Apakah Fail CSV, dan Bagaimana Saya Membukanya?

Fail Comma Separated Values ​​(CSV) adalah fail teks biasa yang mengandungi senarai data. Fail-fail ini sering digunakan untuk pertukaran data antara aplikasi yang berbeza. Sebagai contoh, pangkalan data dan pengurus kenalan sering menyokong fail CSV.

Fail-fail ini kadang-kadang boleh dipanggil Nilai Dipisahkan Karakter atau fail Terhadap Koma. Mereka kebanyakan menggunakan watak koma untuk memisahkan (atau had) data, tetapi kadang-kadang menggunakan watak lain, seperti titik koma Ideanya ialah anda dapat mengeksport data kompleks dari satu aplikasi ke file CSV, dan kemudian mengimport data dalam file CSV tersebut ke aplikasi lain.

Struktur Fail CSV

Fail CSV mempunyai struktur yang agak sederhana. Ini adalah senarai data yang dipisahkan dengan koma. Sebagai contoh, katakan anda mempunyai beberapa kenalan dalam pengurus kenalan, dan anda mengeksportnya sebagai fail CSV. Anda akan mendapat fail yang mengandungi teks seperti ini:

Nama, E-mel, Nombor Telefon, Alamat

Bob Smith, bob @ example.com, 123-456-7890,123 Fake Street

Mike Jones, mike @ example.com, 098-765-4321,321 Fake Avenue

Itu semua fail CSV sebenarnya. Mereka boleh menjadi lebih rumit daripada itu, dan boleh mengandungi ribuan baris, lebih banyak entri pada setiap baris, atau rentetan teks yang panjang. Beberapa fail CSV bahkan mungkin tidak mempunyai tajuk di bahagian atas, dan beberapa fail mungkin menggunakan tanda petik untuk mengelilingi setiap bit data, tetapi itu adalah format asas.

Kesederhanaan itu adalah ciri. Fail CSV dirancang untuk menjadi cara untuk mengeksport data dan mengimportnya ke program lain dengan mudah. Data yang dihasilkan dapat dibaca oleh manusia dan dapat dilihat dengan mudah dengan editor teks seperti Notepad atau program spreadsheet seperti Microsoft Excel.

Cara Melihat Fail CSV dalam Penyunting Teks

Untuk melihat kandungan file CSV di Notepad, klik kanan pada File Explorer atau Windows Explorer, dan kemudian pilih perintah "Edit".

Notepad mungkin menghadapi masalah untuk membuka fail CSV jika sangat besar. Dalam kes ini, kami mengesyorkan anda menggunakan editor fail teks biasa yang lebih berkemampuan seperti Notepad ++. Untuk melihat fail CSV di Notepad ++ setelah memasangnya, klik kanan file CSV dan pilih perintah "Edit Dengan Notepad ++".

Anda akan melihat senarai data teks biasa dalam fail CSV. Sebagai contoh, jika fail CSV dieksport dari program kenalan, anda akan melihat maklumat mengenai setiap kenalan di sini, dengan maklumat kenalan disusun ke baris baru. Sekiranya ia dieksport dari pengurus kata laluan seperti LastPass, anda akan melihat entri masuk laman web yang berbeza di baris mereka sendiri di sini.

Di Notepad, fitur "Word Wrap" dapat membuat data lebih sukar dibaca. Klik Format> Word Wrap untuk melumpuhkannya dan membuat setiap baris data tetap berada pada barisnya sendiri untuk meningkatkan pembacaan. Anda perlu menatal secara mendatar untuk membaca baris penuh.

Cara Membuka Fail CSV dalam Program Spreadsheet

Anda juga dapat membuka fail CSV dalam program spreadsheet, yang menjadikannya lebih mudah dibaca. Sebagai contoh, jika anda memasang Microsoft Excel di komputer, anda hanya boleh mengklik dua kali fail .csv untuk membukanya di Excel secara lalai. Sekiranya tidak dibuka di Excel, anda boleh mengklik kanan fail CSV dan pilih Buka Dengan> Excel.

Sekiranya anda tidak mempunyai Excel, anda boleh memuat naik fail tersebut ke perkhidmatan seperti Helaian Google atau memasang suite pejabat percuma seperti LibreOffice Calc untuk melihatnya.

Excel dan program spreadsheet lain menyajikan isi fail .CSV seolah-olah itu adalah spreadsheet, menyusunnya menjadi lajur.

Cara Mengimport Fail CSV ke Aplikasi

Sekiranya anda hanya mahu melihat kandungan fail CSV atau menggunakannya sebagai spreadsheet, itu sahaja yang perlu anda lakukan. Namun, banyak fail CSV dibuat untuk diimport ke program lain. Anda mungkin mengeksport kenalan anda dari Kenalan Google, kata laluan yang disimpan dari LastPass, atau sejumlah besar data dari program pangkalan data. Fail CSV yang dihasilkan kemudian dapat diimport ke dalam aplikasi yang mendukung jenis data tersebut.

Bergantung pada aplikasi dari mana Anda mengeksport data, Anda mungkin perlu memilih format CSV yang sesuai untuk aplikasi sasaran. Sebagai contoh, Kenalan Google boleh mengeksport kenalan dalam format CSV Google (untuk Kenalan Google) atau Outlook CSV (untuk Microsoft Outlook). Walau apa pun, anda akan mendapat fail CSV yang mengandungi data, tetapi ia disusun dengan cara yang sedikit berbeza.

Dalam aplikasi yang sesuai, cari opsi "Import" atau "Import CSV", yang memungkinkan Anda memilih file CSV untuk diimport. Sebagai contoh, dalam Microsoft Outlook, anda boleh mengklik Fail> Buka & Eksport> Import / Eksport> Import Dari Program atau Fail Lain> Nilai Dipisahkan Koma untuk mengimport kenalan dari fail CSV.

Fail CSV adalah perkara yang tidak perlu diganggu oleh kebanyakan orang. Tetapi, jika anda perlu mendapatkan maklumat dari satu aplikasi dan yang lain, itulah yang mereka perlukan.