Cara Mengaktifkan Mod Gelap untuk Google Chrome

Google Chrome tidak mempunyai tema gelap bawaan seperti Mozilla Firefox dan Microsoft Edge, tetapi anda boleh mendapatkan penyemak imbas Chrome gelap dalam beberapa klik. Anda bahkan boleh menerapkan tema gelap ke setiap laman web yang anda lawati.

Kemas kini : Chrome kini menawarkan mod gelap terpasang pada Windows 10 dan macOS.

Cara Mengaktifkan Mod Gelap pada Windows 10 dan macOS

Google Chrome memperoleh tema gelap bawaan pada Windows di Chrome 74 dan macOS di Chrome 73. Untuk mengaktifkan tema gelap Chrome, ubah sistem operasi anda ke mod gelap.

Pada Windows 10, pergi ke Tetapan> Personalisasi> Warna dan pilih "Gelap" di bawah "Pilih mod aplikasi lalai anda." Pada Mac, aktifkan mod gelap seluruh sistem.

Inilah cara mengaktifkan mod gelap baru Chrome jika anda lebih suka menggunakan mod gelap di Chrome dan mod cahaya di seluruh Windows 10. Artikel itu juga merangkumi arahan untuk mengubah warna bar tajuk tetingkap Chrome.

BERKAITAN: Cara Mengaktifkan Mod Gelap Google Chrome pada Windows 10

Terapkan Tema Gelap

Chrome menyokong tema buatan pengguna, yang boleh anda muat turun dari Kedai Web Chrome. Untuk memberi Chrome antara muka gelap, yang perlu anda lakukan ialah memasang tema gelap. Google malah menyediakan koleksi tema gelap yang dipilih oleh editor. Ini akan memberi penyemak imbas Chrome anda mod gelap pada Windows 7, Linux, Chrome OS, dan sistem operasi lain yang tidak tersedia.

Kemas kini : Google kini menawarkan beberapa tema penyemak imbas Chrome rasmi, termasuk tema mod gelap "Hanya Hitam". Anda mungkin mahu mencubanya.

Kami mengesyorkan Morpheon Dark, yang merupakan tema gelap yang paling popular di Kedai. Tidak seperti beberapa tema gelap yang lain, ia memberikan banyak kontras antara tab aktif anda, yang sedikit lebih ringan, dan tab tidak aktif anda, yang lebih gelap.

Tema ini menjadikan bar tab, bar tajuk, bar alat, dan halaman Tab Baru menjadi gelap. Hanya itu yang boleh anda tema di Chrome. Anda tidak dapat menjadikan menu konteks Chrome atau halaman Tetapan menjadi gelap, misalnya.

Kemas kini : Mod gelap terbina dalam Chrome menjadikan menu konteks juga gelap!

Sekiranya anda ingin beralih kembali ke tema lalai Chrome anda boleh, klik menu> Tetapan. Cari pilihan Tema di bawah penampilan dan klik "Tetapkan semula ke Lalai."

Pasang Sambungan Mod Gelap

Tema mengubah antara muka penyemak imbas anda, tetapi kebanyakan laman web menggunakan latar belakang putih. Sudah tentu, anda boleh mengaktifkan mod gelap di Gmail dan beberapa laman web lain secara berasingan, tetapi hanya berfungsi untuk satu laman web pada satu masa.

Untuk mendapatkan mod gelap untuk seluruh web, pasang pelanjutan Dark Reader dari Kedai Web Chrome. Beberapa pelanjutan penyemak imbas lain berfungsi sama, tetapi kami menyukai Dark Reader yang paling banyak daripada semua sambungan mod gelap yang telah kami cuba.

Sambungan ini secara automatik menerapkan gaya gelap pada setiap laman web yang anda kunjungi, dan anda boleh mengklik butang Dark Reader pada bar alat anda untuk menyesuaikannya. Anda juga boleh melumpuhkan mod gelap untuk laman web dari sini. Ekstensi ini bahkan membolehkan anda menetapkan laman web agar tidak pernah dibuka dalam mod gelap, yang berguna jika Dark Reader tidak berfungsi dengan baik dengan laman web.

Malangnya, halaman Tetapan Chrome akan sentiasa berwarna putih dan biru. Sambungan tidak dapat merosakkannya kerana alasan keselamatan. Menu konteks Chrome disediakan oleh sistem operasi, jadi anda tidak dapat mengubahnya gelap - sekurang-kurangnya tidak sampai mod gelap Windows 10 juga berlaku untuk menu konteks aplikasi.

BERKAITAN: Cara Menggunakan Tema Gelap di Windows 10