Anda Tidak Memerlukan Kunci Produk untuk Memasang dan Menggunakan Windows 10

Microsoft membenarkan sesiapa sahaja memuat turun Windows 10 secara percuma dan memasangnya tanpa kunci produk. Ia akan terus berfungsi untuk masa yang akan datang, dengan hanya beberapa sekatan kosmetik kecil. Dan anda juga boleh membayar untuk menaik taraf ke salinan Windows 10 berlesen setelah anda memasangnya.

Sama ada anda mahu memasang Windows 10 di Boot Camp, letakkan di komputer lama yang tidak layak untuk peningkatan percuma, atau buat satu atau lebih mesin maya, anda sebenarnya tidak perlu membayar satu sen pun.

Cara memuat turun Windows 10 dan memasangnya tanpa kunci

BERKAITAN: Tempat memuat turun Windows 10, 8.1, dan 7 ISO Secara Sah

Pertama, anda perlu memuat turun Windows 10. Anda boleh memuat turunnya terus dari Microsoft, dan anda bahkan tidak memerlukan kunci produk untuk memuat turun salinannya.

Terdapat alat muat turun Windows 10 yang berjalan pada sistem Windows, yang akan membantu anda membuat pemacu USB untuk memasang Windows 10. Sekiranya anda tidak menggunakan Windows, anda boleh mengunjungi halaman muat turun ISO 10 Windows untuk memuat turun ISO secara langsung (katakan, jika anda memasang Windows 10 di Boot Camp pada Mac). Sekiranya anda melayari halaman tersebut di mesin Windows, ia akan mengarahkan anda ke halaman alat muat turun.

Mulakan saja proses pemasangan dan pasang Windows 10 seperti biasa. Salah satu skrin pertama yang akan anda lihat akan meminta anda memasukkan kunci produk anda sehingga anda dapat "Aktifkan Windows." Namun, anda hanya dapat mengklik pautan "Saya tidak mempunyai kunci produk" di bahagian bawah tetingkap dan Windows akan membolehkan anda meneruskan proses pemasangan. Anda mungkin diminta untuk memasukkan kunci produk dalam prosesnya juga - jika ya, cari pautan kecil yang serupa untuk melangkau skrin itu.

Sekiranya anda tidak melihat pilihan ini, anda juga dapat memberikan kunci persediaan klien KMS untuk meneruskan. Kunci ini tidak akan memberi anda salinan Windows yang diaktifkan melainkan anda berada dalam organisasi yang mempunyai Perkhidmatan Pengurusan Kunci, tetapi kunci tersebut akan membolehkan anda melalui proses pemasangan Windows.

Apabila anda memilih pilihan ini, anda akan dapat memasang "Windows 10 Home" atau "Windows 10 Pro." Ingatlah bahawa, jika anda merancang untuk membayar untuk menaik taraf ke versi berbayar kemudian, akan lebih murah untuk menaik taraf ke Windows 10 Home, jadi anda mungkin ingin memasang versi Home. Apa sahaja versi yang anda pilih, Windows 10 akan dipasang dengan normal.

Batasan Kosmetik

BERKAITAN: Bagaimana Pengaktifan Windows Berfungsi?

Setelah anda memasang Windows 10 tanpa kunci, sebenarnya tidak akan diaktifkan. Walau bagaimanapun, versi Windows 10 yang tidak diaktifkan tidak mempunyai banyak sekatan. Dengan Windows XP, Microsoft sebenarnya menggunakan Windows Genuine Advantage (WGA) untuk melumpuhkan akses ke komputer anda. Hari-hari ini, Windows hanya mengadu kepada anda dengan beberapa cara kosmetik kecil.

Pada mulanya, anda tidak akan melihat perbezaannya. Akhirnya, Windows akan mula sedikit mengganggu anda. Pertama, anda akan melihat tanda air di sudut kanan bawah skrin anda. Anda juga akan melihat "Windows tidak diaktifkan. Aktifkan Windows sekarang. " pautan di bahagian bawah aplikasi Tetapan. Ini adalah satu-satunya bentuk nag yang akan anda lihat - misalnya, tidak ada tetingkap pop timbul.

Kedua, anda tidak dapat mengubah kertas dinding desktop dan dari skrin Pemperibadian> Latar belakang dalam aplikasi Tetapan. Anda akan melihat mesej "Anda perlu mengaktifkan Windows sebelum dapat memperibadikan PC" di bahagian atas tetingkap ini, dan pilihan untuk menukar kertas dinding anda akan berwarna kelabu.

Anda masih boleh menukar kertas dinding dengan cara lain. Sebagai contoh, anda dapat mengklik kanan gambar di File Explorer dan memilih "Tetapkan sebagai latar belakang desktop." Anda juga dapat membuka gambar di aplikasi Foto, klik tombol menu, klik "Tetapkan sebagai", dan klik "Tetapkan sebagai latar belakang." Windows 7 akhirnya mengubah anda kembali ke latar belakang hitam, tetapi Windows 10 nampaknya tidak melakukan ini.

Anda akan menemui wallpaper yang disertakan Windows 10 di bawah folder C: \ Windows \ Web di File Explorer.

Selain daripada batasan asas ini, sistem Windows 10 anda akan terus berfungsi selamanya. Tiada tanda tanya selain tanda air, anda akan mendapat semua kemas kini sistem, dan semua yang lain berfungsi sepenuhnya. Satu-satunya perkara yang dapat mengubahnya adalah kemas kini Windows 10, tetapi Microsoft menjadi semakin lemah sejak Windows 7.

Cara Meningkatkan Windows 10 ke Versi Diaktifkan

Dengan Windows 10, anda kini boleh membayar untuk menaik taraf salinan Windows yang "tidak asli" menjadi yang berlesen. Buka aplikasi Tetapan dan menuju ke Kemas kini & Keselamatan> Pengaktifan. Anda akan melihat butang "Pergi ke Kedai" yang akan membawa anda ke Kedai Windows jika Windows tidak dilesenkan.

Di Kedai, anda boleh membeli lesen Windows rasmi yang akan mengaktifkan PC anda. Versi Home Windows 10 berharga $ 120, sementara versi Pro berharga $ 200. Ini adalah pembelian digital, dan akan segera menyebabkan pemasangan Windows semasa anda diaktifkan. Anda tidak perlu membeli lesen fizikal.

Kami memasang Windows 10 Professional sebagai contoh di sini, jadi Windows Store hanya akan membolehkan kami membeli lesen Windows 10 Pro $ 200.

Pilihan ini mungkin tidak tersedia di semua negara. Harga di sini adalah untuk Windows Store versi AS. Microsoft mengenakan harga yang berbeza di negara dan mata wang yang berbeza.

Windows 7, 8, dan 8.1 berfungsi dengan cara yang sama. Microsoft tidak secara rasmi membenarkan anda memuat turun Windows tanpa kunci produk, dan tidak ada cara untuk menaik taraf sepenuhnya ke sistem berlesen dari dalam Windows. Ini menjadikannya lebih menggoda dengan Windows 10 - sebagai contoh, anda boleh memasang Windows 10 di Boot Camp di Mac anda secara percuma dan, jika anda kerap menggunakannya, anda boleh membayar dengan cepat untuk membuang tanda air jika itu layak awak. Ini seperti demo percuma, dan anda boleh menggunakannya untuk membuat semua mesin maya yang anda suka untuk tujuan ujian.

Pasti, perjanjian lesen mungkin mengatakan anda tidak seharusnya menggunakannya tanpa kunci, tetapi perjanjian lesen Microsoft mengatakan segala macam perkara yang membingungkan. Perjanjian lesen Microsoft masih melarang penggunaan salinan "OEM" Windows 10 yang popular di PC yang anda buat sendiri. Sekiranya Microsoft tidak mahu orang menggunakan salinan Windows 10 yang tidak diaktifkan untuk jangka masa yang panjang, ia dapat melepaskan kemas kini sistem yang mematikannya.