Cara Memasang Kod HEVC Percuma pada Windows 10 (untuk H.265 Video)

Windows 10 menyokong fail video yang dikodkan dengan Pengekodan Video Efisiensi Tinggi (HEVC), juga dikenali sebagai video H.265. Walau bagaimanapun, Microsoft mengenakan codec rasmi dan tidak memasukkannya ke dalam Windows 10. Anda boleh mendapatkannya secara percuma tanpa mengeluarkan kad kredit dan membelanjakan $ 0,99.

Bagaimana Video HEVC Berfungsi pada Windows 10

Video HEVC semakin popular. iPhone kini merakam video di HEVC secara lalai, dan 4K UHD Blu-ray juga menggunakan HEVC.

Kodek ini akan membolehkan anda menonton video tersebut di PC anda, tetapi hanya diperlukan untuk aplikasi seperti pemain video Filem & TV Microsoft, disertakan dengan Windows 10, dan aplikasi Windows lain yang memanfaatkan codec yang terdapat di dalam Windows.

Pemain video pihak ketiga yang popular, misalnya, merangkumi codec terbina dalam. Untuk memainkan video HEVC (H.265) dalam VLC, cukup pasang VLC dan buka - selesai.

Untuk sokongan terbina dalam, anda memerlukan codec. Ini tidak disertakan dengan versi terbaru Windows 10 tetapi mesti dipasang dari Microsoft Store. Codec ini juga diperlukan untuk mengekod video dalam format HEVC (H.265) dalam aplikasi yang menggunakan codec sistem Windows 10.

BERKAITAN: Apakah Video HEVC H.265, dan Mengapa Penting untuk Filem 4K?

Cara Memasang Codec Secara Percuma

Sebenarnya ada dua pakej codec yang berbeza yang anda dapat dari Kedai. Kedua-duanya sama, tetapi satu berharga $ 0.99 dan satu percuma.

Sekiranya anda mencari Gedung HEVC, anda akan melihat pakej Sambungan Video HEVC $ 0.99. Bayaran ini mungkin menggambarkan kos melesenkan codec untuk Microsoft.

Namun, anda juga boleh mendapatkan paket "HEVC Video Extensions from Device Manufacturer" secara percuma dari Store. Ini sama dengan pakej $ 0.99 tetapi percuma. Klik pautan dan klik "Dapatkan" untuk memasangnya. Selesai!

( Kemas kini : Mulai Oktober 2020, nampaknya pakej percuma ini tidak lagi tersedia. Sekiranya anda tidak mahu membayar $ 0.99, kami mengesyorkan anda memasang VLC atau pemain video percuma lain yang merangkumi sokongan untuk video H.265.)

Nampaknya ditujukan kepada pengeluar komputer untuk memasang pra-kodek ini pada PC mereka. Walau bagaimanapun, tidak ada yang menghalang sesiapa daripada memasang codec ini pada sistemnya - anda hanya perlu mengikuti pautan langsung untuk mencarinya.

Pautan di atas berfungsi di Amerika Syarikat. Kami telah menerima beberapa laporan bahawa ia mungkin tidak berfungsi di negara lain. Seperti kedai aplikasi lain, Kedai Microsoft mempunyai senarai perisian yang berbeza di kawasan yang berlainan. Mungkin berbeza di negara lain. Cuba pautan ini di luar AS.

Ngomong-ngomong, anda juga boleh memasang sokongan untuk Format Efisiensi Tinggi (HEIF) dari Kedai. Muat turun pakej Sambungan Imej HEIF sahaja. Format gambar ini juga semakin popular — iPhone kini mengambil gambar di HEIF secara lalai. Pakej HEIF adalah percuma untuk semua orang tanpa sebarang harga.

Kemas kini Keselamatan Datang melalui Kedai, Terlalu

Kedai Microsoft akan memasang kemas kini keselamatan secara automatik untuk codec ini sama seperti memasang kemas kini untuk aplikasi lain yang disertakan.

Ini mengejutkan banyak orang ketika Microsoft mula menyebarkan kemas kini keselamatan kritikal untuk codec melalui Store pada 1 Julai 2020. Mereka tidak melalui Windows Update seperti yang dilakukan oleh patch keselamatan biasa.

Kami mengesyorkan memastikan kemas kini aplikasi automatik diaktifkan kerana alasan keselamatan. Untuk melakukannya, buka Kedai Microsoft pada Windows 10, klik menu> Tetapan dan pastikan "Kemas kini Aplikasi Secara Otomatis" diset ke "Aktif."