Cara Mengekstrak Fail .RAR secara percuma di Windows dan Mac

Adakah anda pernah memuat turun fail hanya untuk mengetahui bahawa ia mempunyai pelanjutan fail .rar yang pelik? RAR adalah format fail yang dimampatkan — seperti fail ZIP — dan dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara membuka fail RAR di Windows atau macOS X.

Buka Fail RAR di Windows

BERKAITAN: Trik Geek Bodoh: Menggunakan 7-Zip sebagai Penyemak Imbas Fail Cepat

Terdapat pelbagai aplikasi di Windows yang dapat membuka fail RAR. Pilihan lalai adalah WinRAR, dibuat oleh pembangun format fail RAR, tetapi ini bukan aplikasi percuma. Sekiranya anda ingin membuat fail RAR, WinRAR adalah pertaruhan terbaik anda. Walau bagaimanapun, jika anda hanya perlu mengekstrak fail RAR, aplikasi 7-Zip sumber bebas dan terbuka adalah pilihan yang lebih baik.

Selepas anda memuat turun dan memasang 7-Zip dari laman web mereka, anda boleh pergi. Anda boleh mengklik dua kali fail RAR untuk membukanya dalam 7-ZIP dan melihat atau mengekstrak fail.

Sekiranya anda tahu mahu mengekstrak fail, anda boleh melakukannya tanpa membuka 7-Zip. Klik kanan mana-mana fail RAR, arahkan ke menu "7-Zip", dan kemudian pilih salah satu pilihan "Ekstrak", bergantung pada tempat anda ingin mengekstrak fail. Perhatikan bahawa jika anda mempunyai sekumpulan fail .RAR yang terdiri daripada banyak bahagian, anda pasti ingin mengekstrak fail pertama dalam set tersebut — 7-Zip akan mengendalikan fail lain dalam set secara automatik.

Terdapat aplikasi Windows lain yang menyokong pengekstrakan fail RAR, tetapi kami mengesyorkan 7-Zip kerana ia adalah sumber terbuka, percuma dan boleh dipercayai.

Buka Fail RAR di macOS

Tidak banyak pilihan untuk membuka fail RAR di macOSX seperti pada platform Windows yang lebih popular. Namun, masih ada beberapa. Kami mengesyorkan aplikasi percuma "The Unarchiver," yang mempunyai sokongan hebat untuk fail arkib pelbagai bahagian. Selepas pemasangan, anda boleh melancarkan The Unarchiver untuk mengaitkan jenis fail dengan aplikasi.

Setelah mengaitkan jenis fail, anda boleh mengekstrak arkib RAR dengan hanya mengklik dua kali fail tersebut. Unarchiver membuat folder dengan nama yang sama dengan arkib, dan kemudian mengekstrak kandungannya ke folder baru. Perhatikan bahawa jika anda bekerja dengan arkib RAR pelbagai bahagian, anda perlu membuka fail pertama dalam set. Unarchiver akan mengendalikan fail tambahan dalam set secara automatik.

Sekiranya anda menggunakan memilih untuk menguruskan arkib anda dengan alat yang berbeza, sila beritahu kami tentangnya dalam komen.