Cara Membuka Kesukaran Peta Minecraft

Minecraft 1.8 memperkenalkan ciri peta ciri baru: kemampuan untuk mengunci tetapan kesukaran peta secara kekal. Walaupun cara yang baik untuk mendorong anda bermain tanpa curang, ia juga mengecewakan jika kesukaran terkunci pada suasana yang tidak anda mahukan. Baca terus kerana kami menunjukkan kepada anda bagaimana keduanya mengubah tetapan dan membukanya secara kekal.

Apakah Kunci Kesukaran?

Kemungkinan jika anda menjumpai artikel ini melalui pertanyaan carian, anda pasti tahu apa itu kunci kesukaran dan anda sudah bersedia untuk menyingkirkannya. Untuk mempercepat semua orang: kunci kesukaran adalah ciri yang diperkenalkan di Minecraft 1.8 yang membolehkan pemain mengunci tetapan kesukaran dari permainan bertahan hidup tanpa curang secara kekal.

Ciri ini diperkenalkan setelah pemain memintanya kerana ia mencegah anda mengubah kesukaran untuk melarikan diri dari situasi berbulu. Oleh itu, jika anda menetapkan permainan untuk bertahan hidup, tidak ada curang, dan kesukaran yang sukar, anda tidak dapat mengetepikan kesukaran permainan dengan menjatuhkan topi untuk menyelamatkan diri anda (misalnya mengubahnya menjadi kesukaran "Damai" untuk memaksa semua monster putus asa setelah anda mendapati diri anda kehilangan harapan dan kelaparan di mineshaft yang terbengkalai).

Secara lalai kesukaran permainan tidak terkunci, tetapi anda dapat menemukan pengaturan untuk melakukannya dengan menekan tombol "ESC" untuk membuka menu pengaturan dan kemudian menavigasi ke submenu "Pilihan".

Kunci kesukaran (dilihat dengan warna biru di atas) terletak betul-betul di sebelah butang pemilihan kesukaran. Sebaik sahaja anda menekan butang kunci itu dan mengesahkan pilihan anda, tahap kesukaran untuk peta tidak dapat diubah dengan tetapan dalam menu dan hanya boleh diubah dengan mengaktifkan permainan menipu melalui jenis pintu belakang atau dengan mengedit fail permainan yang sebenarnya. Mari kita lihat kedua kaedah sekarang.

Mengubah Kesukaran dengan Trik LAN

Sekiranya anda hanya mahu mengubah tetapan kesukaran dan anda tidak peduli jika anda benar-benar membukanya, ada sedikit helah yang bergantung pada membuka permainan anda untuk dimainkan di LAN tempatan. Tidak menjadi masalah sama ada anda sebenarnya tidak bermain dengan orang lain (atau jika ada komputer lain di rangkaian anda). Apabila anda membuka permainan untuk bermain LAN, anda diberi kemampuan untuk mengubah mod permainan (misalnya Survival to Creative)  dan kemampuan untuk menukar dan mematikan cheat.

Mula-mula mari kita lihat kesukaran dalam dunia ujian kita.

Pada masa ini ditetapkan ke "Keras" dan terkunci. Tidak ada cara untuk mengubah pilihan dengan menu dalam permainan dan mengklik pada ikon kunci atau butang pemilihan kesukaran tidak menghasilkan hasil. Sudah tiba masanya untuk mencari helah terbuka-ke-LAN lama untuk mengatasi kunci.

Untuk melakukannya tekan kekunci "ESC" untuk membuka menu tetapan, klik "Buka ke LAN" dan kemudian ketika disajikan dengan pilihan permainan LAN pilih "Izinkan Menipu: AKTIF" seperti yang terlihat pada tangkapan layar di atas.

Setelah menipu diaktifkan maka anda boleh menggunakan perintah konsol untuk mengubah pengaturan kesukaran walaupun terkunci. Kembali ke permainan dan tekan kekunci "T" untuk membuka kotak sembang / konsol.

Masukkan perintah "/ kesukaran damai" untuk mengubah tahap kesukaran. (Penentuan tingkat kesukaran masing-masing adalah "damai," "mudah," dan "keras," atau "0," "1," "2,"

Sekarang apabila anda melihat di menu tetapan sekali lagi, anda akan mendapati bahawa tahap kesukaran telah disesuaikan berdasarkan parameter perintah konsol anda.

Namun, perhatikan bahawa tetapan kesukaran masih terkunci. Di luar membuka permainan anda ke LAN dan membolehkan menipu setiap kali anda memulakan semula permainan untuk membuat perubahan yang anda mahukan, anda tidak akan dapat menyesuaikan tahap kesukaran.

Sekiranya anda hanya mahu membuat satu perubahan, seperti jika anda mendapati bahawa anda tidak menyukai tahap kesukaran yang lebih tinggi dan hanya ingin memanggilnya semula secara kekal ke tahap yang lebih rendah, trik ini sempurna dan tidak memerlukan perisian luar; perubahan akan berterusan dari masa ke masa walaupun anda meninggalkan permainan dan kehilangan mod cheat terbuka ke LAN yang anda aktifkan. Sekiranya anda ingin membuka kunci kunci itu sendiri (dan tidak hanya menyesuaikan tetapan di belakang tabir dengan arahan konsol), anda perlu menggunakan editor tahap Minecraft.

Membuka Kunci Kesukaran

Walaupun tipu daya perisian tanpa perisian yang digariskan sebelumnya mungkin akan mencukupi bagi kebanyakan orang yang hanya ingin menukar tetapan kesukaran sekali, bagi anda yang suka menyesuaikan kesukaran dengan cepat tanpa menggunakan perintah menipu konsol, kemudian perbaiki yang lebih tetap berada dalam keadaan teratur.

BERKAITAN: Cara Menukar Dunia Minecraft dari Survival ke Creative to Hardcore

Untuk membuat perubahan kekal pada mod kunci, anda perlu mengedit fail permainan sebenar, level.dat. Anda tidak boleh hanya menampar fail dalam editor teks, bagaimanapun, kerana Minecraft menggunakan pemformatan tertentu yang dikenali sebagai Named Binary Tag (NBT). Untuk itu, kami perlu menggunakan alat yang mungkin anda ingat dari tutorial Minecraft sebelumnya, Cara Menukar Dunia Minecraft dari Survival ke Creative to Hardcore, NBTExplorer.

NBTExplorer adalah platform silang percuma yang direka khusus untuk mengedit fail permainan berasaskan NBT Minecraft. Anda boleh mendapatkan versi untuk Windows, Mac, dan Linux di halaman GitHub NTBExplorer atau membaca lebih lanjut mengenainya di utas rasmi di forum Minecraft.

Catatan: Walaupun teknik ini sangat selamat dan tidak mungkin merosakkan data anda,  selalu buat sandaran data dunia anda sebelum mengeditnya. Sekiranya anda tidak tahu melakukannya, lihat panduan kami untuk membuat sandaran data Minecraft di sini.

Muat turun dan jalankan aplikasi. Secara lalai ia mencari data dunia dalam folder simpanan Minecraft lalai anda tetapi jika anda ingin mengedit simpan yang terletak di luar direktori lalai, anda selalu dapat menelusurinya menggunakan perintah File -> Open untuk mencari fail.

Dunia ujian kami untuk tutorial ini disebut, cukup kreatif, "Lock Test I". Untuk mengakses tetapan untuk kunci kesulitan, kembangkan entri untuk menyimpan fail yang ingin diedit dan entri berikutnya untuk "level.dat" seperti yang dilihat pada tangkapan layar di bawah.

Entri yang kami cari, antara puluhan yang terdapat di file level.dat, ada di bahagian atas: "DifficultyLocked." Nilai lalai adalah "0" atau dibuka; ia beralih ke "1" ketika anda mengunci pengaturan kesukaran dalam permainan.

Untuk membuka kunci kesukaran secara kekal, cukup klik dua kali pada entri "DifficultyUnlocked" dan edit "1" menjadi "0". Setelah selesai pastikan menyimpan perubahan melalui Fail-> Simpan (CTRL + S atau pintasan papan kekunci yang setara pada sistem anda). Mari memuatkan permainan kami kembali dan periksa tetapan kesukaran.

Tetapan pemilihan kesukaran tidak dikunci dan kami bebas mengubah pengaturan kesukaran tanpa menggunakan perintah konsol atau penyuntingan fail.

Mempunyai soalan Minecraft besar atau kecil? Hantarkan e-mel kepada kami di [email protected] dan kami akan berusaha sebaik mungkin untuk menjawabnya.