Cara Streaming Dari VLC ke Chromecast Anda

Pembangun VLC telah mengusahakan sokongan Chromecast untuk beberapa lama, dan akhirnya tersedia dalam versi 3.0. Ini bermakna sekarang, anda boleh menstrim fail video dan audio dari pemain media VLC di PC anda ke Chromecast anda yang disambungkan ke TV anda.

Catatan: walaupun ciri ini terdapat dalam versi VLC yang stabil, namun ciri ini boleh berubah-ubah. Sebilangan orang melaporkan ia berfungsi dengan sempurna untuk mereka, sementara yang lain melaporkannya tidak dan mempunyai masalah dengan jenis fail media tertentu. Pengalaman anda mungkin berbeza-beza, tetapi perlu dicuba untuk melihat apakah ia sesuai untuk anda — dan ia hanya akan bertambah baik dari masa ke masa.

Apa yang Anda Perlu

Ciri ini saat ini hanya tersedia dalam versi 3.0 VLC untuk Windows dan Mac, jadi anda memerlukan PC Windows atau Mac dan versi VLC terkini untuk meneruskan.

Oh, dan tentu saja anda memerlukan peranti Chromecast, atau peranti Android TV seperti NVIDIA SHIELD (kerana mereka juga boleh menerima aliran standard Chromecast), atau televisyen yang menggunakan TV Android sebagai perisiannya (seperti salah satu Sony TV yang lebih baru). PC atau Mac yang anda gunakan untuk streaming perlu berada di rangkaian tempatan yang sama dengan peranti Chromecast anda, berwayar atau tanpa wayar.

Cara Menghantar Video Dari VLC

Setelah anda memuat turun dan memasang versi VLC yang sesuai, anda boleh memulakannya. Pertama, pastikan Chromecast dan televisyen anda dihidupkan.

Anda tidak akan menemui ikon "Cast" di VLC - sekurang-kurangnya pada masa ini. Untuk mencari Chromecast, anda perlu mengklik Main balik> Renderer> Imbas. Sekiranya Chromecast anda sudah muncul di menu, klik padanya dalam senarai.

Buka fail video dalam VLC dan klik butang "Main". Gunakan menu Media> Buka Fail atau seret dan lepas fail video dari pengurus fail anda ke tetingkap VLC.

Setelah anda cuba memainkan video, anda akan melihat arahan "Laman web tidak selamat". Klik "Lihat sijil" untuk melihat sijil keselamatan Chromecast anda.

Klik "Terima Tetap" untuk menerima sijil Chromecast anda.

Fail video akan segera dimainkan di Chromecast anda setelah anda bersetuju, dengan Chromecast anda mengalirkan fail dari pemain VLC di komputer anda. Gunakan kawalan di tetingkap VLC untuk menjeda, maju cepat, mundur, dan sebaliknya mengawal main balik.

Apabila anda mencuba streaming pada masa akan datang, anda hanya perlu menggunakan menu Main balik> Render untuk mengimbas dan menyambung. Selepas itu, anda boleh memainkan fail video tanpa menerima permintaan sijil lagi.

Sekali lagi, ciri ini masih dalam pembangunan. Semasa saya mengujinya di PC dan SHIELD, video itu dimainkan semula dengan banyak bingkai yang terlepas dan audio diselaraskan sekitar satu saat. Pada masa penulisan, cara lain untuk memainkan video lebih baik, misalnya memuatkan media tempatan pada pemacu denyar dan memainkannya semula melalui TV pintar atau set-top box.

Tolong, Itu Tidak Berfungsi!

Mengalami masalah? Ciri ini mungkin memerlukan lebih banyak masa di dalam ketuhar. Sekiranya ciri VLC ini tidak berfungsi dengan baik buat anda buat masa ini, cubalah cara lain untuk menonton fail video tempatan di Chromecast anda.

Secara khusus, ada cara mudah untuk mengalirkan video desktop komputer anda ke Chromecast menggunakan alat pemutus bawaan Google Chrome. Untuk memulainya, buka Chrome ke laman web mana pun, kemudian klik ikon Chromecast, atau klik butang Menu dan klik "transmisi."

Pilih menu drop-down di sebelah "Cast to", kemudian ubah sumber dari tab Chrome menjadi "Cast Desktop." Kemudian pilih Chromecast atau peranti Android TV anda.

Setelah Chromecast menyiarkan keseluruhan skrin, buka VLC dan mainkan video anda di skrin penuh. Perhatikan bahawa, kerana protokol penstriman video Chromecast lebih berfokus pada kelajuan dan bukannya kualiti, kualiti video akan jauh lebih rendah daripada pada langkah-langkah di atas.

Sekiranya anda ingin menurunkan versi semula ke versi VLC yang stabil, lawati halaman utama VLC, muat turun build stabil semasa, dan pasangkannya.