Cara Merakam Suara Dari PC Anda (Walaupun Tanpa Stereo Campuran)

Anda tidak perlu mengangkat mikrofon ke pembesar suara komputer anda untuk merakam audio. Walaupun anda tidak mempunyai pilihan Stereo Mix di PC anda, anda dapat merakam suara dengan mudah dari mana-mana PC Windows.

Anda boleh merakam suara yang datang dari PC anda dengan pelbagai cara, dan kami akan menunjukkan tiga yang terbaik yang kami dapati. Dua pilihan pertama hanya menggunakan perisian, dan yang ketiga bergantung pada muslihat lama yang menghubungkan output audio komputer anda ke input audio dengan kabel audio.

Pilihan 1: Campuran Stereo

Stereo Mix kadang-kadang dipanggil "Apa yang Dengar." Ini adalah pilihan rakaman khas yang mungkin disediakan oleh pemacu bunyi anda. Sekiranya disertakan dengan pemacu anda, anda boleh memilih Stereo Mix (bukan input mikrofon atau input audio), dan kemudian memaksa mana-mana aplikasi untuk merakam suara yang sama seperti yang dikeluarkan oleh komputer anda dari pembesar suara atau fon kepala.

BERKAITAN: Cara Mengaktifkan "Stereo Mix" di Windows dan Merakam Audio dari PC Anda

Pada Windows versi moden, Stereo Mix secara amnya dilumpuhkan secara lalai — walaupun pemacu suara anda menyokongnya. Ikuti arahan kami untuk mengaktifkan sumber audio Stereo Mix pada Windows. Setelah mengaktifkan Stereo Mix, Anda dapat menggunakan program rakaman audio apa pun, dan cukup pilih "Stereo Mix" sebagai perangkat input, bukan pilihan "line-in" atau "microphone" biasa.

Pada beberapa peranti, anda mungkin tidak mempunyai pilihan ini sama sekali. Mungkin ada cara untuk mengaktifkannya dengan pemacu audio yang berbeza, tetapi tidak setiap bahagian perkakasan suara menyokong Stereo Mix. Malangnya ia menjadi semakin jarang.

Pilihan 2: Loopback WASAPI Audacity

Tidak mempunyai pilihan Stereo Mix? Tiada masalah. Audacity mempunyai ciri berguna yang dapat merakam audio yang keluar dari komputer anda - walaupun tanpa Stereo Mix. Sebenarnya, ciri Audacity mungkin lebih baik daripada Stereo Mix, dengan andaian anda bersedia menggunakan Audacity untuk merakam audio. Kaedah ini memanfaatkan ciri yang ditambahkan oleh Microsoft di Windows Vista yang dinamakan Windows Audio Session API (WASAPI). Ciri ini juga berfungsi pada Windows 7, 8, dan 10, dan membantu mengatasi kekurangan pilihan Stereo Mix pada PC Windows moden.

Dalam Audacity, pilih host audio "Windows WASAPI", dan kemudian pilih peranti loopback yang sesuai, seperti "Speaker (loopback)" atau "Headphone (loopback)."

BERKAITAN: Panduan Cara Geek untuk Penyuntingan Audio: Asasnya

Klik butang Rakam untuk mula merakam audio di Audacity, dan kemudian klik Berhenti apabila anda selesai. Kerana anda menggunakan Audacity, anda dapat dengan mudah memotong dan mengedit fail suara setelah selesai.

Kemas kini : Jika ini tidak berfungsi, anda mungkin juga perlu memilih bilangan saluran rakaman yang betul agar sesuai dengan peranti anda menggunakan kotak lungsur di sebelah kanan kotak pilihan peranti. Contohnya, Jika anda mempunyai alat dengar saluran 7.1, pilih "8."

Laman web tutorial Audacity menerangkan mengapa ciri ini sebenarnya lebih baik daripada Stereo Mix:

“WASAPI loopback mempunyai kelebihan berbanding stereo mix atau input serupa yang disediakan oleh kad suara bahawa tangkapannya sepenuhnya digital (daripada menukar ke analog untuk main semula, kemudian kembali ke digital ketika Audacity menerimanya). Namun, bunyi sistem bermain melalui peranti yang dipilih untuk gelung balik WASAPI masih dapat ditangkap. "

Dengan kata lain, fail suara yang dirakam anda akan berkualiti tinggi apabila menggunakan pilihan gelung balik WASAPI Audacity.

Pilihan 3: Kabel Audio

Sekiranya kedua-dua pilihan pertama tidak sesuai dengan keperluan anda, selalu ada penyelesaian berteknologi rendah — walaupun ia agak sukar. Cukup dapatkan kabel audio dengan penyambung 3.5mm lelaki di kedua-dua hujungnya. Pasang satu hujung ke soket line-out (atau fon kepala) pada PC anda, dan ujung yang lain ke soket line-in (atau mikrofon). Anda akan berhenti mendengar suara yang dihasilkan komputer anda, tetapi anda boleh menggunakan program rakaman audio apa pun untuk merakam input "line in" atau "microphone". Untuk benar-benar mendengar suaranya, anda boleh mendapatkan pemisah, dan kemudian mengeluarkan audio ke fon kepala atau pembesar suara pada masa yang sama anda mengarahkannya kembali ke komputer anda.

Pasti, ini menyusahkan dan konyol jika dibandingkan dengan dua pilihan perisian sahaja yang kami bincangkan. Tetapi, jika anda sangat memerlukan menangkap audio yang keluar dari komputer anda dalam aplikasi yang bukan Audacity dan anda tidak mempunyai Stereo Mix, trik kabel membolehkan anda melakukan ini.

Jelas, undang-undang hak cipta boleh menghalang anda menyebarkan rakaman apa pun yang anda buat dengan cara ini, jadi jangan gunakan tipu muslihat ini untuk cetak rompak! Lagipun, walaupun anda akan membajak audio, ada cara yang lebih mudah untuk melakukannya daripada ini.

Kredit Gambar: Jason M di Flickr