Bolehkah Anda Menggunakan iMessage pada PC Windows atau Android Phone?

Mahukan iMessage untuk Android atau Windows? Malangnya, anda tidak bernasib baik. Aplikasi Mesej Apple hanya berfungsi pada peranti Apple seperti Mac, iPhone, dan iPad. Tiada aplikasi pihak ketiga yang dapat menyambung ke iMessage. Walau bagaimanapun, beberapa alternatif yang baik mempunyai fungsi yang serupa.

Apple juga tidak menawarkan Mesej di web. Itu memalukan - ia boleh menjadi sebahagian daripada laman web iCloud seperti iCloud Drive, Notes, dan Find My iPhone.

Penyelesaian yang Tidak Berfungsi (Menjauhkan diri dari iPadian)

Cari "iMessage di PC" atau yang serupa di web, dan anda akan menemui banyak laman web yang menawarkan sebilangan kecil penyelesaian buruk untuk menjalankan iMessage pada PC Windows. Inilah sebab mengapa mereka tidak berfungsi.

Beberapa laman web mengesyorkan anda menggunakan Desktop Jauh Chrome atau alat desktop jauh yang lain. Ya, jika anda mempunyai Mac, anda boleh membiarkan Mac itu berjalan, mengaksesnya dari jauh dari PC, dan menggunakan aplikasi Mesej (atau aplikasi Mac lain) melalui sambungan desktop jauh. Sekiranya anda mempunyai Mac yang tersisa, ini akan berfungsi - tetapi anda mungkin tidak. Ini adalah penyelesaian bodoh untuk hampir semua orang.

Laman web yang sama mengesyorkan anda memuat turun sesuatu yang disebut "iPadian", yang merupakan "simulator iOS dan iPad." Pada pandangan pertama, ia kelihatan seperti cara untuk menjalankan sistem operasi iOS iPad di desktop anda. Tetapi itu menipu. Ini bukan emulator - ini adalah "simulator" yang sebenarnya tidak dapat menjalankan aplikasi iOS sebenar. Anda tidak dapat menjalankan Mesej atau aplikasi lain. Anda boleh menjalankan beberapa aplikasi palsu yang direka bentuk seperti iPad. Untuk ini, syarikat di belakang iPadian mengenakan wang.

Jauhi iPadian. Ia tidak berfungsi sama sekali, dan itu membazirkan wang. Malangnya, tidak ada cara untuk menjalankan iMessage pada PC.

Cara Menggunakan iMessage pada Android (dengan Mac)

Sekiranya anda memiliki Mac dan mempunyai telefon Android, berikut adalah penyelesaian yang boleh anda cari. AirMessage menjanjikan "iMessage untuk Android," dan memberikannya. Ia agak rumit, dan melibatkan penggunaan Mac yang anda miliki untuk berfungsi sebagai pelayan.

Inilah cara kerjanya: Anda memerlukan Mac, di mana anda akan memasang pelayan AirMessage. Mac itu mesti terus berjalan dan bersambung ke internet setiap masa. Anda kemudian memasang aplikasi AirMessage pada telefon Android anda. Anda boleh mengakses iMessage melalui AirMessage di Android — Mac anda melakukan pengangkatan yang berat; aplikasi AirMessage berkomunikasi dengannya. Sebagai peranti yang sebenarnya disambungkan ke iMessage, Mac anda hanya menghantar mesej berulang-alik.

Untuk pemilik Mac dengan telefon Android, AirMessage mungkin menggoda. Tetapi anda memerlukan Mac yang sentiasa aktif dengan sambungan internet yang stabil. Ini adalah penderitaan.

Ini bukan penyelesaian yang ideal - tetapi yang terbaik boleh anda lakukan. Tidak akan berbaloi untuk kebanyakan orang.

Cara Teks dari PC dengan Telefon Android

Sekiranya anda mempunyai telefon Android dan PC Windows, anda dapat mengirim teks dari PC anda dengan aplikasi Telefon Anda yang terdapat di dalam Windows 10. Itulah salah satu tarikan besar aplikasi Apple Messages — jika anda mempunyai iPhone, anda boleh menghantar teks dengan Mac anda . Sekiranya anda mempunyai telefon Android, anda boleh menghantar teks dari PC Windows 10 anda.

Anda bahkan boleh menghantar teks dari PC dengan orang yang menggunakan aplikasi Mesej Apple, dengan andaian mereka mempunyai iPhone. Anda hanya akan menjadi salah satu dari "gelembung hijau" itu, dan anda tidak akan mempunyai akses ke ciri iMessage seperti iMessages kumpulan dan kesan skrin.

Sekiranya anda tidak menggunakan Windows 10, anda boleh menggunakan aplikasi lain seperti PushBullet ke teks dari PC anda. Ini berasaskan web, jadi berfungsi pada peranti Windows 7, Chromebook, sistem Linux, dan juga Mac.

BERKAITAN: Mengapa Pengguna Android Memerlukan Aplikasi "Telefon Anda" Windows 10

Cuba Aplikasi Pemesejan Teks Lain

Walaupun iMessage tidak berfungsi pada Android atau PC Windows, banyak aplikasi pemesejan teks yang lain. Anda boleh meminta rakan-rakan anda yang menggunakan iMessage untuk beralih ke sesuatu seperti WhatsApp, Facebook Messenger, Telegram, atau mana-mana aplikasi berbual lain di luar sana.

Itu mungkin pesanan tinggi jika orang lain menggunakan iMessage — tetapi, dalam kumpulan rakan campuran dengan beberapa pengguna iPhone dan beberapa pengguna Android, menyetujui penyelesaian yang dapat digunakan oleh semua orang masuk akal.

Bagaimana dengan FaceTime?

Tidak ada cara untuk menggunakan FaceTime pada PC Windows atau telefon Android. Itu memalukan kerana Steve Jobs berjanji untuk menjadikan FaceTime "standard industri terbuka" pada tahun 2010 ketika diumumkan. Apple tidak berbuat demikian dan tidak mengatakan apa-apa mengenai janji itu sejak itu.