Apakah Fail DAT (dan Bagaimana Saya Membukanya)?

Fail dengan sambungan fail .dat adalah fail data generik yang menyimpan maklumat khusus yang berkaitan dengan program yang membuat fail tersebut. Beberapa aplikasi yang menggunakannya ialah CCleaner, Porteus, dan Minecraft. Mereka mungkin muncul dalam e-mel anda sebagai lampiran dari Microsoft Exchange Server.

Apakah Fail DAT?

Ringkasnya, fail DAT mengandungi maklumat penting untuk dikendalikan oleh perisian. Maklumat yang terdapat di dalam fail DAT biasanya berupa teks biasa atau binari, walaupun dalam kes yang jarang terjadi, anda mungkin menganggapnya sebagai data sebenar fail video untuk program seperti VCDGear atau CyberLink PowerDirector.

Banyak program membuat, membuka, dan merujuk fail DAT. Mereka direka hanya untuk digunakan oleh aplikasi dan tidak boleh dibuka secara manual oleh pengguna. Banyak permainan, seperti Minecraft, menggunakan fail DAT untuk menyimpan potongan tingkat, yang dimuat dengan cepat ketika pemain menavigasi ke seluruh level.

Bagaimana Saya Membuka Fail DAT?

Kerana sukar untuk mengetahui sama ada fail DAT yang anda hadapi mengandungi teks, gambar, video, atau fail konfigurasi untuk perisian di komputer anda, cara anda membuka fail akan berbeza-beza bergantung pada maklumat apa yang ada di dalamnya. Walau bagaimanapun, kebanyakan masa, fail DAT dalam format teks biasa, dan anda boleh membukanya dengan penyunting teks standard apa pun.

Menggunakan Penyunting Teks

Kami menggunakan Notepad ++ untuk Windows sebagai contoh di sini, tetapi anda dapat membuka DAT yang berisi teks dengan editor teks apa pun, tidak kira sistem operasi apa yang anda gunakan. Prosesnya mungkin sedikit berbeza untuk membuka fail, tetapi tidak rumit.

Di Windows, klik kanan fail DAT yang ingin anda buka dan kemudian klik perintah "Buka Dengan".

Di tetingkap "Buka Dengan", pilih editor teks yang ingin anda gunakan dan kemudian klik butang "OK".

Dengan syarat fail yang anda buka berasaskan teks, anda seharusnya dapat membaca isinya.

Sekiranya anda cuba membuka fail yang tidak mengandungi teks biasa, anda mungkin melihat banyak rujukan "NUL" dan beberapa watak yang tidak jelas.

Cara Membuka Fail Winmail.dat

Kadang-kadang pelayan e-mel - Microsoft Outlook khususnya - kadang-kadang secara automatik menukar e-mel ke dalam format DAT. Kadang kala jika penerima mesej yang dibuat di Outlook tidak menggunakan Outlook sendiri, mereka hanya akan mendapatkan fail winmail.dat sebagai lampiran dan bukannya dapat melihat mesej penuh. Cara mudah untuk membuka fail, tanpa menghubungi anda untuk mengirim semula e-mel dalam format HTML, adalah dengan menggunakan Winmaildat.com.

Setelah memuat turun fail DAT dari e-mel anda, pergi ke Winmaildat.com dan klik butang "Pilih Fail". Cari fail DAT dan kemudian klik "Buka."

Setelah fail dimuat naik, klik "Mula" dan laman web akan menganalisis fail tersebut.

Halaman Hasil menunjukkan semua kandungan fail DAT. Mengklik item memuat turunnya ke komputer anda, di mana anda boleh membukanya untuk melihat isinya.

Perlu diingat bahawa kerana kebanyakan fail DAT digunakan dalam program tertentu untuk menyimpan tetapan program, file tersebut mungkin tidak boleh dibuka secara manual. Ini bermakna anda tidak akan dapat membaca data yang ada di dalam file menggunakan penyunting teks biasa. Walaupun anda dapat membaca data, biasanya tidak banyak yang dapat anda lakukan dengannya.