Cara Menyesuaikan Kecerahan Skrin PC Anda, Secara Manual dan Automatik

Anda mungkin perlu menukar kecerahan skrin anda secara berkala. Apabila ia terang di luar, anda mahu menaikkannya sehingga anda dapat melihatnya. Semasa anda berada di dalam bilik yang gelap, anda pasti mahu bilik itu redup sehingga tidak menyakitkan mata anda. Mengurangkan kecerahan skrin anda juga akan membantu menjimatkan tenaga anda dan meningkatkan jangka hayat bateri komputer riba anda.

Selain mengubah kecerahan layar secara manual, anda boleh meminta Windows mengubahnya secara automatik dalam pelbagai cara. Windows boleh mengubahnya berdasarkan apakah anda terpasang, berdasarkan berapa banyak daya bateri yang tersisa, atau menggunakan sensor cahaya ambien yang terdapat di dalam banyak peranti moden.

Cara Menyesuaikan Kecerahan Secara Manual pada Laptop atau Tablet

Pada kebanyakan papan kekunci komputer riba, anda akan menemui kekunci pintasan yang membolehkan anda meningkatkan dan mengurangkan kecerahan dengan cepat. Selalunya, kekunci ini adalah bahagian baris F-kekunci –itu F1 hingga F12– yang muncul di atas baris nombor pada papan kekunci anda. Untuk menyesuaikan kecerahan layar, cari ikon yang sesuai dengan kecerahan - selalunya logo matahari atau yang serupa - dan tekan kekunci.

Ini adalah kekunci fungsi, yang bermaksud anda mungkin perlu menekan dan menahan kekunci Fn pada papan kekunci anda, yang sering terletak di sudut kiri bawah papan kekunci semasa anda menekannya.

Anda juga dapat menyesuaikan kecerahan paparan dari dalam Windows juga. Ini sangat berguna jika papan kekunci anda tidak mempunyai kunci ini, atau jika anda menggunakan tablet dan anda mesti melakukannya dalam perisian.

Pada Windows 10, anda boleh mengklik ikon bateri di kawasan pemberitahuan dan mengklik jubin kecerahan yang muncul. Ini menyesuaikan kecerahan dengan kenaikan 25% setiap kali anda mengetuknya. Anda juga boleh meleret dari kanan atau membuka Pusat Tindakan dari dulang sistem anda dan menggunakan jubin tetapan cepat di sana.

Anda akan mendapat pilihan ini di aplikasi Tetapan pada Windows 10 juga. Buka aplikasi Tetapan dari menu Mula atau layar Mulai, pilih "Sistem," dan pilih "Tampilan." Klik atau ketuk dan seret slaid "Laraskan tahap kecerahan" untuk mengubah tahap kecerahan.

Sekiranya anda menggunakan Windows 7 atau 8, dan tidak mempunyai aplikasi Tetapan, pilihan ini tersedia di Panel Kawalan. Buka Panel Kawalan, pilih "Perkakasan dan Suara," dan pilih "Pilihan Kuasa." Anda akan melihat gelangsar "Kecerahan skrin" di bahagian bawah tetingkap Rancangan Daya.

Anda juga akan melihat pilihan ini di Pusat Mobiliti Windows. Lancarkannya dengan mengklik kanan butang Start pada Windows 10 dan 8.1 dan memilih "Mobility Center," atau menekan kekunci Windows + X pada Windows 7. Tukar slaid "Display brightness" di tetingkap yang muncul.

Cara Menyesuaikan Kecerahan Secara Manual pada Paparan Luaran

Sebilangan besar kaedah dalam artikel ini dirancang untuk komputer riba, tablet, dan komputer all-in-one. Walau bagaimanapun, jika anda menggunakan PC desktop dengan paparan luaran - atau bahkan menyambungkan paparan luaran ke komputer riba atau tablet - anda perlu menyesuaikan tetapannya pada paparan luaran itu sendiri, dan biasanya anda tidak akan dapat lakukan secara automatik.

Cari butang "kecerahan" pada layar dan gunakan untuk menyesuaikan kecerahan paparan. Anda mungkin perlu menekan semacam "Menu" atau "Pilihan" sebelum anda dapat mengakses paparan di layar yang akan membolehkan anda menambah atau mengurangi kecerahan. Anda akan sering mendapat butang ini di dekat butang kuasa pada monitor komputer. Dengan beberapa monitor, anda juga dapat menyesuaikan kecerahan layar anda dengan aplikasi seperti ScreenBright atau Display Tuner, walaupun mereka tidak akan berfungsi dengan semua monitor.

Cara Menyesuaikan Kecerahan Secara Automatik Apabila Anda Dipasang

BERKAITAN: Perlukah Anda Menggunakan Pelan Kuasa Berprestasi, Jimat, atau Berprestasi Tinggi pada Windows?

Anda boleh menetapkan tahap kecerahan paparan yang berbeza pada komputer riba atau tablet anda berdasarkan sama ada anda disambungkan ke outlet atau tidak. Sebagai contoh, anda boleh menetapkannya ke tahap kecerahan tinggi semasa anda dipasang, dan yang lebih rendah ketika anda menggunakan bateri. Windows kemudian akan menyesuaikan kecerahan anda secara automatik.

Untuk menyesuaikannya, buka Panel Kawalan. Pilih "Perkakasan dan Suara", pilih "Pilihan Daya", dan klik pautan "Ubah tetapan rancangan" di sebelah pelan kuasa yang anda gunakan. Anda mungkin menggunakan pelan kuasa Seimbang.

Konfigurasikan tahap kecerahan layar yang berbeza untuk "Pada baterai" dan "Dipasang" di bawah "Sesuaikan kecerahan rencana." Tetapan ini berkaitan dengan rancangan kuasa anda. Anda boleh mengkonfigurasi tahap kecerahan skrin yang berbeza untuk rancangan kuasa yang berbeza dan beralih di antara mereka, jika anda mahu (walaupun kami tidak fikir rancangan kuasa benar-benar diperlukan).

Cara Menyesuaikan Kecerahan Secara Automatik Berdasarkan Hayat Bateri yang Tersisa

Anda juga dapat menyesuaikan lampu latar paparan secara automatik berdasarkan seberapa banyak daya bateri yang tersisa dari komputer riba atau tablet anda. Pada Windows 10, anda boleh menggunakan ciri Penjimat Bateri untuk melakukan ini. Buka aplikasi Tetapan, pilih "Sistem", dan pilih "Penjimat bateri." Klik atau ketuk pautan "Tetapan penjimat bateri".

Pastikan pilihan "Kecerahan layar yang lebih rendah ketika dalam penjimat bateri" diaktifkan, kemudian pilih peratusan di mana Anda ingin Penjimatan Baterai masuk. Apabila Penjimat Bateri diaktifkan pada tahap itu, itu akan mengurangkan lampu latar dan menjimatkan tenaga anda. Secara lalai, Penjimat Bateri bermula apabila anda mempunyai baki 20% bateri.

Malangnya, tidak ada cara untuk menyesuaikan tahap kecerahan tepat yang akan dipilih oleh Penjimat Bateri. Anda juga boleh mengaktifkan ciri ini secara manual dari ikon bateri.

Cara Menyesuaikan Kecerahan Secara Automatik Berdasarkan Cahaya Ambien

BERKAITAN: Lumpuhkan Kecerahan Adaptif di Windows untuk Memperbaiki Masalah Skrin Gelap

Banyak komputer riba dan tablet moden mempunyai sensor kecerahan sekitar, yang berfungsi sama dengan yang terdapat pada telefon pintar dan tablet. Windows boleh menggunakan sensor untuk "kecerahan adaptif," secara automatik meningkatkan kecerahan paparan anda ketika anda berada di area terang, dan mengurangi kecerahan ketika anda berada di ruangan gelap.

Ini mudah, tetapi ada juga yang berpendapat bahawa ia juga akan menghalangnya. Ini secara automatik dapat menurunkan atau meningkatkan kecerahan paparan anda ketika anda tidak menginginkannya, dan anda mungkin lebih suka menguruskan kecerahan secara manual dengan tetapan di atas. Anda mungkin mahu mencubanya hidup dan mati untuk memutuskan mana yang anda sukai.

Untuk mengaktifkan atau menonaktifkan fitur ini pada Windows 10, buka aplikasi Tetapan, pilih "Sistem," dan pilih "Paparan." Hidupkan atau matikan pilihan "Ubah kecerahan secara automatik ketika lampu berubah". Anda hanya akan melihat pilihan ini jika peranti anda mempunyai sensor kecerahan sekitar.

Anda juga boleh mengubah tetapan ini melalui Panel Kawalan. Buka Panel Kontrol, pilih "Perkakasan dan suara," pilih "Pilihan Daya", klik "Ubah tetapan rencana" di sebelah rencana daya yang Anda gunakan, dan klik "Ubah tetapan daya lanjutan."

Kembangkan bahagian "Paparan" di sini, dan kemudian luaskan bahagian "Aktifkan kecerahan adaptif". Pilihan di sini membolehkan anda mengawal sama ada kecerahan adaptif digunakan semasa anda menggunakan bateri atau semasa anda dipasang. Contohnya, anda boleh mematikannya semasa anda dipasang dan membiarkannya diaktifkan semasa anda menggunakan bateri.

Anda boleh menyesuaikan kecerahan skrin anda secara automatik dan manual, dan keduanya mempunyai masa dan tempatnya. Mengaktifkan kecerahan automatik tidak akan menghalang anda untuk mengubah kecerahan anda dengan butang panas atau pilihan di Windows setiap kali anda merasakannya, jadi anda tidak akan rugi dengan mencuba semua pilihan di atas.