Windows Task Manager: Panduan Lengkap

Windows Task Manager adalah alat hebat yang dilengkapi dengan maklumat berguna, dari penggunaan sumber keseluruhan sistem anda hingga statistik terperinci mengenai setiap proses. Panduan ini menerangkan setiap ciri dan istilah teknikal dalam Pengurus Tugas.

Artikel ini memfokuskan pada Pengurus Tugas Windows 10, walaupun sebahagian besar ini juga berlaku untuk Windows 7. Microsoft telah meningkatkan Pengurus Tugas secara dramatik sejak dilancarkan Windows 7.

Cara Melancarkan Pengurus Tugas

Windows menawarkan banyak cara untuk melancarkan Pengurus Tugas. Tekan Ctrl + Shift + Esc untuk membuka Task Manager dengan pintasan papan kekunci atau klik kanan bar tugas Windows dan pilih "Task Manager."

Anda juga dapat menekan Ctrl + Alt + Delete dan kemudian klik "Task Manager" pada layar yang muncul atau cari jalan pintas Task Manager di menu Mula anda.

Pandangan Ringkas

Kali pertama anda melancarkan Pengurus Tugas, anda akan melihat tetingkap kecil dan sederhana. Tetingkap ini menyenaraikan aplikasi yang dapat dilihat yang berjalan di desktop anda, tidak termasuk aplikasi latar belakang. Anda boleh memilih aplikasi di sini dan klik "End Task" untuk menutupnya. Ini berguna jika aplikasi tidak bertindak balas — dengan kata lain, jika aplikasi dibekukan — dan anda tidak dapat menutupnya dengan cara biasa.

Anda juga dapat mengklik kanan aplikasi di tetingkap ini untuk mengakses lebih banyak pilihan:

 • Tukar Ke : Beralih ke tetingkap aplikasi, membawanya ke bahagian depan desktop anda dan meletakkannya fokus. Ini berguna jika anda tidak pasti tetingkap mana yang dikaitkan dengan aplikasi mana.
 • Tugas Tamat : Tamatkan proses. Ini berfungsi sama seperti butang "Tamat Tugas".
 • Jalankan Tugas Baru : Buka tetingkap Buat Tugas Baru, di mana anda dapat menentukan program, folder, dokumen, atau alamat laman web dan Windows akan membukanya.
 • Selalu Teratas : Jadikan tetingkap Pengurus Tugas itu sendiri "selalu di atas" tetingkap lain di desktop anda, membiarkan anda melihatnya setiap saat.
 • Buka Lokasi Fail : Buka tetingkap Penjelajah Fail yang menunjukkan lokasi fail .exe program.
 • Cari Dalam Talian : Lakukan carian Bing untuk nama aplikasi dan nama fail program. Ini akan membantu anda melihat dengan tepat apa program itu dan apa yang dilakukannya.
 • Properties : Buka tetingkap Properties untuk fail .exe program. Di sini anda boleh mengubah pilihan keserasian dan melihat nombor versi program, misalnya.

Semasa Pengurus Tugas terbuka, anda akan melihat ikon Pengurus Tugas di kawasan pemberitahuan anda. Ini menunjukkan berapa banyak sumber daya CPU (pusat pemprosesan pusat) yang sedang digunakan pada sistem anda, dan anda boleh mengarahkan tetikus ke atasnya untuk melihat memori, cakera, dan penggunaan rangkaian. Ini adalah cara mudah untuk mengawasi penggunaan CPU komputer anda.

Untuk melihat ikon dulang sistem tanpa Task Manager muncul di bar tugas anda, klik Pilihan> Sembunyikan Ketika Dikecilkan di antara muka Pengurus Tugas penuh dan kurangkan tetingkap Pengurus Tugas.

Tab Pengurus Tugas Dijelaskan

Untuk melihat alat Pengurus Tugas yang lebih maju, klik "Maklumat Lanjut" di bahagian bawah tetingkap paparan ringkas. Anda akan melihat antara muka penuh tab yang muncul. Pengurus Tugas akan mengingati pilihan anda dan akan membuka pandangan yang lebih maju pada masa akan datang. Sekiranya anda ingin kembali ke paparan mudah, klik "Lebih sedikit Perincian."

Dengan Butiran Lebih Banyak dipilih, Pengurus Tugas merangkumi tab berikut:

 • Proses : Senarai aplikasi yang berjalan dan proses latar belakang pada sistem anda bersama dengan CPU, memori, cakera, rangkaian, GPU, dan informasi penggunaan sumber lain.
 • Prestasi : Grafik masa nyata yang menunjukkan jumlah penggunaan CPU, memori, cakera, rangkaian, dan sumber daya GPU untuk sistem anda. Anda juga akan mendapat banyak perincian lain di sini, dari alamat IP komputer anda hingga nama model CPU dan GPU komputer anda.
 • Sejarah Aplikasi : Maklumat mengenai seberapa banyak aplikasi sumber daya CPU dan rangkaian telah digunakan untuk akaun pengguna semasa anda. Ini hanya berlaku untuk aplikasi Universal Windows Platform (UWP) baru — dengan kata lain, aplikasi Store - dan bukan aplikasi desktop Windows tradisional (aplikasi Win32.)
 • Permulaan : Senarai program permulaan anda, yang merupakan aplikasi Windows bermula secara automatik ketika anda masuk ke akaun pengguna anda. Anda boleh mematikan program permulaan dari sini, walaupun anda juga boleh melakukannya dari Tetapan> Aplikasi> Permulaan.
 • Pengguna : Akaun pengguna yang sedang masuk ke PC anda, berapa banyak sumber daya yang mereka gunakan, dan aplikasi apa yang mereka jalankan.
 • Perincian : Maklumat lebih terperinci mengenai proses yang dijalankan pada sistem anda. Ini pada dasarnya adalah tab "Proses" tradisional dari Task Manager pada Windows 7.
 • Perkhidmatan : Pengurusan perkhidmatan sistem. Ini adalah maklumat yang sama yang anda dapati di services.msc, konsol pengurusan Perkhidmatan.

Menguruskan Proses

Tab Proses menunjukkan senarai lengkap proses yang dijalankan pada sistem anda. Sekiranya anda menyusunnya mengikut nama, senarai itu dibahagikan kepada tiga kategori. Kumpulan Aplikasi menunjukkan senarai aplikasi yang sama yang anda lihat dalam paparan ringkas "Lebih sedikit perincian". Dua kategori lain adalah proses latar belakang dan proses Windows, dan mereka menunjukkan proses yang tidak muncul dalam paparan Pengurus Tugas yang dipermudahkan standard.

Sebagai contoh, alat seperti Dropbox, program antivirus anda, proses kemas kini latar belakang, dan utiliti perkakasan dengan ikon kawasan pemberitahuan (baki sistem) muncul dalam senarai proses latar belakang. Proses Windows merangkumi pelbagai proses yang merupakan sebahagian dari sistem operasi Windows, walaupun beberapa di antaranya muncul di bawah "Proses latar belakang" sebagai ganti untuk beberapa alasan.

Anda boleh mengklik kanan proses untuk melihat tindakan yang dapat anda lakukan. Pilihan yang akan anda lihat dalam menu konteks adalah:

 • Kembangkan : Beberapa aplikasi, seperti Google Chrome, mempunyai beberapa proses yang dikumpulkan di sini. Aplikasi lain mempunyai beberapa tetingkap yang merupakan sebahagian daripada satu proses. Anda boleh memilih pengembangan, klik dua kali proses, atau klik anak panah di sebelah kiri untuk melihat keseluruhan kumpulan proses secara individu. Pilihan ini hanya muncul apabila anda mengklik kanan kumpulan.
 • Runtuhkan : Runtuhkan kumpulan yang diperluas.
 • Tugas akhir : Tamatkan proses. Anda juga boleh mengklik butang "Tamat Tugas" di bawah senarai.
 • Mulakan semula : Pilihan ini hanya muncul apabila anda mengklik kanan Windows Explorer. Ini membolehkan anda memulakan semula explorer.exe dan bukannya hanya mengakhiri tugas. Pada versi Windows yang lebih lama, anda harus menamatkan tugas Explorer.exe dan kemudian melancarkannya secara manual untuk menyelesaikan masalah dengan desktop Windows, taskbar, atau menu Start. Sekarang, anda boleh menggunakan pilihan Mulakan semula ini.
 • Nilai sumber : Membolehkan anda memilih sama ada anda ingin melihat nilai peratusan atau tepat untuk memori, cakera, dan rangkaian. Dengan kata lain, anda boleh memilih sama ada anda ingin melihat jumlah memori yang tepat dalam MB atau peratusan penggunaan aplikasi memori sistem anda.
 • Buat fail dump : Ini adalah alat penyahpepijatan untuk pengaturcara. Ia menangkap gambar memori program dan menyimpannya ke cakera.
 • Pergi ke butiran : Pergi ke proses pada tab Butiran sehingga anda dapat melihat maklumat teknikal yang lebih terperinci.
 • Buka lokasi fail : Buka Penjelajah Fail dengan fail .exe proses dipilih.
 • Cari dalam talian : Cari nama proses di Bing.
 • Properties : Lihat tetingkap Properties fail .exe yang berkaitan dengan proses.

Anda tidak boleh menamatkan tugas melainkan anda tahu apa tugas itu dilakukan. Sebilangan besar tugas ini adalah proses latar belakang yang penting bagi Windows itu sendiri. Mereka sering mempunyai nama yang membingungkan, dan anda mungkin perlu melakukan carian web untuk mengetahui apa yang mereka lakukan. Kami mempunyai keseluruhan siri yang menerangkan apa yang dilakukan oleh pelbagai proses, dari conhost.exe hingga wsappx.

Tab ini juga menunjukkan kepada anda maklumat terperinci mengenai setiap proses dan penggunaan sumber gabungan mereka. Anda boleh mengklik kanan tajuk di bahagian atas senarai dan memilih lajur yang ingin anda lihat. Nilai di setiap lajur berkod warna, dan warna oren (atau merah) yang lebih gelap menunjukkan penggunaan sumber yang lebih besar.

Anda boleh mengklik lajur untuk menyusunnya — misalnya, klik lajur CPU untuk melihat proses berjalan disusun berdasarkan penggunaan CPU dengan babi CPU terbesar di bahagian atas. Bahagian atas lajur juga menunjukkan jumlah penggunaan sumber semua proses pada sistem anda. Seret dan lepaskan lajur untuk menyusunnya semula. Lajur yang tersedia adalah:

 • Jenis : Kategori proses, iaitu Aplikasi, proses Latar Belakang, atau proses Windows.
 • Status : Sekiranya program kelihatan dibekukan, "Tidak Menjawab" akan muncul di sini. Program kadang-kadang mula bertindak balas setelah sedikit masa dan kadang-kadang tetap beku. Sekiranya Windows menangguhkan program untuk menjimatkan kuasa, daun hijau akan muncul di lajur ini. Aplikasi UWP moden dapat ditangguhkan untuk menjimatkan kuasa, dan Windows juga dapat menangguhkan aplikasi desktop tradisional.
 • Penerbit : Nama penerbit program. Contohnya, Chrome memaparkan "Google Inc." dan Microsoft Word memaparkan "Microsoft Corporation."
 • PID : Nombor pengecam proses yang dihubungkan oleh Windows dengan proses tersebut. ID proses boleh digunakan oleh fungsi atau utiliti sistem tertentu. Windows memberikan ID proses yang unik setiap kali memulakan program, dan ID proses adalah cara untuk membezakan antara beberapa proses yang sedang berjalan jika beberapa kejadian program yang sama dijalankan.
 • Nama Proses : Nama fail proses. Sebagai contoh, File Explorer adalah explorer.exe, Microsoft Word adalah WINWORD.EXE, dan Task Manager itu sendiri adalah Taskmgr.exe.
 • Command Line : Baris arahan penuh yang digunakan untuk melancarkan proses. Ini menunjukkan jalan penuh ke fail .exe proses (misalnya, "C: \ WINDOWS \ Explorer.EXE") serta pilihan baris perintah yang digunakan untuk melancarkan program.
 • CPU : Penggunaan proses CPU, ditampilkan sebagai persentase dari jumlah sumber daya CPU yang tersedia.
 • Memori : Jumlah memori kerja fizikal sistem anda yang sedang digunakan, ditunjukkan dalam MB atau GB.
 • Cakera : Aktiviti cakera yang dihasilkan oleh proses, dipaparkan sebagai MB / s. Sekiranya proses tidak membaca dari atau menulis ke cakera pada masa ini, ia akan memaparkan 0 MB / s.
 • Rangkaian : Penggunaan rangkaian proses pada jaringan primer saat ini, ditampilkan dalam Mbps.
 • GPU : Sumber GPU (unit pemprosesan grafik) yang digunakan oleh proses, ditunjukkan sebagai peratusan sumber daya GPU yang ada.
 • Mesin GPU : Peranti dan mesin GPU yang digunakan oleh proses. Sekiranya anda mempunyai banyak GPU dalam sistem anda, ini akan menunjukkan kepada anda GPU mana proses yang digunakan. Lihat tab Performance untuk melihat nombor mana ("GPU 0" atau "GPU 1" dikaitkan dengan GPU fizikal mana.
 • Penggunaan Daya : Anggaran penggunaan daya suatu proses, dengan mempertimbangkan aktiviti CPU, disk, dan GPUnya yang sekarang. Sebagai contoh, mungkin mengatakan "Sangat rendah" jika proses tidak menggunakan banyak sumber atau "Sangat tinggi" jika proses menggunakan banyak sumber. Sekiranya tinggi, itu bermakna ia menggunakan lebih banyak elektrik dan memendekkan jangka hayat bateri anda jika anda mempunyai komputer riba.
 • Trend Penggunaan Tenaga : Anggaran kesan terhadap penggunaan kuasa dari masa ke masa. Lajur Penggunaan Tenaga hanya menunjukkan penggunaan kuasa semasa, tetapi lajur ini mengesan penggunaan kuasa dari masa ke masa. Sebagai contoh, jika program kadang-kadang menggunakan banyak daya tetapi tidak menggunakan banyak sekarang, ia mungkin mengatakan "Sangat rendah" di lajur penggunaan daya dan "Tinggi" atau "Sederhana" di lajur Trend Penggunaan Daya.

Apabila anda mengklik kanan tajuk, anda juga akan melihat menu "Nilai Sumber". Ini adalah pilihan yang sama yang muncul apabila anda mengklik kanan proses individu. Sama ada anda mengakses pilihan ini atau tidak dengan mengklik kanan proses individu, ia akan sentiasa mengubah bagaimana semua proses dalam senarai muncul.

Pilihan Menu Pengurus Tugas

Terdapat juga beberapa pilihan berguna di bar menu Task Manager:

 • Fail> Jalankan Tugas Baru : Lancarkan program, folder, dokumen, atau sumber rangkaian dengan memberikan alamatnya. Anda juga boleh memeriksa "Buat tugas ini dengan hak pentadbiran" untuk melancarkan program sebagai Pentadbir.
 • Pilihan> Sentiasa di Atas : Tetingkap Pengurus Tugas akan sentiasa berada di atas tetingkap lain semasa pilihan ini diaktifkan.
 • Pilihan> Minimumkan Penggunaan : Pengurus Tugas akan diminimumkan setiap kali anda mengklik kanan proses dan memilih "Tukar Ke." Walaupun namanya ganjil, hanya pilihan ini.
 • Pilihan> Sembunyikan Ketika Dikecilkan : Pengurus Tugas akan terus berjalan di kawasan pemberitahuan (baki sistem) apabila anda mengklik butang meminimumkan jika anda mengaktifkan pilihan ini.
 • Lihat> Segarkan Sekarang : Segera muat semula data yang dipaparkan di Pengurus Tugas.
 • Paparan> Kelajuan Kemas kini : Pilih seberapa kerap data yang dipaparkan dalam Pengurus Tugas dikemas kini: Tinggi, Sederhana, Rendah, atau Dijeda. Dengan Jeda yang dipilih, data tidak akan dikemas kini sehingga anda memilih frekuensi yang lebih tinggi atau klik "Segarkan Sekarang."
 • Lihat> Kumpulan Mengikut Jenis : Dengan pilihan ini diaktifkan, proses pada tab Proses dikelompokkan menjadi tiga kategori: Aplikasi, Proses Latar Belakang, dan Proses Windows. Dengan pilihan ini dilumpuhkan, mereka ditunjukkan bercampur dalam senarai.
 • Lihat> Kembangkan Semua : Luaskan semua kumpulan proses dalam senarai. Contohnya, Google Chrome menggunakan banyak proses, dan proses tersebut digabungkan menjadi kumpulan "Google Chrome". Anda boleh mengembangkan kumpulan proses individu dengan mengklik anak panah di sebelah kiri nama mereka juga.
 • Lihat> Runtuhkan Semua : Runtuhkan semua kumpulan proses dalam senarai. Sebagai contoh, semua proses Google Chrome hanya akan ditunjukkan di bawah kategori Google Chrome.

Melihat Maklumat Prestasi

Tab Performance menunjukkan grafik masa nyata yang memperlihatkan penggunaan sumber daya sistem seperti CPU, memori, cakera, rangkaian, dan GPU. Sekiranya anda mempunyai banyak cakera, peranti rangkaian, atau GPU, anda dapat melihat semuanya secara berasingan.

Anda akan melihat grafik kecil di panel kiri, dan anda boleh mengklik pilihan untuk melihat grafik yang lebih besar di panel kanan. Grafik menunjukkan penggunaan sumber selama 60 saat terakhir.

Sebagai tambahan kepada maklumat sumber, halaman Performance menunjukkan maklumat mengenai perkakasan sistem anda. Berikut adalah beberapa perkara yang ditunjukkan oleh panel berbeza selain penggunaan sumber:

 • CPU : Nama dan nombor model CPU anda, kelajuannya, jumlah inti yang dimilikinya, dan sama ada ciri virtualisasi perkakasan diaktifkan dan tersedia. Ini juga menunjukkan "waktu operasi" sistem anda, berapa lama sistem anda berjalan sejak terakhir kali boot.
 • Memori : Berapa banyak RAM yang anda miliki, kelajuannya, dan berapa banyak slot RAM di papan induk anda digunakan. Anda juga dapat melihat berapa banyak memori anda saat ini diisi dengan data cache. Windows memanggil ini sebagai "bersedia." Data ini akan siap dan menunggu jika sistem anda memerlukannya, tetapi Windows secara automatik akan membuang data cache dan mengosongkan ruang jika memerlukan lebih banyak memori untuk tugas lain.
 • Cakera : Nama dan nombor model pemacu cakera anda, ukurannya, dan kelajuan membaca dan menulisnya sekarang.
 • Wi-Fi atau Ethernet : Windows menunjukkan nama penyesuai rangkaian dan alamat IPnya (alamat IPv4 dan IPv6) di sini. Untuk sambungan Wi-Fi, anda juga dapat melihat standard Wi-Fi yang digunakan pada sambungan semasa — misalnya, 802.11ac.
 • GPU : Panel GPU menunjukkan grafik yang berasingan untuk pelbagai jenis aktiviti — misalnya, pengekodan atau penyahkodan 3D berbanding video. GPU mempunyai memori terbina dalam sendiri, jadi ini juga menunjukkan penggunaan memori GPU. Anda juga dapat melihat nama dan nombor model GPU anda di sini dan versi pemacu grafik yang digunakannya. Anda boleh memantau penggunaan GPU terus dari Pengurus Tugas tanpa perisian pihak ketiga.

Anda juga boleh mengubahnya menjadi tetingkap yang lebih kecil jika anda ingin melihatnya di skrin setiap masa. Cukup klik dua kali di mana sahaja di ruang putih kosong di panel kanan, dan anda akan mendapat tetingkap terapung yang sentiasa terapung dengan graf itu. Anda juga dapat mengklik kanan grafik dan memilih "Grafik Tampilan Ringkasan" untuk mengaktifkan mod ini.

Tombol "Open Resource Monitor" di bahagian bawah tetingkap membuka alat Resource Monitor, yang memberikan maklumat yang lebih terperinci mengenai GPU, memori, cakera, dan penggunaan jaringan oleh proses yang dijalankan secara individu.

Sejarah Aplikasi Perundingan

Tab Sejarah Aplikasi hanya digunakan untuk aplikasi Universal Windows Platform (UWP). Ia tidak menunjukkan maklumat mengenai aplikasi desktop Windows tradisional, jadi kebanyakan orang tidak akan menganggapnya terlalu berguna.

Di bahagian atas tetingkap, anda akan melihat tarikh Windows mula mengumpulkan data penggunaan sumber. Senarai ini menunjukkan aplikasi UWP dan jumlah masa CPU dan aktiviti rangkaian yang dihasilkan aplikasi sejak tarikh tersebut. Anda boleh mengklik kanan tajuk di sini untuk mengaktifkan beberapa pilihan untuk mendapatkan lebih banyak pandangan mengenai aktiviti rangkaian:

 • Waktu CPU : Jumlah waktu CPU yang digunakan program dalam jangka waktu ini.
 • Rangkaian : Jumlah keseluruhan data yang dipindahkan melalui rangkaian oleh program dalam jangka masa ini.
 • Rangkaian Meter : Jumlah data yang dipindahkan melalui rangkaian meter. Anda boleh menetapkan rangkaian sebagai meter untuk menyimpan data di dalamnya. Pilihan ini ditujukan untuk rangkaian tempat Anda memiliki data yang terbatas, seperti rangkaian mudah alih yang anda tetapkan.
 • Kemas kini Ubin : Jumlah data yang telah dimuat turun oleh program untuk memaparkan jubin langsung yang dikemas kini pada menu Mula Windows 10.
 • Rangkaian Tanpa Meter : Jumlah data yang dipindahkan melalui rangkaian bukan meter.
 • Muat turun : Jumlah data yang dimuat turun oleh program di semua rangkaian.
 • Muat naik : Jumlah data yang dimuat oleh program di semua rangkaian.

Mengawal Permulaan Permulaan

Tab Permulaan adalah pengurus program permulaan terbina dalam Windows 10. Ini menyenaraikan semua aplikasi yang Windows memulakan secara automatik untuk akaun pengguna semasa anda. Contohnya, program di folder Startup anda dan program yang ditetapkan untuk dimulakan di registri Windows keduanya muncul di sini.

Untuk mematikan program permulaan, klik kanan dan pilih "Nonaktifkan" atau pilih dan klik butang "Lumpuhkan". Untuk mengaktifkannya semula, klik pilihan "Aktifkan" yang muncul di sini. Anda juga boleh menggunakan Tetapan> Aplikasi> antara muka Permulaan untuk menguruskan program permulaan.

Di sudut kanan atas tetingkap, anda akan melihat "Waktu BIOS Terakhir" pada beberapa sistem. Ini menunjukkan berapa lama masa yang diperlukan oleh BIOS (atau firmware UEFI) anda untuk memulakan perkakasan anda ketika terakhir kali boot komputer anda. Ini tidak akan muncul di semua sistem. Anda tidak akan melihatnya jika BIOS PC anda tidak melaporkan kali ini ke Windows.

Seperti biasa, anda boleh mengklik kanan tajuk dan mengaktifkan lajur tambahan. Lajurnya adalah:

 • Nama : Nama program.
 • Penerbit : Nama penerbit program.
 • Status : "Diaktifkan" muncul di sini jika program dimulakan secara automatik ketika anda masuk. "Dinonaktifkan" muncul di sini jika anda telah mematikan tugas permulaan.
 • Impak Permulaan : Anggaran berapa banyak sumber daya CPU dan cakera yang digunakan program semasa ia dimulakan. Windows mengukur dan mengesannya di latar belakang. Program ringan akan menunjukkan "Rendah", dan program berat akan menunjukkan "Tinggi". Program yang dilumpuhkan menunjukkan "Tiada." Anda dapat mempercepat proses boot anda dengan melumpuhkan program dengan kesan permulaan "Tinggi" daripada mematikan program dengan kesan "Rendah".
 • Jenis Permulaan : Ini menunjukkan sama ada program dimulakan kerana entri pendaftaran ("Registry") atau kerana terdapat dalam folder permulaan anda ("Folder.")
 • Disk I / O pada Permulaan : Aktiviti cakera yang dijalankan oleh program semasa permulaan, dalam MB. Windows mengukur dan merekodkan setiap but ini.
 • CPU pada Permulaan : Jumlah waktu CPU yang digunakan oleh program pada permulaan, dalam ms. Windows mengukur dan merekod ini semasa boot.
 • Running Now : Kata "Running" muncul di sini jika program permulaan sedang berjalan. Sekiranya lajur ini muncul entri untuk program, program itu akan ditutup sendiri, atau anda sendiri yang menutupnya.
 • Masa Kurang Upaya : Untuk program permulaan yang anda lumpuhkan, tarikh dan masa anda melumpuhkan program muncul di sini
 • Baris Perintah : Ini menunjukkan baris perintah penuh yang dilancarkan oleh program permulaan, termasuk pilihan baris perintah.

Memeriksa Pengguna

Tab Pengguna memaparkan senarai pengguna yang masuk dan proses berjalan mereka. Sekiranya anda satu-satunya orang yang log masuk ke PC Windows anda, anda hanya akan melihat akaun pengguna anda di sini. Sekiranya orang lain telah log masuk dan kemudian mengunci sesi mereka tanpa log keluar, anda juga akan melihatnya - sesi terkunci muncul sebagai "Terputus." Ini juga menunjukkan CPU, memori, cakera, rangkaian, dan sumber daya sistem lain yang digunakan oleh proses yang berjalan di bawah setiap akaun pengguna Windows.

Anda boleh memutuskan akaun pengguna dengan mengklik kanannya dan memilih "Putuskan sambungan" atau memaksanya untuk log keluar dengan mengklik kanan dan memilih "Log Keluar". Pilihan Putuskan sambungan menghentikan sambungan desktop, tetapi program terus berjalan, dan pengguna dapat masuk kembali — seperti mengunci sesi desktop. Pilihan Log Keluar menamatkan semua proses — seperti keluar dari Windows.

Anda juga boleh menguruskan proses akaun pengguna lain dari sini jika anda ingin menamatkan tugas milik akaun pengguna lain yang sedang berjalan.

Sekiranya anda mengklik kanan tajuk, lajur yang tersedia adalah:

 • ID : Setiap akaun pengguna yang dilog masuk mempunyai nombor ID sesi sendiri. Sesi "0" dikhaskan untuk perkhidmatan sistem, sementara aplikasi lain dapat membuat akaun pengguna mereka sendiri. Anda biasanya tidak perlu mengetahui nombor ini, oleh itu secara lalai ia tersembunyi.
 • Sesi : Jenis sesi ini. Sebagai contoh, ia akan menyebut "Konsol" jika diakses di sistem tempatan anda. Ini amat berguna untuk sistem pelayan yang menjalankan desktop jauh.
 • Nama Pelanggan : Nama sistem klien jauh yang mengakses sesi, jika diakses dari jarak jauh.
 • Status : Status sesi — misalnya, jika sesi pengguna terkunci, Status akan berbunyi "Terputus."
 • CPU : Jumlah CPU yang digunakan oleh proses pengguna.
 • Memori : Memori total yang digunakan oleh proses pengguna.
 • Cakera : Jumlah aktiviti cakera yang berkaitan dengan proses pengguna.
 • Rangkaian : Jumlah aktiviti rangkaian dari proses pengguna.

Menguruskan Proses Terperinci

Ini adalah panel Pengurus Tugas yang paling terperinci. Ia seperti tab Proses, tetapi memberikan lebih banyak maklumat dan menunjukkan proses dari semua akaun pengguna di sistem anda. Sekiranya anda telah menggunakan Windows 7 Task Manager, ini akan kelihatan biasa bagi anda; ini adalah maklumat yang sama dengan tab Processes pada Windows 7 yang dipaparkan.

Anda boleh klik kanan proses di sini untuk mengakses pilihan tambahan:

 • Tugas akhir : Tamatkan proses. Ini adalah pilihan yang sama yang terdapat pada tab Proses biasa.
 • Pokok proses akhir : Tamatkan proses, dan semua proses yang dibuat oleh proses tersebut.
 • Tetapkan keutamaan : Tetapkan keutamaan untuk proses: Rendah, Bawah normal, Biasa, Atas normal, Tinggi, dan Masa Nyata. Proses bermula pada keutamaan normal. Keutamaan yang lebih rendah sesuai untuk proses latar belakang, dan keutamaan yang lebih tinggi sesuai untuk proses desktop. Walau bagaimanapun, Microsoft mengesyorkan agar tidak mengacaukan keutamaan Realtime.
 • Tetapkan pertalian : Tetapkan perkaitan prosesor dengan kata lain, di mana pemproses proses dijalankan. Secara lalai, proses dijalankan pada semua pemproses dalam sistem anda. Anda boleh menggunakannya untuk membatasi proses kepada pemproses tertentu. Sebagai contoh, ini kadang-kadang berguna untuk permainan lama dan program lain yang menganggap anda hanya mempunyai satu CPU. Walaupun anda mempunyai satu CPU di komputer anda, setiap inti muncul sebagai pemproses yang berasingan.
 • Menganalisis rantaian tunggu : Lihat apa yang perlu ditunggu dalam proses. Ini menunjukkan kepada anda proses dan utas mana yang menunggu untuk menggunakan sumber yang digunakan oleh proses lain, dan merupakan alat penyahpepijatan yang berguna bagi pengaturcara untuk mendiagnosis hang.
 • Virtualisasi UAC : Aktifkan atau matikan virtualisasi Kawalan Akaun Pengguna untuk proses. Ciri ini memperbaiki aplikasi yang memerlukan akses pentadbir dengan memvisualisasikan akses mereka ke fail sistem, mengarahkan akses fail dan pendaftaran mereka ke folder lain. Ia digunakan terutamanya oleh program lama — misalnya, program era Windows XP — yang tidak ditulis untuk versi Windows moden. Ini adalah pilihan penyahpepijatan untuk pembangun, dan anda tidak perlu mengubahnya.
 • Buat fail dump : Tangkap gambar memori program dan simpan ke cakera Ini adalah alat penyahpepijatan yang berguna untuk pengaturcara.
 • Buka lokasi fail : Buka tetingkap Penjelajah Fail yang menunjukkan fail yang dapat dijalankan.
 • Cari  dalam talian : Lakukan carian Bing untuk nama proses.
 • Properties : Lihat tetingkap sifat fail .exe proses.
 • Pergi ke perkhidmatan : Tunjukkan perkhidmatan yang berkaitan dengan proses pada tab Perkhidmatan. Ini sangat berguna untuk proses svchost.exe. Perkhidmatan akan diketengahkan.

Sekiranya anda mengklik kanan tajuk dan memilih "Tunjukkan Lajur", anda akan melihat senarai maklumat yang lebih panjang yang dapat anda tunjukkan di sini, termasuk banyak pilihan yang tidak tersedia pada tab Proses.

Inilah maksud setiap lajur yang mungkin:

 • Nama Pakej : Untuk aplikasi Universal Windows Platform (UWP), ini memaparkan nama pakej aplikasi dari mana prosesnya. Untuk aplikasi lain, lajur ini kosong. Aplikasi UWP umumnya diedarkan melalui Microsoft Store.
 • PID : Nombor ID proses unik yang berkaitan dengan proses itu. Ini dikaitkan dengan proses dan bukan program — misalnya, jika anda menutup dan membuka kembali program, proses program baru akan mempunyai nombor ID proses baru.
 • Status : Ini menunjukkan sama ada proses berjalan atau ditangguhkan untuk menjimatkan kuasa. Windows 10 selalu "menangguhkan" aplikasi UWP yang tidak anda gunakan untuk menjimatkan sumber sistem. Anda juga boleh mengawal sama ada Windows 10 menangguhkan proses desktop tradisional.
 • Nama pengguna : Nama akaun pengguna yang menjalankan proses. Anda akan sering melihat nama akaun pengguna sistem di sini, seperti SISTEM dan PERKHIDMATAN TEMPATAN.
 • ID Sesi : Nombor unik yang berkaitan dengan sesi pengguna yang menjalankan proses. Ini adalah nombor yang sama yang ditunjukkan untuk pengguna pada tab Pengguna.
 • ID objek pekerjaan : "Objek pekerjaan di mana proses sedang berjalan." Objek pekerjaan adalah cara untuk mengelompokkan proses sehingga dapat dikendalikan secara berkumpulan.
 • CPU : Persentase sumber daya CPU yang sedang digunakan proses ini di semua CPU. Sekiranya tidak ada yang lain yang menggunakan masa CPU, Windows akan menunjukkan Proses Menganggur Sistem menggunakannya di sini. Dengan kata lain, jika Proses Menganggur Sistem menggunakan 90% sumber CPU anda, itu bermaksud proses lain pada sistem anda menggunakan gabungan 10%, dan itu tidak aktif 90% sepanjang masa.
 • Waktu CPU : Jumlah masa pemproses (dalam beberapa saat) yang digunakan oleh proses sejak ia mula berjalan. Sekiranya proses ditutup dan dimulakan semula, ini akan diset semula. Ini adalah kaedah yang baik untuk mengesan proses lapar CPU yang mungkin tidak berfungsi pada masa ini.
 • Siklus : Persentase kitaran CPU yang sedang digunakan proses ini di semua CPU. Tidak jelas bagaimana ini berbeza dari lajur CPU, kerana dokumentasi Microsoft tidak menjelaskan perkara ini. Walau bagaimanapun, angka di lajur ini umumnya hampir sama dengan lajur CPU, jadi kemungkinan maklumat yang serupa diukur secara berbeza.
 • Set kerja (memori) : Jumlah memori fizikal yang sedang digunakan proses ini.
 • Set kerja puncak (memori) : Jumlah maksimum memori fizikal proses yang telah digunakan.
 • Delta set kerja (memori) : Perubahan memori set kerja dari penyegaran terakhir data di sini.
 • Memori (set kerja peribadi aktif) : Jumlah memori fizikal yang digunakan oleh proses yang tidak dapat digunakan oleh proses lain. Proses sering menyimpan beberapa data untuk menggunakan RAM anda dengan lebih baik, tetapi dengan cepat dapat melepaskan ruang memori tersebut jika proses lain memerlukannya. Lajur ini tidak termasuk data dari proses UWP yang ditangguhkan.
 • Memori (set kerja peribadi) : Jumlah memori fizikal yang digunakan oleh proses yang tidak dapat digunakan oleh proses lain. Lajur ini tidak mengecualikan data dari proses UWP yang ditangguhkan.
 • Memori (set kerja bersama) : Jumlah memori fizikal yang digunakan oleh proses yang boleh digunakan oleh proses lain apabila perlu.
 • Ukuran komit : Jumlah memori maya yang disimpan oleh Windows untuk proses tersebut.
 • Kumpulan halaman : Jumlah memori kernel halaman yang dapat diperuntukkan oleh kernel Windows atau pemacu untuk proses ini. Sistem operasi dapat memindahkan data ini ke fail paging apabila perlu.
 • Kumpulan NP : Jumlah memori kernel yang tidak dapat dilayari oleh kernel Windows atau pemacu yang diperuntukkan untuk proses ini. Sistem operasi tidak dapat memindahkan data ini ke fail paging.
 • Kesalahan halaman : Jumlah kesalahan halaman yang dihasilkan oleh proses sejak ia mula dijalankan. Ini terjadi ketika program mencoba untuk mengakses memori yang saat ini tidak dialokasikan kepadanya, dan normal.
 • PF Delta : Perubahan jumlah kerosakan halaman sejak penyegaran terakhir.
 • Keutamaan asas : Keutamaan proses — misalnya, ini mungkin Rendah, Biasa, atau Tinggi. Windows mengutamakan proses penjadualan dengan keutamaan yang lebih tinggi. Tugas latar belakang sistem yang tidak mendesak mungkin mempunyai keutamaan rendah dibandingkan dengan proses program desktop, misalnya.
 • Pegangan : Bilangan pegangan semasa dalam jadual objek proses. Pegangan mewakili sumber sistem seperti fail, kunci pendaftaran dan utas.
 • Threads : Jumlah utas aktif dalam satu proses. Setiap proses menjalankan satu atau lebih utas, dan Windows memperuntukkan masa pemproses kepada mereka. Thread dalam proses berkongsi memori.
 • Objek pengguna : Jumlah "objek pengurus tetingkap" yang digunakan oleh proses tersebut. Ini termasuk tetingkap, menu, dan kursor.
 • Objek GDI : Bilangan objek Antara Muka Peranti Grafik yang digunakan oleh proses tersebut. Ini digunakan untuk melukis antara muka pengguna.
 • Bacaan I / O : Jumlah operasi baca yang dilakukan oleh proses sejak ia bermula. I / O bermaksud Input / Output. Ini termasuk input / output fail, rangkaian, dan peranti.
 • I / O wrote : Jumlah operasi tulis yang dilakukan oleh proses sejak ia bermula.
 • I / O lain : Bilangan operasi tidak membaca dan tidak menulis yang dilakukan oleh proses sejak ia bermula. Contohnya, ini merangkumi fungsi kawalan.
 • Bait baca I / O : Jumlah bait yang dibaca oleh proses sejak ia bermula.
 • Bait tulis I / O : Jumlah bait yang ditulis oleh proses sejak ia bermula.
 • I / O bait lain : Jumlah bait yang digunakan dalam operasi I / O yang tidak dibaca dan tidak ditulis sejak proses dimulakan.
 • Nama laluan gambar : Jalan penuh ke fail yang boleh dilaksanakan proses.
 • Baris arahan: Baris perintah yang tepat yang dilancarkan prosesnya, termasuk fail yang dapat dijalankan dan argumen baris perintah apa pun.
 • Konteks sistem operasi : Sistem operasi minimum yang serasi dengan program jika ada maklumat disertakan dalam fail manifes aplikasi. Sebagai contoh, beberapa aplikasi mungkin mengatakan "Windows Vista", beberapa "Windows 7", dan yang lain "Windows 8.1". Sebilangan besar tidak akan memaparkan apa-apa dalam lajur ini sama sekali.
 • Platform : Sama ada ini adalah proses 32-bit atau 64-bit.
 • Tertinggi : Sama ada proses berjalan dalam mod tinggi — dengan kata lain, dengan Pentadbir — kebenaran atau tidak. Anda akan melihat "Tidak" atau "Ya" untuk setiap proses.
 • Virtualisasi UAC : Sama ada virtualisasi Kawalan Akaun Pengguna diaktifkan untuk proses tersebut. Ini virtualisasi akses program ke sistem pendaftaran dan fail, membiarkan program yang dirancang untuk versi Windows yang lebih lama berjalan tanpa akses Pentadbir. Pilihan termasuk Diaktifkan, Dinonaktifkan, dan Tidak Diizinkan — untuk proses yang memerlukan akses sistem.
 • Penerangan : Huraian proses yang boleh dibaca oleh manusia dari fail .exe. Sebagai contoh, chrome.exe mempunyai keterangan "Google Chrome" dan explorer.exe mempunyai keterangan "Windows Explorer." Ini adalah nama yang sama yang dipaparkan pada lajur Nama di tab Proses biasa.
 • Pencegahan pelaksanaan data : Sama ada Pencegahan Pelaksanaan Data (DEP) diaktifkan atau tidak untuk proses tersebut. Ini adalah ciri keselamatan yang membantu melindungi aplikasi dari serangan.
 • Konteks perusahaan : Pada domain, ini menunjukkan konteks perusahaan yang sedang dijalankan aplikasi. Ini mungkin dalam konteks domain perusahaan dengan akses ke sumber daya perusahaan, konteks "Peribadi" tanpa akses ke sumber daya kerja, atau "Dikecualikan" untuk proses sistem Windows .
 • Power throttling : Sama ada power throttling diaktifkan atau dilumpuhkan untuk proses. Windows secara automatik melancarkan aplikasi tertentu apabila anda tidak menggunakannya untuk menjimatkan kuasa bateri. Anda boleh mengawal aplikasi mana yang dihalau dari aplikasi Tetapan.
 • GPU : Peratusan sumber GPU yang digunakan oleh proses tersebut - atau, lebih khusus lagi, penggunaan tertinggi di semua mesin GPU.
 • Mesin GPU : Mesin GPU yang digunakan prosesnya — atau, lebih khusus lagi, mesin GPU yang paling banyak digunakan oleh proses tersebut. Lihat maklumat GPU pada tab Performance untuk senarai GPU dan enjinnya. Sebagai contoh, walaupun anda hanya mempunyai satu GPU, ia mungkin mempunyai enjin yang berbeza untuk rendering 3D, video pengekodan, dan video penyahkodan.
 • Memori GPU khusus : Jumlah memori GPU yang digunakan proses di semua GPU. GPU mempunyai memori video khusus mereka yang terpasang pada GPU diskrit dan sebahagian memori sistem biasa yang tersimpan pada GPU onboard.
 • Memori GPU yang dikongsi : Jumlah memori sistem yang dikongsi dengan GPU yang digunakan proses ini. Ini merujuk kepada data yang tersimpan dalam RAM normal sistem anda yang dibagikan dengan GPU, bukan data yang disimpan dalam memori khusus GPU anda.

Bekerja Dengan Perkhidmatan

Tab Perkhidmatan menunjukkan senarai perkhidmatan sistem pada sistem Windows anda. Ini adalah tugas latar belakang yang dijalankan oleh Windows, walaupun tidak ada akaun pengguna yang masuk. Mereka dikendalikan oleh sistem operasi Windows. Bergantung pada perkhidmatan, perkhidmatan ini mungkin dimulakan secara automatik semasa but atau hanya apabila perlu.

Banyak perkhidmatan adalah sebahagian daripada Windows 10 itu sendiri. Contohnya, perkhidmatan Windows Update memuat turun kemas kini dan perkhidmatan Windows Audio bertanggungjawab terhadap bunyi. Perkhidmatan lain dipasang oleh program pihak ketiga. Sebagai contoh, NVIDIA memasang beberapa perkhidmatan sebagai sebahagian daripada pemacu grafiknya.

Anda tidak boleh bermain-main dengan perkhidmatan ini melainkan anda tahu apa yang anda lakukan. Tetapi, jika anda mengklik kanannya, anda akan melihat pilihan untuk Mula, Berhenti, atau Mulakan semula perkhidmatan. Anda juga dapat memilih Search Online untuk melakukan pencarian Bing untuk mendapatkan maklumat mengenai perkhidmatan dalam talian atau "Pergi ke Detail" untuk menunjukkan proses yang berkaitan dengan perkhidmatan yang sedang berjalan pada tab Detail. Banyak perkhidmatan akan mempunyai proses "svchost.exe" yang berkaitan dengannya.

Lajur panel Perkhidmatan adalah:

 • Nama : Nama pendek yang berkaitan dengan perkhidmatan
 • PID : Nombor pengecam proses proses yang berkaitan dengan perkhidmatan.
 • Penerangan : Nama yang lebih panjang yang memberikan lebih banyak maklumat mengenai apa yang dilakukan oleh perkhidmatan.
 • Status : Sama ada perkhidmatan "Dihentikan" atau "Berjalan."
 • Kumpulan : Kumpulan perkhidmatan berada, jika berkenaan. Windows memuatkan satu kumpulan perkhidmatan pada satu masa pada permulaan. Kumpulan perkhidmatan adalah kumpulan perkhidmatan serupa yang dimuat secara berkumpulan.

Untuk maklumat lebih lanjut mengenai perkhidmatan ini, klik pautan "Buka Perkhidmatan" di bahagian bawah tetingkap. Panel Pengurus Tugas ini hanyalah alat pentadbiran perkhidmatan yang kurang hebat.

Process Explorer: Pengurus Tugas yang Lebih Kuat

Sekiranya Windows Task Manager bawaan tidak cukup kuat untuk anda, kami mengesyorkan Process Explorer. Ini adalah program percuma dari Microsoft; ia adalah sebahagian daripada rangkaian alat sistem berguna SysInternals.

Process Explorer dipenuhi dengan ciri dan maklumat yang tidak termasuk dalam Pengurus Tugas. Anda dapat melihat program mana yang mempunyai fail tertentu yang terbuka dan membuka kunci fail, misalnya. Paparan lalai juga memudahkan untuk melihat proses mana yang telah dibuka yang mana proses lain. Lihat panduan pelbagai bahagian kami yang mendalam untuk menggunakan Process Explorer untuk mengetahui lebih lanjut.

BERKAITAN: Memahami Penjelajah Proses