan pesanan.

Cara Memeriksa Versi Android Anda

Inilah bahagian yang menyeronokkan mengenai Android: bagaimana anda mengetahui bahkan maklumat paling mudah berbeza-beza bergantung bukan hanya versi Android yang dijalankan oleh telefon anda, tetapi juga siapa yang membuat peranti tersebut.

Tetapi kami akan memastikannya semudah mungkin di sini. Teruskan dan buka menu tetapan telefon anda dengan menarik bayangan pemberitahuan, dan kemudian mengetuk ikon roda gigi.

Dari sana, tatal ke bahagian paling bawah menu dan ketuk entri "Tentang Telefon" (mungkin juga membaca "Perihal Peranti"). Sekiranya telefon anda tidak mempunyai pilihan ini, mungkin menjalankan Oreo, yang menerima baik pulih Tetapan yang cukup dramatik. Sekiranya demikian, cari pilihan "Sistem".

Harus ada entri untuk Versi Android — sekali lagi, bergantung pada perangkat dan versi Android, mungkin berbeda. Di Oreo, anda boleh mendapatkan maklumat versi di bawah bahagian "Pembaruan Sistem".

Cara Mengemas kini ke Versi Terkini

Jawapan pendek juga tidak bernasib baik: anda mungkin tidak dapat melakukannya.

Kemas kini Android pertama kali dikendalikan oleh pengeluar telefon anda — jadi Samsung bertanggungjawab untuk kemas kini, LG menangani pengemaskinian telefonnya, dan sebagainya. Satu-satunya kemas kini yang dikendalikan oleh Google sendiri adalah untuk peranti Pixel dan Nexus.

BERKAITAN: Mengapa Telefon Android Anda Tidak Mendapat Kemas Kini Sistem Operasi dan Apa Yang Boleh Anda Lakukan Mengenainya

Untuk melihat apakah ada kemas kini yang tersedia untuk peranti anda, buka Tetapan> Perihal Peranti> Kemas kini Sistem (atau yang serupa). Sekali lagi, ini mungkin di tempat yang berbeza bergantung pada telefon anda — Samsung meletakkan pilihan Pembaruan Sistem di akar menu Tetapan, misalnya.

Mengetuk pilihan ini akan memeriksa kemas kini pada peranti, tetapi ada kemungkinan besar ia tidak akan menemui apa-apa. Sebaik sahaja kemas kini tersedia untuk telefon anda, biasanya akan memberitahu anda tentang fakta itu, dan meminta anda untuk memuat turun dan memasangnya pada masa itu.

Satu-satunya cara yang pasti untuk memastikan anda mendapat versi Android terkini adalah membeli dari garis Pixel. Google mengemas kini telefon ini secara langsung, dan secara amnya mereka terkini dengan versi utama dan patch keselamatan.